Tak przygotowane wspierają serce. Nie ma lepszego sposobu na jajka

Jedni robią z nich jajecznicę, inni preferują sadzone, gotowane na twardo czy smażone w formie omleta. Jajecznych potraw zdecydowanie nie brakuje, a same jajka lądują na naszych talerzach nie tylko na śniadanie. W jakiej formie wypadają najkorzystniej dla naszego zdrowia?

Jajka na twardo - PysznościJajka na twardo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MeaoFoto
Ewa Malinowska

W niepozornym, małym jajku skrywa się wiele składników odżywczych ważnych dla naszego zdrowia. Wokół ich jedzenia obrosło wiele mitów i półprawd, ale świadomość korzyści płynących z jajek jest coraz większa. Tak jak nie każdemu psu na imię Burek, tak i jajko jajku nierówne. Wybór najlepiej zacząć od odpowiedniego oznaczenia. O ile różnice między jajkami z wolnego wybiegu a ściółkowymi nie są znaczące pod kątem zdrowia, o tyle warto zadbać o dobrostan zwierząt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Zdrowotne właściwości jajek

Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka. Białko wspomaga budowę i regenerację mięśni, kości i tkanek. Ponadto, jajka są bogate w cholinę, która jest kluczowa dla funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Regularne spożycie choliny poprawia pamięć i koncentrację. Jajka dostarczają witamin A, E, B2, B6 i B12 oraz D. Dzięki temu wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, mogą zmniejszać ryzyko chorób serca czy też wzmacnia odporność oraz zadba o zdrowe kości.

Jajka powinny na stałe zagościć w diecie
Jajka powinny na stałe zagościć w diecie © Adobe Stock | CUKMEN

Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które chronią wzrok. Te substancje są skoncentrowane w plamce żółtej, ważnej dla ostrego widzenia. Badania pokazują, że regularne spożywanie jajek może zmniejszać ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Zdrowa jajecznica

Na śniadanie najczęściej sięgamy po jajecznicę. Masło, które często wykorzystuje się do smażenia, jest jednak źródłem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Podobnie w przypadku jajek sadzonych. Wybierając zdrowe tłuszcze, jak olej z awokado czy oliwa z oliwek, oraz smażąc jajka na małym ogniu, możemy znacznie ograniczyć ilość szkodliwych substancji, które powstają podczas smażenia. Badania przeprowadzone przez American Cancer Society wskazują, że unikanie przypalania żywności może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów.

jajecznica
jajecznica © Adobe Stock

Najzdrowszy sposób na jajka

Znacznie lepiej wypadają zwykłe jajka gotowane na twardo lub miękko, które nie potrzebują tłuszczu. W przypadku tych pierwszych ważną rolę odgrywa również wygoda - można je przygotować dzień wcześniej, by następnego poranka mieć gotowe śniadanie.

- Jajka gotowane na twardo są często bardziej sycące, ponieważ ich 55-procentowy skład wody nie może wyparować podczas gotowania, jak w przypadku innych potraw, takich jak jajecznica - mówi Andrea Soares, ekspertka ds. żywienia w rozmowie z portalem realsimple.com
Jak gotować jajka? Na miękko czy na twardo?
Jak gotować jajka? Na miękko czy na twardo? © Adobe Stock

Jedną z najzdrowszych form są jajka w koszulce. Choć ich przygotowanie wymaga nieco wprawy, to smak i delikatność tego dania z pewnością przekonają nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto, jajko w koszulce jest niskokaloryczne i przygotowywane bez dodatku tłuszczu, co czyni je zdrowym i lekkim posiłkiem.

Przygotowanie jajek pieczonych lub duszonych z warzywami, na przykład w formie szakszuki czy muffinek, to świetny sposób na przemycenie do diety większej ilości witamin. Zwróć jednak uwagę na dodatki - babeczka jajeczna z dużą ilością tłustego sera nijak ma się do zdrowia.

- Gotując jajka, łącz je z bogatymi w składniki odżywcze składnikami, takimi jak warzywa, zioła, chude białka i przyprawy, takie jak kurkuma lub pieprz, aby wzmocnić smak, ilość przeciwutleniaczy i korzyści zdrowotne - radzi Andrea Soares.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej