W PRL-u zajadaliśmy aż miło. Wielu będzie zaskoczonych, że to jedno z najzdrowszych dań

Przed laty to danie cieszyło się sporą popularnością, ale dziś wiele osób o nim zapomniało. Fasolka po bretońsku szybko powinna wrócić do łask. Nie tylko rozgrzeje w chłodny dzień, ale dostarczy również wielu cennych składników odżywczych.

To jedno z najzdrowszych dań w polskiej kuchniTo jedno z najzdrowszych dań w polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Dania z czasów PRL to dla wielu osób sentymentalna podróż do młodości. Warto odkurzyć nieco zapomniane przepisy i przywrócić je do łask. Mowa tutaj nie tylko o bryzolach czy jajkach w sosie musztardowym, ale także o fasolce po bretońsku. To właśnie to danie doktor Bartek Kulczyński, dietetyk i technolog żywności, wskazał jako jedne z najzdrowszych w polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Zapomniana fasolka po bretońsku

Polska kuchnia obfituje w dość ciężkie potrawy. Nie oznacza to jednak, że sama w sobie jest niezdrowa. Doktor Bartek Kuczyński wśród tradycyjnych polskich dań wyróżnił fasolkę po bretońsku, która największą popularnością cieszyła się w czasach PRL.

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku © Adobe Stock

To niepozorne danie zachwyca bogactwem błonnika, niezwykle cennego składnika w codziennej diecie. Błonnik pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomagając tym samym pracę układu pokarmowego. Zmniejsza także ryzyko nowotworów jelita aż o 26 procent. Poza błonnikiem w fasolce znaleźć można również potas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, zwłaszcza układu nerwowego i mięśniowego.

- Fasolka po bretońsku to jedno z najlepszych "daniowych" źródeł likopenu o potężnym wpływie na zdrowie i magnezu, którego notorycznie ludziom brakuje w diecie - podkreśla Bartek Kuczyński w swoim filmie.

Badania naukowe wykazały, że spożywanie dużych ilości likopenu może ochronić mężczyzn przed rozwojem raka prostaty. W podobny sposób działają również rośliny strączkowe, czyli właśnie fasola. Do tego w tym daniu mamy również pomidory, więc wartości odżywcze kultowego dania z PRL rosną jeszcze bardziej.

Niepozorne danie przywróć do łask

Fasolka fasolce jest jednak nierówna. By w pełni skorzystać z wartości odżywczych, warto przygotować je w odpowiedni sposób.

- Aby uwypuklić walory zdrowotne fasolki po bretońsku w garnku najwięcej miejsca powinny zajmować fasolka oraz przetwory pomidorowe. Mięso powinno być smakowym dodatkiem - mówi doktor Bartek Kulczyński.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku © Adobe Stock | Pyszności

Kiełbasę oraz boczek można zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, jeśli danie ma być lżejsze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do fasolki dorzucić trochę dobrej jakości kiełbasy. Podstawą powinny być warzywa. Po takie danie sięgać można 1-2 razy w tygodniu - wyjdzie ci to na zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie