To ulubione danie księżnej Diany. Królewski kucharz zdradził przepis

Królewskie podniebienia kojarzą się głównie z kawiorem, homarem czy ostrygami, jednak wśród ulubionych dań księżnej Diany gościły jajka. Nie były to jednak zwykłe sadzone czy jajecznica z boczkiem, a eleganckie Suzette. To właśnie w ten sposób była żona króla Karola zaczynała dzień.

Ulubione śniadanie księżnej DianyUlubione śniadanie księżnej Diany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Jajka Suzette były jednym z ulubionych dań księżnej Diany, pojawiających się na jej stole regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, który przez piętnaście lat miał przyjemność serwować posiłki rodzinie królewskiej, zdradził swój przepis na to danie. Smaczne połączenie prostych składników może zamienić zwykłe śniadanie w królewską ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Jajka Suzette księżnej Diany

Z hasłem Suzette kojarzą się przede wszystkim francuskie naleśniki w pomarańczowym soku i likierze, jednak z tym daniem mają one niewiele wspólnego. Na jajka księżnej Diany skuszą się ci, którzy za słodkimi śniadaniami niespecjalnie przepadają, a poranek lubią zacząć od pożywnego posiłku. Są tutaj ziemniaki, jest szpinak, jajko w koszulce oraz sos holenderski, który wieńczy dzieło.

Faszerowany ziemniak
Faszerowany ziemniak © Adobe Stock | Ruslan Mitin

McGrady, który przez lata był zaufanym kucharzem rodziny królewskiej, doskonale znał gusta księżnej Diany, a przy okazji musiał naprawdę dobrze gotować, by pracować na dworze. Ten przepis jest dowodem na to, że nawet najprostsze składniki mogą stworzyć wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 żółtko,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Nadzienie:

  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/16 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Jajka:

  • 1/2 szklanki sosu holenderskiego
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na godzinę.
  2. Wyjmij z piekarnika, odkrój górę i przy pomocy łyżki wydrąż wnętrze.
  3. Rozgnieć wyjęte ze środka ziemniaki na gładką masę, dodaj masło, żółtko i przyprawy do smaku.
  4. Ziemniaczaną masę przełóż do szprycy i ozdób brzegi wydrążonego ziemniaka. Zostaw miejsce w środku na szpinak i jajko.
  5. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
  6. Podsmaż szpinak na oliwie, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Dodaj ocet i sól do wody i przygotuj dwa jajka w koszulce.
  8. Na podpieczone ziemniaki wyłóż szpinak, dodaj jajka i polej całość sosem holenderskim.
  9. Posyp świeżym estragonem.

Jajka Suzette księżnej Diany podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie