Tak przygotowane wspierają serce. Nie ma lepszego sposobu na jajka
Jedni robią z nich jajecznicę, inni preferują sadzone, gotowane na twardo czy smażone w formie omleta. Jajecznych potraw zdecydowanie nie brakuje, a same jajka lądują na naszych talerzach nie tylko na śniadanie. W jakiej formie wypadają najkorzystniej dla naszego zdrowia?
08.11.2024 10:30
W niepozornym, małym jajku skrywa się wiele składników odżywczych ważnych dla naszego zdrowia. Wokół ich jedzenia obrosło wiele mitów i półprawd, ale świadomość korzyści płynących z jajek jest coraz większa. Tak jak nie każdemu psu na imię Burek, tak i jajko jajku nierówne. Wybór najlepiej zacząć od odpowiedniego oznaczenia. O ile różnice między jajkami z wolnego wybiegu a ściółkowymi nie są znaczące pod kątem zdrowia, o tyle warto zadbać o dobrostan zwierząt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowotne właściwości jajek
Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka. Białko wspomaga budowę i regenerację mięśni, kości i tkanek. Ponadto, jajka są bogate w cholinę, która jest kluczowa dla funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Regularne spożycie choliny poprawia pamięć i koncentrację. Jajka dostarczają witamin A, E, B2, B6 i B12 oraz D. Dzięki temu wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, mogą zmniejszać ryzyko chorób serca czy też wzmacnia odporność oraz zadba o zdrowe kości.
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które chronią wzrok. Te substancje są skoncentrowane w plamce żółtej, ważnej dla ostrego widzenia. Badania pokazują, że regularne spożywanie jajek może zmniejszać ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Zdrowa jajecznica
Na śniadanie najczęściej sięgamy po jajecznicę. Masło, które często wykorzystuje się do smażenia, jest jednak źródłem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Podobnie w przypadku jajek sadzonych. Wybierając zdrowe tłuszcze, jak olej z awokado czy oliwa z oliwek, oraz smażąc jajka na małym ogniu, możemy znacznie ograniczyć ilość szkodliwych substancji, które powstają podczas smażenia. Badania przeprowadzone przez American Cancer Society wskazują, że unikanie przypalania żywności może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów.
Najzdrowszy sposób na jajka
Znacznie lepiej wypadają zwykłe jajka gotowane na twardo lub miękko, które nie potrzebują tłuszczu. W przypadku tych pierwszych ważną rolę odgrywa również wygoda - można je przygotować dzień wcześniej, by następnego poranka mieć gotowe śniadanie.
- Jajka gotowane na twardo są często bardziej sycące, ponieważ ich 55-procentowy skład wody nie może wyparować podczas gotowania, jak w przypadku innych potraw, takich jak jajecznica - mówi Andrea Soares, ekspertka ds. żywienia w rozmowie z portalem realsimple.com
Jedną z najzdrowszych form są jajka w koszulce. Choć ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, to smak i delikatność tego dania z pewnością przekonają nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto, jajko w koszulce jest niskokaloryczne i przygotowywane bez dodatku tłuszczu, co czyni je zdrowym i lekkim posiłkiem.
Przygotowanie jajek pieczonych lub duszonych z warzywami, na przykład w formie szakszuki czy muffinek, to świetny sposób na przemycenie do diety większej ilości witamin. Zwróć jednak uwagę na dodatki - babeczka jajeczna z dużą ilością tłustego sera nijak ma się do zdrowia.
- Gotując jajka, łącz je z bogatymi w składniki odżywcze składnikami, takimi jak warzywa, zioła, chude białka i przyprawy, takie jak kurkuma lub pieprz, aby wzmocnić smak, ilość przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotne - radzi Andrea Soares.