Koperek będzie świeży przez 3 miesiące. Wystarczy, że wykorzystasz patent szefów kuchni

Świeży koperek to dla nas jeden z podstawowych smaków lata. Ziemniaki, sosy, mizeria, zupy — tak, dodajemy go wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Bez tego zioła ciężko jest nam sobie wyobrazić kuchnię w ogólnym tego słowa znaczeniu, a w sezonie wiosenno-letnim to składnik, bez którego zwyczajnie nie możemy żyć. A jednak przy wszystkich jego zaletach, koperek ma też jedną, poważną wadę: bardzo szybko więdnie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zapobiec. 

ObrazekZwiędły koperek? Z tym trikiem nigdy więcej! - Pyszności; foto: Canva

Zupy, ziemniaki i sosy to tylko mocno skrócona lista potraw, do których namiętnie dodajemy koperek. Wypadałoby do niej dopisać jeszcze różnego rodzaju sałatki i surówki, marynaty, twarożek, zupy, chłodnik, a nawet jajecznicę. Owszem, jeśli ktoś może siebie nazwać totalnym fanem koperku, to na pewno my. A jednak do tej pory nie mogliśmy uniknąć częstego problemu dotykającego tego zdrowego zioła: więdnięcia. Kupujesz — jest piękny, zielony i świeży. Wsadzasz do lodówki i po paru godzinach koperek zmienia się nie do poznania. Jak temu zapobiec?

Obrazek
Koperek doskonale pasuje również do różnych ryb - Pyszności; foto: Canva

Szefowie kuchni wiedzą, jak przechowywać koperek

Mrożenie koperku to powszechna praktyka, na tyle popularna, by powstał już o niej nawet spory zbiór żartów. Posiekany i zamrożony koperek w pudełku po lodach już niejednemu dziecku sprawił spory zawód. Jeśli szukasz innego sposobu na to, by zachować smak świeżego koperku, trafiłeś w dobre miejsce.

Poznanie patentu szefów kuchni na wiecznie (no dobrze, nie przesadzajmy, ale 3 miesiące to i tak kawał czasu) świeży koperek bardzo nas ucieszył. Zwłaszcza że jest to takie proste. Cały trik polega bowiem na użyciu... słoika. Oczywiście najpierw należy go dokładnie umyć, a najlepiej wyparzyć, ale czyż cudnie zielony i aromatyczny koperek nie jest tego wart?

Obrazek
Koperek pozostanie świeży nawet przez 3 miesiące - Pyszności; foto: Canva

Oto prosta jak konstrukcja cepa instrukcja. Najpierw przekrój pęczek koperku na pół. Przełóż go do czystego słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Nie dodawaj wody. Nie zamrażaj. To wszystko, co musisz zrobić, żeby koperek był świeży przez kilka tygodni. Jeśli jednak chcesz go jeszcze mocniej zakonserwować, wsyp jeszcze do słoika trochę soli kuchennej. Poleca się tu proporcje: 250 gramów zioła na 100 gramów soli. Taki koperek będzie dobry nawet przez 3 miesiące!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy