PrzepisSałatkiTeściowa zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wszyscy chwalą i pytają o przepis

Teściowa zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wszyscy chwalą i pytają o przepis

Jarzynowa z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Jarzynowa z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.11.2023 10:35, aktualizacja: 17.01.2024 13:38

Nie ma świąt bez sałatki jarzynowej. Kultowy już specjał trafia na polskie stoły od wielu lat i towarzyszy nam podczas wszystkich świąt i uroczystości. W każdym domu przepis ulega lekkim modyfikacjom - skład jarzynówki jest tak uniwersalny, że składniki dowolnie można dodawać i odejmować. Moja teściowa uwielbia łączyć tradycyjną jarzynówkę ze śledziem. Ta kompozycja to strzał w dziesiątkę.

Czy z solanki, czy marynowane - śledzie doskonale podkręcą smak sałatki jarzynowej. To patent mojej teściowej na zachęcenie bardziej wymagających gości do spałaszowania jarzynówki. W tak przygotowanej sałatce świetnie komponuje się słodki smak ze słonym i kwaśnym. Pokochacie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie śledzie do sałatki?

Wbrew pozorom wybór jest naprawdę spory i wiele zależy od tego, jak dużo czasu możesz poświęcić na przygotowanie sałatki. Najszybszym i najłatwiejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po filety śledziowe marynowane. Te wystarczy pokroić i wrzucić do sałatki.

Na sklepowych pólkach obecne są również śledzie solone, czyli wypatroszone i bez głowy, konserwowane w mocnej solance. Co ważne, wymagają moczenia oraz usunięcia skóry i kręgosłupa. Obok nich znajdziemy matjasy (matiasy). To młode śledzie filetowane, bez skóry, konserwowane mniej stężoną solanką. Je również wcześniej należy wymoczyć. Rzadziej, ale nadal dostępne są uliki, czyli mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasów, które również doskonale odnajdą się w sałatce.

Marynowany rollmops sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej
Marynowany rollmops sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej © Pixabay

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (w zalewie lub w oleju),
  • 3-4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały por,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 1 duże jabłko,
  • 1-2 ogórki kwaszone (w zależności od rozmiaru),
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 puszka zielonego groszku (lub 1 szklanka ugotowanego groszku z mrożonki bądź świeżego),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sok z 1 cytryny,
  • ok. 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, ugotuj (z wyjątkiem pora) i pokrój w kostkę.
  2. Pora pokrój w półtalarki, a jabłko obierz i pokrój w kostkę.
  3. Obrane jajka i ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
  4. Połącz składnik. Dodaj odcedzony groszek, odcedzone i pokrojone na nieduże kawałki śledzie, majonez, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.
  5. Wstaw na 1 godzinę do lodówki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także