Czy można jeść jajka codziennie? Podnoszą poziom cholesterolu? Większość nie ma pojęcia

Co warto wiedzieć o jajkach?
Co warto wiedzieć o jajkach?
Źródło zdjęć: © Pixabay

23.03.2024 13:02

Czy jajka odnoszą poziom cholesterolu? Ile powinno się jeść jajek w tygodniu? Fachowa nomenklatura wskazuje na konkrety i uczula przed rezygnacją z tak wartościowego produktu.

Przez lata wokół jajek narosło wiele mitów: że są kaloryczne, niezdrowe, powodują choroby serca czy miażdżycę. Naukowcy sukcesywnie rozprawiają się z kolejnymi zarzutami, jednak nadal wiele osób obawia się sięgać po jajka, m.in. w obawie przed wysokim cholesterolem. Czy jest się czego bać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można jeść jajka codziennie?

Zdrowe osoby nie powinny obawiać się regularnego spożywania jajek. To produkt wysoko odżywczy, zawiera duże ilości witamin z grupy B, czyli składników odpowiadających za siły witalne, zapewniających prawidłową pracę układu nerwowego, poprawiających nastrój i zwiększających sprawność umysłową. Żółtko to jedno z najlepszych źródeł pokarmowych choliny (chroni przed demencją, chorobą Alzheimera, usprawnia pracę wątroby).

Dlatego też włączenie do diety 5-10 jajek tygodniowo może być elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Takie też są zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, wedle których zdrowy człowiek może zjadać średnio maksymalnie 10 jajek tygodniowo. Natomiast American Heart Association (AHA) zaleca, by jeść 1-2 jajka dziennie. Osoby, które mają problem z cholesterolem, powinny jeść maksymalnie jedno jajko, ale nie codziennie.

Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?
Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?© Pixabay

Czy jajka odnoszą poziom cholesterolu?

Jajka w istocie zawierają cholesterol (a konkretnie źródłem cholesterolu jest żółtko), niemniej spożywanie ich przez osoby zdrowe nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to również badania. Tak więc - wbrew obiegowej opinii - spożywanie jajek nie wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Ponadto proporcje tłuszczy i cholesterolu zawartego w jajku wpływają na regulację pracy wątroby i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Spożywanie jajek jest również bezpieczne dla osób z podwyższonym i wysokim cholesterolem, ale przy zachowanym umiarze. Więcej ostrożności powinny zachować osoby chorujące na cukrzycę typu drugiego i miażdżycę naczyń krwionośnych. Warto również mieć na uwadze, że jajka należy dawkować ostrożnie dzieciom - jest to związane z właściwościami uczulającymi białka.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także