Weź pomarańcze, mascarpone i mikser. Ten deser pokochasz od pierwszej łyżki

Pomarańcze kuszą swoim kolorem na sklepowych półkach. Sprawdzą się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również składnik pysznego, kremowego deseru. Zwykłe kremy i budynie szybko pójdą w odstawkę.

Prosty i szybki deser pomarańczowyProsty i szybki deser pomarańczowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten prosty przepis na deser z mascarpone i pomarańczami to hit rodzinnych podwieczorków i spotkań ze znajomymi. Jest kremowy, lekki i idealnie słodki, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim gościom. Na dodatek wychodzi za każdym razem nawet tym, którzy na co dzień niespecjalnie zajmują się deserami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Prosty deser z mascarpone i pomarańczy

Włoski, kremowy serek mascarpone w połączeniu ze śmietanką i pomarańczami zamieni się w deser, który szybko wygryzie nawet kultowe tiramisu. Dodatek owoców wprowadza lekką, świeżą nutę. To deser idealny na zimową niepogodę, wiosenną pluchę czy ciepłe, letnie dni. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, święta, jak i zwykłe dni, gdy najdzie ochota na pyszny podwieczorek.

Ten deser najlepiej serwować w pucharkach, jako monoporcje. Możesz użyć do tego specjalnego rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki, by krem estetycznie wyglądał w naczyniu.

Składniki:

  • 5 pomarańczy,
  • 600 ml śmietanki 36 proc., 
  • 300 g mascarpone,
  • 120 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g skrobi kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dekoracja: 

  • kawałki pomarańczy, 
  • skórka z pomarańczy,
  • świeża mięta.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Odlej połowę i dodaj do niej skrobię kukurydzianą. Dobrze wymieszaj.

Sok ze skrobią
Sok pomarańczowy trzeba wymieszać ze skrobią © Pyszności

Krok 2. Do garnka wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Wlej drugą część soku (bez skrobi) i podgrzej. Następnie dodaj sok ze skrobią i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.

Budyń na soku pomarańczowym
Budyń na soku pomarańczowym © Pyszności

Krok 3. Do miski wbij schłodzoną śmietankę i ubij ją. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz wystudzony krem pomarańczowy.

Mascarpone z pomarańczami
Mascarpone z pomarańczami © Pyszności

Krok 4. Gotowy krem przełóż do pucharków. Udekoruj skórką pomarańczy, owocami oraz świeżą miętą. Smacznego!

Prosty deser z mascarpone i pomarańczy
Prosty deser z mascarpone i pomarańczy © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej