Polacy depczą zamiast zbierać. Można jeść nawet na surowo albo udusić na maśle

Przyznaję, że nigdy nie zbierałam tych grzybów. Jednak to był błąd i w tym roku zwrócę na nie baczną uwagę. Mają niezwykły zapach, a w środku mleczko. Warto się przekonać, bo smak jest niepowtarzalny. Mleczaja smacznego, nazywanego też krówką, można nawet spróbować na surowo.

Lepiej nie omijać tego grzyba w lesie. Lepiej nie omijać tego grzyba w lesie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Mleczaj smaczny znany jest również jako rydz czerwony, surojadka, mleczaj czy mleczak krówka. Należy do gatunku grzybów gołąbkowatych. Wielu grzybiarzy jednak nazywa go po prostu "krówką", bo po przekrojeniu lub uszkodzeniu, wylewa się z niego biała, gęsta wydzielina przypominająca gęste mleko. Na początku jest białe, jednak potem przybiera brązową barwę.

Bez pomyłki

Tego grzyba trudno pomylić z innymi niejadalnymi czy trującymi gatunkami. Wszystko przez charakterystyczny zapach, który niektórym kojarzy się z zapachem ryb, a szczególnie śledzi. Jego kapelusz ma rozmiar ok. 15 cm, a kolor jest jasno-brązowy lub orzechowy podobnie jak gruby trzon. Starsze grzyby mają pomarańczowo-czerwoną lub kasztanowo-brązową barwę. Blaszki pod kapeluszem krówki są gęsto ułożone. Miąższ mleczaja jest gęsty i twardy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Uwaga na mleczko

Mleczaja smacznego można znaleźć od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych. Najczęściej rośnie pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami, sosnami. Krówkę trzeba zbierać ostrożnie i delikatnie układać w koszu, aby jej nie uszkodzić, bo wtedy wypływające mleczko może zachlapać inne grzyby. Nie jest to popularny gatunek grzybów jadalnych. Tak jak i inne zawiera dużo białka roślinnego oraz węglowodanów.

Nie obawiaj się zapachu

Zniechęca cię rybny zapach krówki? Znika on po obróbce cieplnej, wówczas grzyb może stać się przysmakiem. Tak, jak i inne gatunki można go smażyć, dusić, gotować i marynować. To także jeden z nielicznych grzybów, który można nawet jeść na surowo, po prostu oprószone solą. Przed smażeniem warto zdjąć skórkę z kapeluszy, bo podczas smażenia robi się twarda.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita