Teściowa zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wszyscy chwalą i pytają o przepis

Nie ma świąt bez sałatki jarzynowej. Kultowy już specjał trafia na polskie stoły od wielu lat i towarzyszy nam podczas wszystkich świąt i uroczystości. W każdym domu przepis ulega lekkim modyfikacjom - skład jarzynówki jest tak uniwersalny, że składniki dowolnie można dodawać i odejmować. Moja teściowa uwielbia łączyć tradycyjną jarzynówkę ze śledziem. Ta kompozycja to strzał w dziesiątkę.

Jarzynowa z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkęJarzynowa z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy z solanki, czy marynowane - śledzie doskonale podkręcą smak sałatki jarzynowej. To patent mojej teściowej na zachęcenie bardziej wymagających gości do spałaszowania jarzynówki. W tak przygotowanej sałatce świetnie komponuje się słodki smak ze słonym i kwaśnym. Pokochacie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z grzybową wkładką. Wygląda i smakuje genialnie

Jakie śledzie do sałatki?

Wbrew pozorom wybór jest naprawdę spory i wiele zależy od tego, jak dużo czasu możesz poświęcić na przygotowanie sałatki. Najszybszym i najłatwiejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po filety śledziowe marynowane. Te wystarczy pokroić i wrzucić do sałatki.

Na sklepowych pólkach obecne są również śledzie solone, czyli wypatroszone i bez głowy, konserwowane w mocnej solance. Co ważne, wymagają moczenia oraz usunięcia skóry i kręgosłupa. Obok nich znajdziemy matjasy (matiasy). To młode śledzie filetowane, bez skóry, konserwowane mniej stężoną solanką. Je również wcześniej należy wymoczyć. Rzadziej, ale nadal dostępne są uliki, czyli mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasów, które również doskonale odnajdą się w sałatce.

Marynowany rollmops sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej
Marynowany rollmops sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej © Pixabay

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (w zalewie lub w oleju),
  • 3-4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały por,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 1 duże jabłko,
  • 1-2 ogórki kwaszone (w zależności od rozmiaru),
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 puszka zielonego groszku (lub 1 szklanka ugotowanego groszku z mrożonki bądź świeżego),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sok z 1 cytryny,
  • ok. 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, ugotuj (z wyjątkiem pora) i pokrój w kostkę.
  2. Pora pokrój w półtalarki, a jabłko obierz i pokrój w kostkę.
  3. Obrane jajka i ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
  4. Połącz składnik. Dodaj odcedzony groszek, odcedzone i pokrojone na nieduże kawałki śledzie, majonez, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.
  5. Wstaw na 1 godzinę do lodówki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇