Polacy depczą zamiast zbierać. Można jeść nawet na surowo albo udusić na maśle

Przyznaję, że nigdy nie zbierałam tych grzybów. Jednak to był błąd i w tym roku zwrócę na nie baczną uwagę. Mają niezwykły zapach, a w środku mleczko. Warto się przekonać, bo smak jest niepowtarzalny. Mleczaja smacznego, nazywanego też krówką, można nawet spróbować na surowo.

Lepiej nie omijać tego grzyba w lesie. Lepiej nie omijać tego grzyba w lesie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mleczaj smaczny znany jest również jako rydz czerwony, surojadka, mleczaj czy mleczak krówka. Należy do gatunku grzybów gołąbkowatych. Wielu grzybiarzy jednak nazywa go po prostu "krówką", bo po przekrojeniu lub uszkodzeniu, wylewa się z niego biała, gęsta wydzielina przypominająca gęste mleko. Na początku jest białe, jednak potem przybiera brązową barwę.

Bez pomyłki

Tego grzyba trudno pomylić z innymi niejadalnymi czy trującymi gatunkami. Wszystko przez charakterystyczny zapach, który niektórym kojarzy się z zapachem ryb, a szczególnie śledzi. Jego kapelusz ma rozmiar ok. 15 cm, a kolor jest jasno-brązowy lub orzechowy podobnie jak gruby trzon. Starsze grzyby mają pomarańczowo-czerwoną lub kasztanowo-brązową barwę. Blaszki pod kapeluszem krówki są gęsto ułożone. Miąższ mleczaja jest gęsty i twardy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Uwaga na mleczko

Mleczaja smacznego można znaleźć od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych. Najczęściej rośnie pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami, sosnami. Krówkę trzeba zbierać ostrożnie i delikatnie układać w koszu, aby jej nie uszkodzić, bo wtedy wypływające mleczko może zachlapać inne grzyby. Nie jest to popularny gatunek grzybów jadalnych. Tak jak i inne zawiera dużo białka roślinnego oraz węglowodanów.

Nie obawiaj się zapachu

Zniechęca cię rybny zapach krówki? Znika on po obróbce cieplnej, wówczas grzyb może stać się przysmakiem. Tak, jak i inne gatunki można go smażyć, dusić, gotować i marynować. To także jeden z nielicznych grzybów, który można nawet jeść na surowo, po prostu oprószone solą. Przed smażeniem warto zdjąć skórkę z kapeluszy, bo podczas smażenia robi się twarda.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji