Zamiast zamawiać, zrób w domu. Chrupiący kurczak jak od "chińczyka"

Chrupiące kawałki kurczaka w cieście, serwowane najczęściej z sosem słodko-kwaśnym, to jeden z klasyków barów i restauracji z kuchnią chińską. Zamiast zamawiać kolejną porcję, przygotuj taki obiad samodzielnie w domu. Smakuje równie dobrze, a nawet i lepiej niż od "chińczyka".

Kurczak w cieście -  PysznościKurczak w cieście - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dania kuchni chińskiej cieszą się ogromną popularnością, w szczególności zamawiane na dowóz. Jednym z takich klasyków są kawałki kurczaka w cieście. To bezpieczne wyjście dla osób, które niekoniecznie przepadają za intensywnymi smakami czy nietypowymi składnikami, taki kompromis między kuchnią azjatycką a smakami Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Kurczak w cieście po chińsku

Chrupiące kąski kurczaka w pysznym cieście to świetny pomysł na obiad z azjatycką nutą lub przekąskę na imprezę. Polecam podać je z ryżem, surówką jak z chińskiej restauracji oraz sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Przygotowanie jest bardzo proste, a danie smakuje jak z chińskiego baru.

Kurczak w cieście po chińsku
Kurczak w cieście po chińsku © Getty Images | Michele Ursi / EyeEm

Połączenie mąki pszennej i kukurydzianej zapewnia idealną chrupkość i delikatność. To danie to pyszny sekret kucharzy - odtwórz je w domu i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszny obiad w azjatyckim stylu.

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
  3. Obtocz każdy kawałek kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej pół godziny. W tym czasie smaki przenikną do mięsa.
  4. Rozbij jajka i dodaj do nich mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie, a następnie stopniowo dolewaj wodę, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka.
  6. Podsmażone mięso zanurz w przygotowanym cieście.
  7. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, aż będzie chrupiący i rumiany. Zwykle zajmuje około 3-4 minut z każdej strony.
  8. Po usmażeniu wyjmij kurczaka z oleju i odsącz go na ręczniku papierowym. To pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zachowując jednocześnie chrupiącą panierkę.

Gotowe! Chrupiący kurczak w pysznej panierce jest gotowy do podania. Możesz go serwować z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, makaronem, warzywami lub sosem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje