Dietetyk radzi, jak poskromić cukier. Większość z nas ma je w domu
Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz więcej osób. Chorują na nią 3 miliony Polaków, a kolejne 5 milionów ma stan przedcukrzycowy. W profilaktyce ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta.
Co 5. osoba ma podwyższony poziom glukozy we krwi - to wysoki i niepokojący wynik. Można jednak pomóc organizmowi w walce z tym schorzeniem, sięgając po zdrowe produkty. Wskazał je doktor Bartek Kulczyński, dyplomowany dietetyk i technolog żywności. Większość z nas ma je już w swojej szafce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana
Jak zapobiec cukrzycy?
Odpowiednia dieta to podstawa, nie tylko w przypadku cukrzycy. Utrzymanie odpowiedniej wagi, zbilansowane posiłki, bogate w warzywa. Odpowiednia dieta jest kluczowa w przeciwdziałaniu cukrzycy. Osoby chcące uniknąć tej choroby powinny postawić na ciemne pieczywo, pełnoziarniste kasze i makarony oraz ograniczyć spożycie cukrów prostych. Warto również wprowadzić do diety warzywa i owoce bogate w błonnik, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi. Regularne posiłki o stałych porach pozwalają uniknąć drastycznych wahań poziomu glukozy.
Produkty obniżające cukier
Doktor Bartek Kulczyński wskazał produkty, które warto włączyć do swojej diety. Są tanie, łatwodostępne i pomagają skutecznie zmniejszyć stężenie cukru we krwi na czczo. Wśród nich jest ocet jabłkowy.
- Najlepszy efekt można uzyskać spożywając dwie łyżki octu jabłkowego dziennie. Przy czym przypomnę, że przed spożyciem zawsze rozcieńczamy go wodą w proporcji 1 łyżka octu do 1 szklanki wody - zaznacza dr Kulczyński.
Do diety warto włączyć również cynamon cejloński. To najzdrowsza przyprawa dla cukrzyków. Pomaga obniżyć poziom cukru oraz zapobiec wyrzutom glukozy po posiłku. Dietetyk zaleca, by dziennie spożywać od 1 do 3 g tej korzennej przypraw. Można dodać ją do napoju, dorzucić do owsianki czy jogurtu. Same płatki owsiane również będą sprzymierzeńcem osób, które dbają o odpowiedni poziom cukru. Specjalista zaleca, by spożywać dziennie ok. 3 łyżki w różnych potrawach.
Chociaż płatki owsiane są sprzymierzeńcem zdrowej diety, to dodatki skutecznie mogą zrujnować ich właściwości. Płatków nie powinno moczyć się za długo. Warto dodać do niej owoce o niskim indeksie glikemicznym, a całkowicie zrezygnować z tych suszonych.
Babciny napar
Do diety przeciwcukrzycowej warto włączyć także pokrzywę, którą namiętnie pijały nasze babcie. Ma silne właściwości regulujące poziom glukozy we krwi.
- Z suszonych liści pokrzywy możemy sporządzać sobie napary, a innym pomysłem jest sięgnięcie po ekstrakt - radzi Bartek Kulczyński.
Sprawdzi się także szałwia lekarska. Na tle wszystkich zdrowych produktów, ona wypada jeszcze skuteczniej, obniżając poziom stężenia glukozy we krwi na czczo aż o 31 mg/dl.