PrzepisDietaPolacy zjadają nawet 45 kg rocznie. Nie mają świadomości, że przyspiesza starzenie

Polacy zjadają nawet 45 kg rocznie. Nie mają świadomości, że przyspiesza starzenie

Cukier jest wszędzie – od owoców, przez pieczywo i nabiał, na żywności przetworzonej kończąc. Często nie zdajemy sobie sprawy, ile go jemy i jaki wpływ wywiera na nasz organizm. Tymczasem jedno jest pewne — ograniczenie cukru w diecie może przynieść wiele pozytywnych zmian. Dlaczego warto eliminować ten składnik?

Poznaj 10 pozytywnych skutków odstawienia cukru
Poznaj 10 pozytywnych skutków odstawienia cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gal

Zgodnie z danymi GUS, przeciętny Polak spożywa w ciągu roku 45 kg cukru i ta ilość nadal rośnie. Chociaż jeszcze do niedawna wierzono w powiedzenie, że cukier krzepi, dziś wiemy, że to nieprawda. Cukier to równie silny nałóg, jak palenie papierosów czy picie alkoholu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Jak cukier wpływa na nasz organizm?

Większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, ile go zjada. Spożywamy go nie tylko w postaci drobnych białych kryształków, dodawanych łyżeczką do kawy czy herbaty, ale również w słodyczach, ciastach, jogurtach, serkach owocowych, kolorowych napojach czy różnorodnej, przetworzonej żywności. Cukier można znaleźć nawet w ketchupie!

Naukowcy od lat prowadzą badania nad tym, jak cukier wpływa na nasz organizm. Niestety, nie mają dobrych wieści – nadmiar cukru niesie ze sobą szkodliwe konsekwencje. Wśród najbardziej popularnych skutków wymienia się cukrzycę, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz próchnicę, uszkodzenie niektórych narządów czy pogorszenie kondycji skóry. Warto mieć zatem świadomość pozytywnych zmian, jakie przyniesie odstawienie cukru.

Skutki odstawienia cukru

Będziesz mieć wrażliwsze kubki smakowe


Odstawienie lub znaczne ograniczenie cukru w codziennym menu pozytywnie wpłynie na poprawę wrażliwości kubków smakowych. Ta zmiana sprawi, że spożywane potrawy będą smakowały niekiedy zupełnie inaczej, będziemy odczuwać ich smak o wiele wyraźniej. Może się nawet zdarzyć tak, że dania, które do tej pory były na liście naszych ulubionych posiłków, przestaną nam smakować. Wiele osób przestaje dzięki temu zjadać niezdrowe przekąski, takie jak słone paluszki, czipsy, nachosy itp.

Schudniesz


Cukier i produkty z cukrem zawierają dużą ilość pustych kalorii i mają małą wartość odżywczą. Przyczyniają się do tycia, a w konsekwencji do otyłości. Jeśli odstawimy cukier, zmniejszymy zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.

Będziesz mieć piękniejszą skórę


Właściwa pielęgnacja jest ważna w trosce o piękna cerę, jednak nie zapominajmy o tym, że istotną rolę pełni odpowiednia dieta. Cukier nie należy do produktów, które mają pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry — jest wręcz przeciwnie. Rezygnacja z tego słodkiego dodatku pozwoli poprawić wygląd skóry, ograniczy ilość zaskórników, wyprysków i niedoskonałości. Będzie bardziej promienna, gładsza i elastyczna.

Unikniesz huśtawek nastrój


Kolejną zaletą ograniczenia spożywania cukru jest lepsze samopoczucie. Co prawda dużo mówi się o tym, że zjedzenie czegoś słodkiego poprawia nastrój (gdyż w naszym mózgu zwiększa się poziom dopaminy), ale zauważymy, że jest to krótkotrwałe, wręcz ulotne szczęście.


Dopamina jest hormonem odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności. W czasie jedzenia początkowo dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi, zaś w drugim etapie do jego spadku. Powoduje to wahania poziomu cukru we krwi, które oznaczają najpierw zastrzyk energii, a następnie jej szybki spadek. Odstawiając bogatą w cukier żywność, można liczyć się z tym, że będziemy mieć bardziej stabilny nastrój.

Zwiększysz poziom energii w ciągu dnia


Odstawienie cukru nie tylko ustabilizuje humor, ale również zapewni nam więcej energii. Może to zabrzmieć nieco ironicznie, ale to prawda. Mimo tego, że cukier jest wysokoenergetycznym pokarmem, jego nadmiar w diecie często prowadzi do przemęczenia.

Poprawisz swoją pamięć


Ta informacja dla wielu osób może być zaskakująca. Okazuje się bowiem, że ograniczenie cukru ma wpływ na zdolność uczenia się i zapamiętywania. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego.

Będziesz mieć lepszy sen


Podwyższony poziom cukru we krwi wywiera także wpływ na nasz rytm okołodobowy i sprawia, że jesteśmy senni w ciągu dnia. Jeśli utniemy sobie drzemkę w ciągu dnia, możemy mieć problem z zaśnięciem w nocy, a co za tym dalej idzie, mogą pojawić się trudności z obudzeniem się rano. Cukier nie jest oczywiście jedyną przyczyną zaburzeń snu, ale bywa, że odstawienie tego produktu rozwiąże problem.

Zmniejszysz ryzyko wielu chorób


Zminimalizowanie cukru w codziennej diecie może zmniejszyć ryzyko rozwoju rozmaitych chorób przewlekłych. Dzięki temu można się uchronić przed chorobami krążenia, cukrzycą typu 2, zaburzeniami z funkcjonowaniem jelit. To inwestycja we własne zdrowie.

Będziesz mieć zdrowsze zęby


Jedzenie dużej ilości cukru przyczynia się do powstawania próchnicy. Cukry są pożywieniem dla bakterii, również tych w jamie ustnej. W związku z tym im częściej jemy cukier, tym częściej tworzymy warunki sprzyjające rozwojowi bakterii próchnicotwórczych.

Spowolnisz proces starzenia


Jedzenie cukru przyspiesza proces starzenia się. Odstawienie go będzie miało zatem pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu, spowalniając m.in. pojawianie się zmarszczek i wzmocnienie struktury DNA.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
cukierniezdrowy cukierzdrowie

Wybrane dla Ciebie