Większość nie wie, że można je jeść. Zastąpią drogie suplementy diety

Pestki winogron to część owoców, która często ląduje w śmietniku. Mało osób wie, jak cenne właściwości mają te małe, niepozorne pestki.

Pestki winogron- Pyszności, źródło CanvaPestki winogron- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Winogrona są zdrowe i bogate w różne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Mają również w sobie witaminę C- jedną z najważniejszych witamin, która pomaga w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Zawarty w nich błonnik reguluje procesy trawienne. Są również nieocenione w kuchni- rodzynki to popularny składnik deserów i ciast. Okazuje się jednak, że zdrowe mogą być również... pestki!

Pestki winogron zamiast suplementów

Rynek suplementów w Polsce jest naprawdę dochody. Kupujemy suplementy na potęgę, nie zwracając specjalnej uwagi na cenę oraz realne działanie. Okazuje się jednak, że większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie dostarczyć sobie z pożywienia. Jednym z nietypowych sposobów na naturalną suplementację może być jedzenie pestek winogron. Zamiast wypluwać lub połykać pestki- przegryź je.

Obrazek
Pestki winogron- Pyszności, źródło Canva

Pestki z winogron są bogate w cenne mikroelementy, takie jak witamina E, która jest silnym antyoksydantem. Mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, pomagają w utrzymaniu jędrnej skóry, a także stanowią naturalne remedium na alergie i infekcje. Dodatkowo, pestki winogron korzystnie wpływają na zdrowie mózgu, zmniejszając ryzyko chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Zawierają również dużą ilość melatoniny, która reguluje rytm dobowy organizmu. Ponadto korzystnie wpływają na narząd wzroku i wykazują działanie przeciwwrzodowe.

Nie każdy może je jeść

Nie każdy może jednak spożywać pestki winogron bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego lub stosujące leki rozrzedzające krew powinny unikać spożywania pestek  i oleju z winogron. Przyszłe mamy w ciąży oraz karmiące piersią powinny również unikać preparatów na bazie pestek winogron. Badania wykazały, że spożywanie procyjanidyn zawartych w nasionach winogron może prowadzić do insulinooporności u potomstwa w przyszłości. Dlatego ważne jest, aby przed zażyciem takich preparatów skonsultować się z lekarzem.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Ma bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny smak. Olej z pestek winogron uchodzi za zdrowy i posiada wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i witamina E, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jednak to w pestkach znajdziesz o wiele więcej zdrowotnych korzyści.

Przepis na sałatkę Winne Grono znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat