Koperek będzie świeży przez 3 miesiące. Wystarczy, że wykorzystasz patent szefów kuchni
Świeży koperek to dla nas jeden z podstawowych smaków lata. Ziemniaki, sosy, mizeria, zupy — tak, dodajemy go wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Bez tego zioła ciężko jest nam sobie wyobrazić kuchnię w ogólnym tego słowa znaczeniu, a w sezonie wiosenno-letnim to składnik, bez którego zwyczajnie nie możemy żyć. A jednak przy wszystkich jego zaletach, koperek ma też jedną, poważną wadę: bardzo szybko więdnie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec.
30.06.2023 19:45
Zupy, ziemniaki i sosy to tylko mocno skrócona lista potraw, do których namiętnie dodajemy koperek. Wypadałoby do niej dopisać jeszcze różnego rodzaju sałatki i surówki, marynaty, twarożek, zupy, chłodnik, a nawet jajecznicę. Owszem, jeśli ktoś może siebie nazwać totalnym fanem koperku, to na pewno my. A jednak do tej pory nie mogliśmy uniknąć częstego problemu dotykającego tego zdrowego zioła: więdnięcia. Kupujesz — jest piękny, zielony i świeży. Wsadzasz do lodówki i po paru godzinach koperek zmienia się nie do poznania. Jak temu zapobiec?
Szefowie kuchni wiedzą, jak przechowywać koperek
Mrożenie koperku to powszechna praktyka, na tyle popularna, by powstał już o niej nawet spory zbiór żartów. Posiekany i zamrożony koperek w pudełku po lodach już niejednemu dziecku sprawił spory zawód. Jeśli szukasz innego sposobu na to, by zachować smak świeżego koperku, trafiłeś w dobre miejsce.
Poznanie patentu szefów kuchni na wiecznie (no dobrze, nie przesadzajmy, ale 3 miesiące to i tak kawał czasu) świeży koperek bardzo nas ucieszył. Zwłaszcza że jest to takie proste. Cały trik polega bowiem na użyciu... słoika. Oczywiście najpierw należy go dokładnie umyć, a najlepiej wyparzyć, ale czyż cudnie zielony i aromatyczny koperek nie jest tego wart?
Oto prosta jak konstrukcja cepa instrukcja. Najpierw przekrój pęczek koperku na pół. Przełóż go do czystego słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Nie dodawaj wody. Nie zamrażaj. To wszystko, co musisz zrobić, żeby koperek był świeży przez kilka tygodni. Jeśli jednak chcesz go jeszcze mocniej zakonserwować, wsyp jeszcze do słoika trochę soli kuchennej. Poleca się tu proporcje: 250 gramów zioła na 100 gramów soli. Taki koperek będzie dobry nawet przez 3 miesiące!