Już nie smażę tradycyjnych faworków na tłusty czwartek. Lany chrust jest prostszy i smaczniejszy

Szukasz ekspresowego i nieskomplikowanego przepisu na tłusty czwartek? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno cię zainteresuje.

Przepis na lany chrustPrzepis na lany chrust
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Tłusty czwartek to święto wszystkich pączków, oponek oraz faworków. Czy wiesz, że w wielu regionach naszego kraju na chrupkie faworki mówi się chrust? Z tą intrygującą nazwą można spotkać się głównie na południu Polski

Warto podkreślić, że tego typu domowe smakołyki można zrobić dużo szybciej i prościej. Co więcej, dzięki nowej technice, nadasz łakociom ciekawych kształtów, które od razu przykuwają oko. Jest to więc genialne rozwiązanie na przepis na ostatnią chwilę. Przepis sprawdzi się również, gdy wrócisz zmęczony po pracy i dopadnie cię ochota na coś słodkiego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na lany chrust. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych

Przepis na lany chrust

W takim wydaniu zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 160 ml mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Na początek ubijam białka ze szczyptą soli
Na początek ubijam białka ze szczyptą soli © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce łączę żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Po chwili dodaję także spirytus, mleko i przesianą przez sitko mąkę. 

Do ciasta trafia również przesiana mąka
Do ciasta trafia również przesiana mąka © Licencjodawca | Pyszności

Warto w tym miejscu dodać, że dzięki spirytusowi te słodkie przekąski nie będą wpijać dużej ilości tłuszczu. Co więcej, taki dodatek sprawi, że będą one jeszcze bardziej delikatne i chrupkie.

Krok 3. Do jednolitej i gładkiej masy dodaję ubite białka. Składniki łączę bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek. 

Na koniec łączę masę z ubitymi białkami
Na koniec łączę masę z ubitymi białkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto przekładam do woreczka z suwakiem. W jednym rogu robię małe nacięcie, po czym zaczynam formować na rozgrzanym oleju gniazdka.

Z gotowego ciasta tworzę urocze gniazdka
Z gotowego ciasta tworzę urocze gniazdka © Licencjodawca | Pyszności

Gotowe ciasto można przełożyć również do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.

Krok 5. Wszystkie gniazdka tego typu smażę z każdej strony po kilka minut, aż nabiorą złocistych rumieńców

Domowe chruściki wyjmuję z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem
Domowe chruściki wyjmuję z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Usmażone gniazdka przekładam na ręcznik kuchenny, aby kuchenny gadżet wchłonął nadmiar tłuszczu po smażeniu. Chruściki układam na talerzu, po czym posypuję je przesianym cukrem pudrem. Smacznego!

I chrupiący chruścik gotowy!
I chrupiący chruścik gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Faworki w takim wydaniu możesz udekorować również domowej roboty lukrem lub polewą czekoladową. W każdej wersji będą smakować fenomenalnie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej