To ulubione danie księżnej Diany. Królewski kucharz zdradził przepis
Królewskie podniebienia kojarzą się głównie z kawiorem, homarem czy ostrygami, jednak wśród ulubionych dań księżnej Diany gościły jajka. Nie były to jednak zwykłe sadzone czy jajecznica z boczkiem, a eleganckie Suzette. To właśnie w ten sposób była żona króla Karola zaczynała dzień.
04.10.2024 12:02
Jajka Suzette były jednym z ulubionych dań księżnej Diany, pojawiających się na jej stole regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, który przez piętnaście lat miał przyjemność serwować posiłki rodzinie królewskiej, zdradził swój przepis na to danie. Smaczne połączenie prostych składników może zamienić zwykłe śniadanie w królewską ucztę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka Suzette księżnej Diany
Z hasłem Suzette kojarzą się przede wszystkim francuskie naleśniki w pomarańczowym soku i likierze, jednak z tym daniem mają one niewiele wspólnego. Na jajka księżnej Diany skuszą się ci, którzy za słodkimi śniadaniami niespecjalnie przepadają, a poranek lubią zacząć od pożywnego posiłku. Są tutaj ziemniaki, jest szpinak, jajko w koszulce oraz sos holenderski, który wieńczy dzieło.
McGrady, który przez lata był zaufanym kucharzem rodziny królewskiej, doskonale znał gusta księżnej Diany, a przy okazji musiał naprawdę dobrze gotować, by pracować na dworze. Ten przepis jest dowodem na to, że nawet najprostsze składniki mogą stworzyć wyjątkowe danie.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- sól i biały pieprz do smaku.
Nadzienie:
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku baby,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1/16 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Jajka:
- 1/2 szklanki sosu holenderskiego
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka białego octu winnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na godzinę.
- Wyjmij z piekarnika, odkrój górę i przy pomocy łyżki wydrąż wnętrze.
- Rozgnieć wyjęte ze środka ziemniaki na gładką masę, dodaj masło, żółtko i przyprawy do smaku.
- Ziemniaczaną masę przełóż do szprycy i ozdób brzegi wydrążonego ziemniaka. Zostaw miejsce w środku na szpinak i jajko.
- Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
- Podsmaż szpinak na oliwie, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
- Dodaj ocet i sól do wody i przygotuj dwa jajka w koszulce.
- Na podpieczone ziemniaki wyłóż szpinak, dodaj jajka i polej całość sosem holenderskim.
- Posyp świeżym estragonem.
Jajka Suzette księżnej Diany podawaj na ciepło. Smacznego!