Ta surówka smakuje jak "od Chińczyka". Już nie zamawiam, tylko robię sama

Chociaż wydaje się być prosta w przygotowaniu, to odnalezienie jej smaku wcale tak łatwe nie jest. Surówka z kapusty, kojarzona przede wszystkim z azjatyckimi knajpami, sprawdzi sie jako dodatek do wielu dań. Udało mi się odtworzyć ten smak.

Surówka z kapusty - PysznościSurówka z kapusty
Źródło zdjęć: © Canva | lenazap
Ewa Malinowska

Kotlety, pieczone mięso czy nawet sadzone jajko — surówka do obiadu po prostu musi być. Moi domownicy, ze mną na czele, przepadają za prostą surówką jak z chińskiej restauracji. Kiedyś zamawialiśmy ją niemal na kilogramy, ale od kiedy odkryłam, metodą licznych prób i równie licznych błędów, przepis idealny, nie zamawiam jej już w knajpie, a przygotowuję bez problemu w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce je spróbować

Surówka jak "od Chińczyka"

Mogłoby się wydawać, że to w zasadzie nic specjalnego, ot kapusta i marchewka. Sekretem jest jednak marynata, dzięki której warzywa smakują słodko-kwaśno. Proste połączenie smakuje po prostu wspaniale, zza talerzy dobiega tylko chrupanie i pomruki zachwytu nad tym prostym dodatkiem.

Surówka jak u chińczyka - Pyszności
Surówka jak u chińczyka © Canva

Surówkę najlepiej jest zrobić dzień wcześniej, aby smaki dobrze przegryzły się w lodówce.

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duża cebula.

Zalewa do surówki:

  • 1/4 szklanki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 proc., jeśli ma więcej, dodaj go mniej),
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkuję, marchewkę ścieram na tarce.
  2. Cebulę obieram, kroję w cienkie pióra i dorzucam do pozostałych warzyw.
  3. Do garnka wlewam olej i ocet. Dodaję cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól.
  4. Podgrzewam całość, aż cukier i sól się rozpuszczą. Podczas podgrzewania mieszam zalewę. Powinna być gorąca, ale nie może się zagotować.
  5. Gorącą zalewę dodaję do warzyw i dokładnie mieszam.
  6. Dociskam warzywa łyżką i odstawiam na minimum godzinę, aby smaki się przegryzły.

Surówka z białej kapusty to łagodny i chrupiący dodatek, który doskonale komponuje się z wyrazistymi smakami mięs, warzyw i sosów. Smakuje tak, jak z chińskiego baru i na dodatek jej przygotowanie kosztuje grosze.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje