To ciasto biszkoptowe z jabłkami jest mięciutkie jak gąbeczka. Rozpieszcza podniebienia

Przypomina gąbeczkę, ale ma lekko chrupiący akcent w postaci jabłek - ten biszkopt pachnący jesienią skradnie wasze serca. Koniecznie wypróbuj.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami jest miękkie jak chmurka Ciasto biszkoptowe z jabłkami jest miękkie jak chmurka
Źródło zdjęć: © Canva | Roman Budnyi

Prosty i genialny przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami powinien już dawno temu pojawić się w twoim notesie. Wiele nie trzeba, a smak i aromat może zawrócić w głowie. Podaj z bitą śmietaną, a ochom i achom nie będzie końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny masła w sklepie vs. domowe

Biszkopt z jabłkami. Proste ciasto na jesień

Nie tylko dyniowe, ale również śliwkowe czy jabłkowe ciasta są słodkim symbolem jesieni. Poza oczywistymi specjałami, takimi jak: szarlotka, ciasto śliwkowe z kruszonką czy dyniowe w amerykańskim stylu, w zasięgu są również desery, których przygotowanie jest proste i daje wspaniałe rezultaty.

Przykładem takiego deseru jest ciasto biszkoptowe z jabłkami. Biszkopt każdy zna i większość przyrządzi bez mrugnięcia okiem. A ciasto wzbogacone kawałkami jabłek stanie się bardziej wilgotne, wciąż zachowa puszystość, a jego poduchowate wnętrze przesiąknie jabłkowym smakiem i aromatem. Oprósz całość cynamonem i gotowe.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Ciasto biszkoptowe z jabłkami © Canva | Roman Budnyi

Ciasto biszkoptowe z jabłkami. Przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jabłka,
  • cukier puder i cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno, dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość tak, by piana nie opadła zbytnio.
  2. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem tylko na spodzie.
  3. Jabłka umyj i obierz, a następnie pokrój na pół, a połówki w cienkie plastry.
  4. Plastry jabłek zanurz w cieście.
  5. Tak przygotowane ciasto piecz przez 40 minut w 180 st. C.
  6. Gotowy biszkopt ostudź i posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Źródło: przyslijprzepis.pl

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"