To ulubione danie królowej Elżbiety II. To dzięki tym składnikom dożyła sędziwego wieku
Nie da się ukryć, że lubimy ryby. Jednak statystyki pokazują, że spożywamy je rzadko i najczęściej ma to miejsce w piątek lub w przypadku Świąt Bożego Narodzenia. Warto wzbogacić o nie swoją dietę, szczególnie, że mogą przyczyniać się do długości naszego życia. Świetnym przykładem jest tu sola ze szpinakiem, która była ulubionym daniem królowej Elżbiety II.
10.01.2023 14:05
Sola ze szpinakiem - ulubione danie brytyjskiej monarchini
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, jak nasza dieta wpływa na długość naszego życia. Według statystyk, regularne spożywanie niektórych dań może wydłużyć nasze życie nawet o kilka lat. Świetnym przykładem będzie tu dieta brytyjskiej monarchini, która dożyła naprawdę sędziwego wieku. Istotny wpływ miała tu jej dieta. Królowa jadała cztery posiłki dziennie, lubiła naturalne produkty, a w jej menu można było znaleźć owoce, warzywa, a także ryby i drób. Preferowała dania proste i niezbyt wykwintne.
Sola ze szpinakiem lub duszoną cukinią należała do kategorii jej ulubionych dań. Czy to danie przyczyniło się do tego że dożyła aż takiego wieku? Na pewno w jakimś stopniu tak, jednak należy podkreślić, że każdy element diety, jak i sam styl życia mają znaczący wpływ na długość naszego życia. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować przepis na solę ze szpinakiem. Być może już na stałe zagości w waszym menu!
Królewskie i proste w przygotowaniu danie - taka jest sola ze szpinakiem!
To danie należy zaliczyć do kategorii prostych i wyjątkowych. Idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad, ale nie tylko. Jeśli jesteś fanem ryb, to koniecznie musisz wypróbować ten właśnie przepis!
Składniki:
- 200 g fileta z soli
- około pół szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki
- sól morska do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku
- 3 łyżki soku z cytryny
- pól czerwonej cebuli
- łyżka masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól do smaku
- łyżka oliwy
- odrobina pieprzu
- 3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Sola ze szpinakiem idealnie sprawdzi się na obiad lub lunch. Rozpoczynamy od przygotowania filetów, które należy opłukać, wysuszyć i następnie doprawić solą morską i pieprzem cytrynowym. Następnie zanurzamy je w mleku, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie szpinaku i kremowego sosu. Płuczemy i osuszamy szpinak, czosnek i cebulę siekamy i wszystko podsmażamy na patelni, dodając łyżkę masła i łyżkę oliwy. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Wtedy dodajemy wodę i sok z cytryny, a także sól i pieprz. Wszystko dusimy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wszystko mieszamy i ponownie przez chwilę dusimy. Gotowym szpinakiem przykrywamy wcześniej usmażone filety z soli. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!
A co powiesz na zdrowe i pyszne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami: