Zapomniana potrawa z PRL. Na stołówce była zawsze w piątki
To jeden z najtańszych przepisów na obiad, który od razu obudzi wspomnienia. Dziś w wielu domach zapomniano o tym przysmaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by powrócić do kultowego dania PRL. Potrzebujesz kilku prostych składników, by wyczarować ekspresowy obiad bez mięsa.
08.11.2024 10:57
Kuchnia w czasach PRL bazowała na daniach prostych, ale niepozbawionych smaków. Gdy półki świeciły pustkami, gospodynie uruchamiały kreatywność i przygotowywały obiad z niczego. Opierając się na katolickich zwyczajach, silnie zakorzenionych w Polakach, w piątki na obiady nie serwowano mięsa. W trwaniu w takim postanowieniu na pewno pomagał fakt, że było ono towarem reglamentowanym. Na pracowniczych i szkolnych stołówkach królowało często jajko w sosie musztardowym, serwowane w towarzystwie ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka w sosie musztardowym - przepis na tani obiad z PRL
Jedni wspominają je ze smakiem, inni na samą myśl się krzywią. Wyrazisty sos musztardowy otulający jajko nie każdemu przypadł do gustu. Jeśli jednak znajdujesz się wśród fanów tej potrawy i chcesz wrócić do niej wspomnieniami, czas zabrać się za gotowanie.
Jajka w sosie musztardowym to danie nie tylko proste w przygotowaniu, ale również bardzo tanie. Dzięki temu idealnie sprawdzi się, gdy chcesz podratować domowy budżet. Połączenie delikatnych jajek z wyrazistym, lekko pikantnym sosem musztardowym jest nie tylko smaczne, ale i sycące.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki musztardy,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Wrzuć je do zimnej wody, zagotuj i gotuj przez około 8 minut. Następnie przelej jajka zimną wodą, aby łatwiej było je obrać.
- Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka masa.
- Stopniowo dolewaj gorący bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
- Dodaj musztardę, śmietanę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Pokrój ugotowane jajka na pół i ułóż na talerzu. Polej gorącym sosem musztardowym.
Gotowe jajka w sosie musztardowym podaj z ugotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się również kasza i ryż. Na koniec możesz całość posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!