Zamiast zamawiać, zrób w domu. Chrupiący kurczak jak od "chińczyka"

Chrupiące kawałki kurczaka w cieście, serwowane najczęściej z sosem słodko-kwaśnym, to jeden z klasyków barów i restauracji z kuchnią chińską. Zamiast zamawiać kolejną porcję, przygotuj taki obiad samodzielnie w domu. Smakuje równie dobrze, a nawet i lepiej niż od "chińczyka".

Kurczak w cieście -  PysznościKurczak w cieście - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dania kuchni chińskiej cieszą się ogromną popularnością, w szczególności zamawiane na dowóz. Jednym z takich klasyków są kawałki kurczaka w cieście. To bezpieczne wyjście dla osób, które niekoniecznie przepadają za intensywnymi smakami czy nietypowymi składnikami, taki kompromis między kuchnią azjatycką a smakami Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Kurczak w cieście po chińsku

Chrupiące kąski kurczaka w pysznym cieście to świetny pomysł na obiad z azjatycką nutą lub przekąskę na imprezę. Polecam podać je z ryżem, surówką jak z chińskiej restauracji oraz sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Przygotowanie jest bardzo proste, a danie smakuje jak z chińskiego baru.

Kurczak w cieście po chińsku
Kurczak w cieście po chińsku © Getty Images | Michele Ursi / EyeEm

Połączenie mąki pszennej i kukurydzianej zapewnia idealną chrupkość i delikatność. To danie to pyszny sekret kucharzy - odtwórz je w domu i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszny obiad w azjatyckim stylu.

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
  3. Obtocz każdy kawałek kurczaka w marynacie i odstaw na co najmniej pół godziny. W tym czasie smaki przenikną do mięsa.
  4. Rozbij jajka i dodaj do nich mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie, a następnie stopniowo dolewaj wodę, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka.
  6. Podsmażone mięso zanurz w przygotowanym cieście.
  7. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Smaż kawałki kurczaka w głębokim tłuszczu, aż będzie chrupiący i rumiany. Zwykle zajmuje około 3-4 minut z każdej strony.
  8. Po usmażeniu wyjmij kurczaka z oleju i odsącz go na ręczniku papierowym. To pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu, zachowując jednocześnie chrupiącą panierkę.

Gotowe! Chrupiący kurczak w pysznej panierce jest gotowy do podania. Możesz go serwować z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, makaronem, warzywami lub sosem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀