To ulubione danie królowej Elżbiety II. To dzięki tym składnikom dożyła sędziwego wieku

Nie da się ukryć, że lubimy ryby. Jednak statystyki pokazują, że spożywamy je rzadko i najczęściej ma to miejsce w piątek lub w przypadku Świąt Bożego Narodzenia. Warto wzbogacić o nie swoją dietę, szczególnie, że mogą przyczyniać się do długości naszego życia. Świetnym przykładem jest tu sola ze szpinakiem, która była ulubionym daniem królowej Elżbiety II.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/ Getty Images
Karol Wiak

Sola ze szpinakiem - ulubione danie brytyjskiej monarchini

Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, jak nasza dieta wpływa na długość naszego życia. Według statystyk, regularne spożywanie niektórych dań może wydłużyć nasze życie nawet o kilka lat. Świetnym przykładem będzie tu dieta brytyjskiej monarchini, która dożyła naprawdę sędziwego wieku. Istotny wpływ miała tu jej dieta. Królowa jadała cztery posiłki dziennie, lubiła naturalne produkty, a w jej menu można było znaleźć owoce, warzywa, a także ryby i drób. Preferowała dania proste i niezbyt wykwintne.

Obrazek
Ryba - Pyszności; Foto: Canva.com

Sola ze szpinakiem lub duszoną cukinią należała do kategorii jej ulubionych dań. Czy to danie przyczyniło się do tego że dożyła aż takiego wieku? Na pewno w jakimś stopniu tak, jednak należy podkreślić, że każdy element diety, jak i sam styl życia mają znaczący wpływ na długość naszego życia. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować przepis na solę ze szpinakiem. Być może już na stałe zagości w waszym menu!

Królewskie i proste w przygotowaniu danie - taka jest sola ze szpinakiem!

To danie należy zaliczyć do kategorii prostych i wyjątkowych. Idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad, ale nie tylko. Jeśli jesteś fanem ryb, to koniecznie musisz wypróbować ten właśnie przepis!

Składniki:

  • 200 g fileta z soli
  • około pół szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • sól morska do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pól czerwonej cebuli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • łyżka oliwy
  • odrobina pieprzu
  • 3 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

Sola ze szpinakiem idealnie sprawdzi się na obiad lub lunch. Rozpoczynamy od przygotowania filetów, które należy opłukać, wysuszyć i następnie doprawić solą morską i pieprzem cytrynowym. Następnie zanurzamy je w mleku, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie szpinaku i kremowego sosu. Płuczemy i osuszamy szpinak, czosnek i cebulę siekamy i wszystko podsmażamy na patelni, dodając łyżkę masła i łyżkę oliwy. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Obrazek
Smażony szpinak - Pyszności; Foto: Canva.com

Wtedy dodajemy wodę i sok z cytryny, a także sól i pieprz. Wszystko dusimy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wszystko mieszamy i ponownie przez chwilę dusimy. Gotowym szpinakiem przykrywamy wcześniej usmażone filety z soli. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na zdrowe i pyszne przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym, bazylią i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟