Domowy krem pistacjowy, bez chemii i zbędnego cukru. Idealny do deserów i ciast

Wystarczy, że tylko raz zrobisz krem pistacjowy w ten sposób, a zobaczysz, że nie potrafisz bez niego żyć. Ma świetny zielony kolor, intensywny aromat orzechów i zniewalający słodko-słony smak. Krem z prażonych pistacji sprawdzi się nie tylko do ciast i deserów, ale także jako dodatek do kanapek, tostów, kawy i herbaty.

Krem pistacjowy cieszy się aktualnie dużą popularnościąKrem pistacjowy cieszy się aktualnie dużą popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krem pistacjowy jest prosty do wykonania, pod warunkiem że posiadasz dobrej jakości blender, który zmiksuje orzechy na gładką pastę. Postaw również na jakościowe składniki. Podstawą kremu są nieobrane, niesolone i nieprażone pistacje, najlepiej sycylijskie i olej z pestek winogron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową. Słodka rozkosz w mini wydaniu

Bogactwo składników odżywczych w intrygujących pistacjach

Zielone orzeszki o charakterystycznym smaku są cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim obniżysz poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Zadbasz także o dostawę białka, które jest niezbędnym budulcem tkanek.

Ponadto pistacje zawierają antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Są bogate w witaminy z grupy B i minerały, takie jak: potas, fosfor, magnez, miedź, cynk. Wspomagają pracę mózgu, stymulują prawidłowe funkcjonowanie połączeń nerwowych i zapewniają uczucie sytości. Nie bez przyczyny są wskazane u osób, które pracują nad utratą wagi.

Przygotowanie pistacji na pyszny domowy krem

Pistacje trzeba pozbawić łupinek. Nie jest to aż tak skomplikowane, jak w przypadku obierania orzechów włoskich, ale nie ukrywamy, że również wymaga pracy. Skorupki pistacji zazwyczaj pękają po ściśnięciu ich palcami, ale w niektórych przypadkach możesz potrzebować czegoś twardszego, na przykład drewnianej łyżki.

Wewnątrz znajdziesz zielony orzech, pokryty fioletową skórką. Ją również należy ściągnąć, na przykład przy pomocy małego kuchennego noża lub obieraczki do warzyw. Aby ułatwić sobie pracę, możesz zalać pistacje pozbawione zewnętrznej łupiny wrzątkiem. Gorąca woda zmiękczy fioletową skórkę, więc zdejmiesz ją trochę szybciej.

Przepis na krem pistacjowy

Aby przygotować 200 g kremu pistacjowego, potrzebujesz:

  • 80 g obranych pistacji,
  • 130 g białej czekolady,
  • 50 g oleju z pestek winogron,
  • szczyptę soli.

Przygotowanie

  1. Obrane pistacje rozkładasz na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewasz piekarnik do 185 stopni Celsjusza i wstawiasz 10 minut. Po tym czasie wyjmujesz i odstawiasz do ostygnięcia.
  2. Przestudzone pistacje blendujesz, z dodatkiem soli, na sypki proszek.
  3. Białą czekoladę roztapiasz w kąpieli wodnej. Mieszasz, aby miała jednolitą i gładką konsystencję.
  4. Przy pomocy blendera, miksujesz rozdrobnione pistacje z olejem z pestek winogron na gładką pastę.
  5. Przy pomocy szpatułki do kremów łączysz pastę pistacjową z jeszcze ciepłą, ale już nie gorącą, roztopioną białą czekoladą. Energicznie mieszasz do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟