Weź pomarańcze, mascarpone i mikser. Ten deser pokochasz od pierwszej łyżki

Pomarańcze kuszą swoim kolorem na sklepowych półkach. Sprawdzą się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również składnik pysznego, kremowego deseru. Zwykłe kremy i budynie szybko pójdą w odstawkę.

Prosty i szybki deser pomarańczowyProsty i szybki deser pomarańczowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten prosty przepis na deser z mascarpone i pomarańczami to hit rodzinnych podwieczorków i spotkań ze znajomymi. Jest kremowy, lekki i idealnie słodki, dzięki czemu przypadnie do gustu wszystkim gościom. Na dodatek wychodzi za każdym razem nawet tym, którzy na co dzień niespecjalnie zajmują się deserami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Prosty deser z mascarpone i pomarańczy

Włoski, kremowy serek mascarpone w połączeniu ze śmietanką i pomarańczami zamieni się w deser, który szybko wygryzie nawet kultowe tiramisu. Dodatek owoców wprowadza lekką, świeżą nutę. To deser idealny na zimową niepogodę, wiosenną pluchę czy ciepłe, letnie dni. Sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, święta, jak i zwykłe dni, gdy najdzie ochota na pyszny podwieczorek.

Ten deser najlepiej serwować w pucharkach, jako monoporcje. Możesz użyć do tego specjalnego rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki, by krem estetycznie wyglądał w naczyniu.

Składniki:

  • 5 pomarańczy,
  • 600 ml śmietanki 36 proc., 
  • 300 g mascarpone,
  • 120 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g skrobi kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dekoracja: 

  • kawałki pomarańczy, 
  • skórka z pomarańczy,
  • świeża mięta.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Odlej połowę i dodaj do niej skrobię kukurydzianą. Dobrze wymieszaj.

Sok ze skrobią
Sok pomarańczowy trzeba wymieszać ze skrobią © Pyszności

Krok 2. Do garnka wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Wlej drugą część soku (bez skrobi) i podgrzej. Następnie dodaj sok ze skrobią i gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia.

Budyń na soku pomarańczowym
Budyń na soku pomarańczowym © Pyszności

Krok 3. Do miski wbij schłodzoną śmietankę i ubij ją. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz wystudzony krem pomarańczowy.

Mascarpone z pomarańczami
Mascarpone z pomarańczami © Pyszności

Krok 4. Gotowy krem przełóż do pucharków. Udekoruj skórką pomarańczy, owocami oraz świeżą miętą. Smacznego!

Prosty deser z mascarpone i pomarańczy
Prosty deser z mascarpone i pomarańczy © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥