Pokazali, jak zrobić jajko w koszulce, które zawsze się udaje. Już nigdy nie przygotujesz inaczej

Kulinarni blogerzy z Instagrama pokazali, jak przyrządzić najbardziej widowisko jajko w koszulce. Takiego patentu na nie na pewno jeszcze nie znasz. Zobacz sam, jak to smakowite jajko ze zdjęcia zostało zrobione.

Najlepsze jajko w koszulce? Tylko z tym trikiemNajlepsze jajko w koszulce? Tylko z tym trikiem
Źródło zdjęć: © Instagram | Crew Skills Internationals

Jajka na śniadanie to polski chleb powszedni. Zwykle spożywamy wtedy jajecznicę, sadzone lub jajka na twardo. Tymczasem ugotowanie ich w koszulkach, czyli sposób znany jako jajko poche, nie jest zbyt popularne. Czy to półpłynna konsystencja produktu nie pasuje polskim konsumentom? W to akurat wątpimy. Prawdopodobnie chodzi o to, że takie przygotowanie jajka nie jest już tak proste, jak ugotowanie go na twardo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe pucharki szczęścia. Ulubiony deser na zimno w wiosennym wydaniu

Tymczasem blogerzy kulinarni z Instagrama znani jako "Crew Skills Internationals" pokazali ostatnio, jak zaserwować rodzinie najsmaczniejsze i zdecydowanie najlepiej wyglądające jajka w koszulce, jakie kiedykolwiek widziałeś. Przyznaj, że wizja posiadania takiej umiejętności jest kusząca! A więc: jak to zrobić? Spokojnie, już wszystko tłumaczymy.

Jajka w koszulce — niezwykła instrukcja

Cały trud przygotowania jajka w koszulce polega na tym, by ściąć warstwę białka, jednocześnie nie pozwalając żółtku osiągnąć stałej konsystencji. Co więcej, jajko, wrzucone do wody bez skorupki nie może się rozpłynąć po całym naczyniu. Klasyczny sposób zakłada dodanie octu do gotującej się wody i wrzucenie jajka do płynu wprawionego wcześniej w intensywny "wir". A jak przygotowuje je ekipa "Crew Skills"?

Na początek do miski należy wlać wodę i ocet w proporcjach 1 do 1. Następnie wbijamy do środka jajka i trzymamy je tam przez 10 minut zupełnie nieruszone. Ostatni krok to ugotowanie ich w zwykłych wrzątku — bez wiru, bez mieszania, bez dodatku octu, bez używania foliowych torebek i wszystkich innych praktycznych trików. To wszystko.

Okazuje się, że 10-minutowa kąpiel w wodzie i occie wystarcza, by jajka wrzucone do wrzątku się nie rozlały. Ten patent naprawdę może zmienić podejście do jajek w koszulce. Coś czujemy, że od tej pory ich spożycie w twoim domu znacząco wzrośnie!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil