To ulubione danie księżnej Diany. Królewski kucharz zdradził przepis

Królewskie podniebienia kojarzą się głównie z kawiorem, homarem czy ostrygami, jednak wśród ulubionych dań księżnej Diany gościły jajka. Nie były to jednak zwykłe sadzone czy jajecznica z boczkiem, a eleganckie Suzette. To właśnie w ten sposób była żona króla Karola zaczynała dzień.

Ulubione śniadanie księżnej DianyUlubione śniadanie księżnej Diany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Jajka Suzette były jednym z ulubionych dań księżnej Diany, pojawiających się na jej stole regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, który przez piętnaście lat miał przyjemność serwować posiłki rodzinie królewskiej, zdradził swój przepis na to danie. Smaczne połączenie prostych składników może zamienić zwykłe śniadanie w królewską ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Jajka Suzette księżnej Diany

Z hasłem Suzette kojarzą się przede wszystkim francuskie naleśniki w pomarańczowym soku i likierze, jednak z tym daniem mają one niewiele wspólnego. Na jajka księżnej Diany skuszą się ci, którzy za słodkimi śniadaniami niespecjalnie przepadają, a poranek lubią zacząć od pożywnego posiłku. Są tutaj ziemniaki, jest szpinak, jajko w koszulce oraz sos holenderski, który wieńczy dzieło.

Faszerowany ziemniak
Faszerowany ziemniak © Adobe Stock | Ruslan Mitin

McGrady, który przez lata był zaufanym kucharzem rodziny królewskiej, doskonale znał gusta księżnej Diany, a przy okazji musiał naprawdę dobrze gotować, by pracować na dworze. Ten przepis jest dowodem na to, że nawet najprostsze składniki mogą stworzyć wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 żółtko,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Nadzienie:

  • 2 szklanki świeżych liści szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1/16 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.

Jajka:

  • 1/2 szklanki sosu holenderskiego
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na godzinę.
  2. Wyjmij z piekarnika, odkrój górę i przy pomocy łyżki wydrąż wnętrze.
  3. Rozgnieć wyjęte ze środka ziemniaki na gładką masę, dodaj masło, żółtko i przyprawy do smaku.
  4. Ziemniaczaną masę przełóż do szprycy i ozdób brzegi wydrążonego ziemniaka. Zostaw miejsce w środku na szpinak i jajko.
  5. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
  6. Podsmaż szpinak na oliwie, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Dodaj ocet i sól do wody i przygotuj dwa jajka w koszulce.
  8. Na podpieczone ziemniaki wyłóż szpinak, dodaj jajka i polej całość sosem holenderskim.
  9. Posyp świeżym estragonem.

Jajka Suzette księżnej Diany podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką