Połącz kilka składników i wlej do formy. Wyjdzie ciasto miękkie jak obłoczek i idealnie wilgotne

Ciasto cytrynowe to kwintesencja świeżości i delikatności, która doskonale komponuje się z każdą okazją. Jego lekka struktura i intensywny cytrynowy smak sprawiają, że jest nie tylko smacznym deserem, ale również źródłem wyjątkowych doznań kulinarnych. Chwila pieczenia to gwarancja udanego popołudnia spędzonego przy pysznym deserze i kawie.

Szybkie ciasto cytrynowe to wypiek idealny do popołudniowej kawySzybkie ciasto cytrynowe to wypiek idealny do popołudniowej kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Szybkie desery cytrynowe to idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną cieszyć się wyjątkowym smakiem własnoręcznie przygotowanej słodkości w krótkim czasie. Dzięki intensywnemu aromatowi cytryny łączą w sobie świeżość i orzeźwienie, nadając naszym chwilom niepowtarzalnego charakteru. Przygotowanie takich deserów wymaga zazwyczaj kilku prostych składników, dzięki czemu można bez problemu zaskoczyć gości słodkim akcentem nawet podczas niespodziewanej wizyty. Nie sposób nie wspomnieć tu o cieście cytrynowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Ciasto cytrynowe, które zrobisz w kilka chwil

Pieczenie ciasta cytrynowego to nie tylko przyjemność, ale także praktyczne rozwiązanie dla zapracowanych miłośników słodkości. Oszczędność czasu to jedna z kluczowych zalet – przygotowanie smacznego wypieku zajmuje tylko kilkanaście minut. Kolejnym atutem jest prostota wykonania, która sprawia, że nawet osoby robiące to pierwszy raz, mogą osiągnąć świetne rezultaty. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się pysznym ciastem. Cytrynowe wypieki charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Doskonale orzeźwiają i stają się idealnym dodatkiem do każdego popołudnia czy niewielkiego przyjęcia rodzinnego. Piekąc taki smakołyk, zyskujesz pewność, że zachwycisz domowników i gości.

Szybkie i proste ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jest klasykiem wśród deserów. Jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także wyjątkowo smaczne. Poniżej znajdziesz przepis, który z łatwością odtworzą nawet ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 120 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 2 cytryny (sok i skórka),
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Na dekorację:

  • 1 cytryna,
  • 200 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Ubij białka na sztywną pianę.
  3. Żółtka utrzyj z miękkim masłem i cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryn i sok.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do masy jajecznej, ostrożnie mieszając.
  5. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
  6. Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 40 minut.
  7. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, aby uzyskać gładką masę.
  8. Ostudzone ciasto polej lukrem i udekoruj plasterkami cytryny.

Gotowe ciasto zachwyci swoim smakiem i aromatem. Smacznego!

Źródło: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa