PrzepisZamiast zamawiać, zrób w domu. Chrupiący kurczak jak od "chińczyka"

Zamiast zamawiać, zrób w domu. Chrupiący kurczak jak od "chińczyka"

Chrupiące kawałki kurczaka w cieście, serwowane najczęściej z sosem słodko-kwaśnym, to jeden z klasyków barów i restauracji z kuchnią chińską. Zamiast zamawiać kolejną porcję, przygotuj taki obiad samodzielnie w domu. Smakuje równie dobrze, a nawet i lepiej niż od "chińczyka".

Kurczak w cieście -  Pyszności
Kurczak w cieście - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.05.2024 13:06

Dania kuchni chińskiej cieszą się ogromną popularnością, w szczególności zamawiane na dowóz. Jednym z takich klasyków są kawałki kurczaka w cieście. To bezpieczne wyjście dla osób, które niekoniecznie przepadają za intensywnymi smakami czy nietypowymi składnikami, taki kompromis między kuchnią azjatycką a smakami Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w cieście po chińsku

Chrupiące kąski kurczaka w pysznym cieście to świetny pomysł na obiad z azjatycką nutą lub przekąskę na imprezę. Polecam podać je z ryżem, surówką jak z chińskiej restauracji oraz sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Przygotowanie jest bardzo proste, a danie smakuje jak z chińskiego baru.

Kurczak w cieście po chińsku
Kurczak w cieście po chińsku © Getty Images | Michele Ursi / EyeEm

Połączenie mąki pszennej i kukurydzianej zapewnia idealną chrupkość i delikatność. To danie to pyszny sekret kucharzy - odtwórz je w domu i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszny obiad w azjatyckim stylu.

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
  3. Obtocz każdy kawałek kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej pół godziny. W tym czasie smaki przenikną do mięsa.
  4. Rozbij jajka i dodaj do nich mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie, a następnie stopniowo dolewaj wodę, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka.
  6. Podsmażone mięso zanurz w przygotowanym cieście.
  7. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, aż będzie chrupiący i rumiany. Zwykle zajmuje około 3-4 minut z każdej strony.
  8. Po usmażeniu wyjmij kurczaka z oleju i odsącz go na ręczniku papierowym. To pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zachowując jednocześnie chrupiącą panierkę.

Gotowe! Chrupiący kurczak w pysznej panierce jest gotowy do podania. Możesz go serwować z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, makaronem, warzywami lub sosem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiskurczakkuchnia chińska

Wybrane dla Ciebie