Koperek będzie świeży przez 3 miesiące. Wystarczy, że wykorzystasz patent szefów kuchni

Świeży koperek to dla nas jeden z podstawowych smaków lata. Ziemniaki, sosy, mizeria, zupy — tak, dodajemy go wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Bez tego zioła ciężko jest nam sobie wyobrazić kuchnię w ogólnym tego słowa znaczeniu, a w sezonie wiosenno-letnim to składnik, bez którego zwyczajnie nie możemy żyć. A jednak przy wszystkich jego zaletach, koperek ma też jedną, poważną wadę: bardzo szybko więdnie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec. 

ObrazekZwiędły koperek? Z tym trikiem nigdy więcej! - Pyszności; foto: Canva

Zupy, ziemniaki i sosy to tylko mocno skrócona lista potraw, do których namiętnie dodajemy koperek. Wypadałoby do niej dopisać jeszcze różnego rodzaju sałatki i surówki, marynaty, twarożek, zupy, chłodnik, a nawet jajecznicę. Owszem, jeśli ktoś może siebie nazwać totalnym fanem koperku, to na pewno my. A jednak do tej pory nie mogliśmy uniknąć częstego problemu dotykającego tego zdrowego zioła: więdnięcia. Kupujesz — jest piękny, zielony i świeży. Wsadzasz do lodówki i po paru godzinach koperek zmienia się nie do poznania. Jak temu zapobiec?

Obrazek
Koperek doskonale pasuje również do różnych ryb - Pyszności; foto: Canva

Szefowie kuchni wiedzą, jak przechowywać koperek

Mrożenie koperku to powszechna praktyka, na tyle popularna, by powstał już o niej nawet spory zbiór żartów. Posiekany i zamrożony koperek w pudełku po lodach już niejednemu dziecku sprawił spory zawód. Jeśli szukasz innego sposobu na to, by zachować smak świeżego koperku, trafiłeś w dobre miejsce.

Poznanie patentu szefów kuchni na wiecznie (no dobrze, nie przesadzajmy, ale 3 miesiące to i tak kawał czasu) świeży koperek bardzo nas ucieszył. Zwłaszcza że jest to takie proste. Cały trik polega bowiem na użyciu... słoika. Oczywiście najpierw należy go dokładnie umyć, a najlepiej wyparzyć, ale czyż cudnie zielony i aromatyczny koperek nie jest tego wart?

Obrazek
Koperek pozostanie świeży nawet przez 3 miesiące - Pyszności; foto: Canva

Oto prosta jak konstrukcja cepa instrukcja. Najpierw przekrój pęczek koperku na pół. Przełóż go do czystego słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Nie dodawaj wody. Nie zamrażaj. To wszystko, co musisz zrobić, żeby koperek był świeży przez kilka tygodni. Jeśli jednak chcesz go jeszcze mocniej zakonserwować, wsyp jeszcze do słoika trochę soli kuchennej. Poleca się tu proporcje: 250 gramów zioła na 100 gramów soli. Taki koperek będzie dobry nawet przez 3 miesiące!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟