PoradyWiększość nie wie, że można je jeść. Zastąpią drogie suplementy diety

Większość nie wie, że można je jeść. Zastąpią drogie suplementy diety

Pestki winogron- Pyszności, źródło Canva
Pestki winogron- Pyszności, źródło Canva
Ewa

09.04.2023 12:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pestki winogron to część owoców, która często ląduje w śmietniku. Mało osób wie, jak cenne właściwości mają te małe, niepozorne pestki.

Winogrona są zdrowe i bogate w różne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Mają również w sobie witaminę C- jedną z najważniejszych witamin, która pomaga w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Zawarty w nich błonnik reguluje procesy trawienne. Są również nieocenione w kuchni- rodzynki to popularny składnik deserów i ciast. Okazuje się jednak, że zdrowe mogą być również... pestki!

Pestki winogron zamiast suplementów

Rynek suplementów w Polsce jest naprawdę dochody. Kupujemy suplementy na potęgę, nie zwracając specjalnej uwagi na cenę oraz realne działanie. Okazuje się jednak, że większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie dostarczyć sobie z pożywienia. Jednym z nietypowych sposobów na naturalną suplementację może być jedzenie pestek winogron. Zamiast wypluwać lub połykać pestki- przegryź je.

Pestki winogron- Pyszności, źródło Canva
Pestki winogron- Pyszności, źródło Canva

Pestki z winogron są bogate w cenne mikroelementy, takie jak witamina E, która jest silnym antyoksydantem. Mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, pomagają w utrzymaniu jędrnej skóry, a także stanowią naturalne remedium na alergie i infekcje. Dodatkowo, pestki winogron korzystnie wpływają na zdrowie mózgu, zmniejszając ryzyko chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Zawierają również dużą ilość melatoniny, która reguluje rytm dobowy organizmu. Ponadto korzystnie wpływają na narząd wzroku i wykazują działanie przeciwwrzodowe.

Nie każdy może je jeść

Nie każdy może jednak spożywać pestki winogron bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego lub stosujące leki rozrzedzające krew powinny unikać spożywania pestek  i oleju z winogron. Przyszłe mamy w ciąży oraz karmiące piersią powinny również unikać preparatów na bazie pestek winogron. Badania wykazały, że spożywanie procyjanidyn zawartych w nasionach winogron może prowadzić do insulinooporności u potomstwa w przyszłości. Dlatego ważne jest, aby przed zażyciem takich preparatów skonsultować się z lekarzem.

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron pozyskuje się na drodze ekstrakcji z pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Ma bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny smak. Olej z pestek winogron uchodzi za zdrowy i posiada wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i witamina E, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jednak to w pestkach znajdziesz o wiele więcej zdrowotnych korzyści.

Przepis na sałatkę Winne Grono znajdziesz na naszym kanale YouTube