PrzepisŚniadanieTo ulubione danie księżnej Diany. Królewski kucharz zdradził przepis

To ulubione danie księżnej Diany. Królewski kucharz zdradził przepis

Ulubione śniadanie księżnej Diany
Ulubione śniadanie księżnej Diany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

04.10.2024 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Królewskie podniebienia kojarzą się głównie z kawiorem, homarem czy ostrygami, jednak wśród ulubionych dań księżnej Diany gościły jajka. Nie były to jednak zwykłe sadzone czy jajecznica z boczkiem, a eleganckie Suzette. To właśnie w ten sposób była żona króla Karola zaczynała dzień.

Jajka Suzette były jednym z ulubionych dań księżnej Diany, pojawiających się na jej stole regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, który przez piętnaście lat miał przyjemność serwować posiłki rodzinie królewskiej, zdradził swój przepis na to danie. Smaczne połączenie prostych składników może zamienić zwykłe śniadanie w królewską ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka Suzette księżnej Diany

Z hasłem Suzette kojarzą się przede wszystkim francuskie naleśniki w pomarańczowym soku i likierze, jednak z tym daniem mają one niewiele wspólnego. Na jajka księżnej Diany skuszą się ci, którzy za słodkimi śniadaniami niespecjalnie przepadają, a poranek lubią zacząć od pożywnego posiłku. Są tutaj ziemniaki, jest szpinak, jajko w koszulce oraz sos holenderski, który wieńczy dzieło.

Faszerowany ziemniak
Faszerowany ziemniak© Adobe Stock | Ruslan Mitin

McGrady, który przez lata był zaufanym kucharzem rodziny królewskiej, doskonale znał gusta księżnej Diany, a przy okazji musiał naprawdę dobrze gotować, by pracować na dworze. Ten przepis jest dowodem na to, że nawet najprostsze składniki mogą stworzyć wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 żółtko,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Nadzienie:

  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/16 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Jajka:

  • 1/2 szklanki sosu holenderskiego
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na godzinę.
  2. Wyjmij z piekarnika, odkrój górę i przy pomocy łyżki wydrąż wnętrze.
  3. Rozgnieć wyjęte ze środka ziemniaki na gładką masę, dodaj masło, żółtko i przyprawy do smaku.
  4. Ziemniaczaną masę przełóż do szprycy i ozdób brzegi wydrążonego ziemniaka. Zostaw miejsce w środku na szpinak i jajko.
  5. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
  6. Podsmaż szpinak na oliwie, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Dodaj ocet i sól do wody i przygotuj dwa jajka w koszulce.
  8. Na podpieczone ziemniaki wyłóż szpinak, dodaj jajka i polej całość sosem holenderskim.
  9. Posyp świeżym estragonem.

Jajka Suzette księżnej Diany podawaj na ciepło. Smacznego!

gwiazdyprzepisksiężna diana