Zapomniana potrawa z PRL. Na stołówce była zawsze w piątki

To jeden z najtańszych przepisów na obiad, który od razu obudzi wspomnienia. Dziś w wielu domach zapomniano o tym przysmaku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by powrócić do kultowego dania PRL. Potrzebujesz kilku prostych składników, by wyczarować ekspresowy obiad bez mięsa.

Jajka w sosie musztardowymJajka w sosie musztardowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia w czasach PRL bazowała na daniach prostych, ale niepozbawionych smaków. Gdy półki świeciły pustkami, gospodynie uruchamiały kreatywność i przygotowywały obiad z niczego. Opierając się na katolickich zwyczajach, silnie zakorzenionych w Polakach, w piątki na obiady nie serwowano mięsa. W trwaniu w takim postanowieniu na pewno pomagał fakt, że było ono towarem reglamentowanym. Na pracowniczych i szkolnych stołówkach królowało często jajko w sosie musztardowym, serwowane w towarzystwie ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Jajka w sosie musztardowym - przepis na tani obiad z PRL

Jedni wspominają je ze smakiem, inni na samą myśl się krzywią. Wyrazisty sos musztardowy otulający jajko nie każdemu przypadł do gustu. Jeśli jednak znajdujesz się wśród fanów tej potrawy i chcesz wrócić do niej wspomnieniami, czas zabrać się za gotowanie.

Jajka na twardo w sosie musztardowym
Jajka na twardo w sosie musztardowym © Adobe Stock | Carmen Steiner

Jajka w sosie musztardowym to danie nie tylko proste w przygotowaniu, ale również bardzo tanie. Dzięki temu idealnie sprawdzi się, gdy chcesz podratować domowy budżet. Połączenie delikatnych jajek z wyrazistym, lekko pikantnym sosem musztardowym jest nie tylko smaczne, ale i sycące.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Wrzuć je do zimnej wody, zagotuj i gotuj przez około 8 minut. Następnie przelej jajka zimną wodą, aby łatwiej było je obrać.
  2. Roztop masło na patelni, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka masa.
  3. Stopniowo dolewaj gorący bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
  4. Dodaj musztardę, śmietanę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Pokrój ugotowane jajka na pół i ułóż na talerzu. Polej gorącym sosem musztardowym.

Gotowe jajka w sosie musztardowym podaj z ugotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się również kasza i ryż. Na koniec możesz całość posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"