Weź pomarańcze, mascarpone i mikser. Ten deser pokochasz od pierwszej łyżki
Pomarańcze kuszą swoim kolorem na sklepowych półkach. Sprawdzą się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również składnik pysznego, kremowego deseru. Zwykłe kremy i budynie szybko pójdą w odstawkę.
Ten prosty przepis na deser z mascarpone i pomarańczami to hit rodzinnych podwieczorków i spotkań ze znajomymi. Jest kremowy, lekki i idealnie słodki, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim gościom. Na dodatek wychodzi za każdym razem nawet tym, którzy na co dzień niespecjalnie zajmują się deserami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję
Prosty deser z mascarpone i pomarańczy
Włoski, kremowy serek mascarpone w połączeniu ze śmietanką i pomarańczami zamieni się w deser, który szybko wygryzie nawet kultowe tiramisu. Dodatek owoców wprowadza lekką, świeżą nutę. To deser idealny na zimową niepogodę, wiosenną pluchę czy ciepłe, letnie dni. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe dni, gdy najdzie ochota na pyszny podwieczorek.
Ten deser najlepiej serwować w pucharkach, jako monoporcje. Możesz użyć do tego specjalnego rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki, by krem estetycznie wyglądał w naczyniu.
Składniki:
- 5 pomarańczy,
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 300 g mascarpone,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dekoracja:
- kawałki pomarańczy,
- skórka z pomarańczy,
- świeża mięta.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Odlej połowę i dodaj do niej skrobię kukurydzianą. Dobrze wymieszaj.
Krok 2. Do garnka wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Wlej drugą część soku (bez skrobi) i podgrzej. Następnie dodaj sok ze skrobią i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do miski wbij schłodzoną śmietankę i ubij ją. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz wystudzony krem pomarańczowy.
Krok 4. Gotowy krem przełóż do pucharków. Udekoruj skórką pomarańczy, owocami oraz świeżą miętą. Smacznego!