Większość nie wie, że można je jeść. Zastąpią drogie suplementy diety
Pestki winogron to część owoców, która często ląduje w śmietniku. Mało osób wie, jak cenne właściwości mają te małe, niepozorne pestki.
09.04.2023 12:57
Winogrona są zdrowe i bogate w różne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Mają również w sobie witaminę C- jedną z najważniejszych witamin, która pomaga w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Zawarty w nich błonnik reguluje procesy trawienne. Są również nieocenione w kuchni- rodzynki to popularny składnik deserów i ciast. Okazuje się jednak, że zdrowe mogą być również... pestki!
Pestki winogron zamiast suplementów
Rynek suplementów w Polsce jest naprawdę dochody. Kupujemy suplementy na potęgę, nie zwracając specjalnej uwagi na cenę oraz realne działanie. Okazuje się jednak, że większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie dostarczyć sobie z pożywienia. Jednym z nietypowych sposobów na naturalną suplementację może być jedzenie pestek winogron. Zamiast wypluwać lub połykać pestki- przegryź je.
Pestki z winogron są bogate w cenne mikroelementy, takie jak witamina E, która jest silnym antyoksydantem. Mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, pomagają w utrzymaniu jędrnej skóry, a także stanowią naturalne remedium na alergie i infekcje. Dodatkowo, pestki winogron korzystnie wpływają na zdrowie mózgu, zmniejszając ryzyko chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Zawierają również dużą ilość melatoniny, która reguluje rytm dobowy organizmu. Ponadto korzystnie wpływają na narząd wzroku i wykazują działanie przeciwwrzodowe.
Nie każdy może je jeść
Nie każdy może jednak spożywać pestki winogron bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego lub stosujące leki rozrzedzające krew powinny unikać spożywania pestek i oleju z winogron. Przyszłe mamy w ciąży oraz karmiące piersią powinny również unikać preparatów na bazie pestek winogron. Badania wykazały, że spożywanie procyjanidyn zawartych w nasionach winogron może prowadzić do insulinooporności u potomstwa w przyszłości. Dlatego ważne jest, aby przed zażyciem takich preparatów skonsultować się z lekarzem.
Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Ma bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny smak. Olej z pestek winogron uchodzi za zdrowy i posiada wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i witamina E, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jednak to w pestkach znajdziesz o wiele więcej zdrowotnych korzyści.
Przepis na sałatkę Winne Grono znajdziesz na naszym kanale YouTube