PrzepisSałatkiTeściowa zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wszyscy chwalą i pytają o przepis

Teściowa zawsze dodaje do sałatki jarzynowej. Wszyscy chwalą i pytają o przepis

Jarzynowa z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Jarzynowa z tym dodatkiem to strzał w dziesiątkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.11.2023 10:35, aktual.: 17.01.2024 13:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma świąt bez sałatki jarzynowej. Kultowy już specjał trafia na polskie stoły od wielu lat i towarzyszy nam podczas wszystkich świąt i uroczystości. W każdym domu przepis ulega lekkim modyfikacjom - skład jarzynówki jest tak uniwersalny, że składniki dowolnie można dodawać i odejmować. Moja teściowa uwielbia łączyć tradycyjną jarzynówkę ze śledziem. Ta kompozycja to strzał w dziesiątkę.

Czy z solanki, czy marynowane - śledzie doskonale podkręcą smak sałatki jarzynowej. To patent mojej teściowej na zachęcenie bardziej wymagających gości do spałaszowania jarzynówki. W tak przygotowanej sałatce świetnie komponuje się słodki smak ze słonym i kwaśnym. Pokochacie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie śledzie do sałatki?

Wbrew pozorom wybór jest naprawdę spory i wiele zależy od tego, jak dużo czasu możesz poświęcić na przygotowanie sałatki. Najszybszym i najłatwiejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po filety śledziowe marynowane. Te wystarczy pokroić i wrzucić do sałatki.

Na sklepowych pólkach obecne są również śledzie solone, czyli wypatroszone i bez głowy, konserwowane w mocnej solance. Co ważne, wymagają moczenia oraz usunięcia skóry i kręgosłupa. Obok nich znajdziemy matjasy (matiasy). To młode śledzie filetowane, bez skóry, konserwowane mniej stężoną solanką. Je również wcześniej należy wymoczyć. Rzadziej, ale nadal dostępne są uliki, czyli mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasów, które również doskonale odnajdą się w sałatce.

Marynowany rollmops sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej
Marynowany rollmops sprawdzi się jako dodatek do sałatki jarzynowej © Pixabay

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (w zalewie lub w oleju),
  • 3-4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały por,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 1 duże jabłko,
  • 1-2 ogórki kwaszone (w zależności od rozmiaru),
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 puszka zielonego groszku (lub 1 szklanka ugotowanego groszku z mrożonki bądź świeżego),
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sok z 1 cytryny,
  • ok. 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, ugotuj (z wyjątkiem pora) i pokrój w kostkę.
  2. Pora pokrój w półtalarki, a jabłko obierz i pokrój w kostkę.
  3. Obrane jajka i ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
  4. Połącz składnik. Dodaj odcedzony groszek, odcedzone i pokrojone na nieduże kawałki śledzie, majonez, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Posyp szczypiorkiem.
  5. Wstaw na 1 godzinę do lodówki przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także