WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Polacy często dodają ją do makaronu. Nie mają świadomości, jak sobie szkodzą

Włoska pasta to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Włosi wyspecjalizowali się w makaronie i nie wyobrażają sobie wrzucenia go do nieosolonej wody. Okazuje się, że to błąd, który możne kosztować nas... zdrowie.

Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą. Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą.
Źródło zdjęć: © Getty Images | skaman306

Czy jest coś gorszego niż niesłony makaron? Temperamentni Włosi mogliby się o to wykłócać. Przyjęło się, że makaron należy ugotować w osolonej wodzie. To błąd, który może przyczynić się do wielu problemów z układem trawiennym. Jak gotować makaron, żeby był smaczny i zdrowy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Dlaczego nie powinniśmy solić makaronu?

Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Wynaleziono go ponad 4 tys. lat temu w... Chinach. Tak, makaron pochodzi z Chin, choć to Włosi rozpopularyzowali go na pozostałych kontynentach, stając się światowymi specjalistami od makaronu. Kiedy zapytasz Włocha, jak gotować makaron, odpowie ci, żeby wrzucać go do wrzącej i osolonej wody.

Według naukowców z Environmental Science & Technology firmy ACS gotowanie makaronu w osolonej wodzie może przyczynić się do problemów z wątrobą i sercem. Dlaczego? Sól jodowana połączona z wrzącą wodą uzdatnianą chloraminami prowadzi do powstania szkodliwych trihalometanów. To substancja rakotwórcza, która przyczynia się do rozwoju nowotworów, a także uszkodzenia wątroby i serca. Choć wodę można przefiltrować, dodatek soli sprawi, że substancja się aktywuje.

Jak gotować makaron, żeby sobie nie zaszkodzić?

Trihalometany spożywane w małych ilościach nie są niebezpieczne, jednak mogą negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia, jeśli przyjmujemy je regularnie. Jak gotować makaron, żeby sobie nie zaszkodzić? Naukowcy z ACS wyjaśnili, że można ograniczyć powstawanie szkodliwych substancji, jeśli ugotujemy makaron, nie używając przy tym pokrywki. W ten sposób trihalomeanty będą miały szansę odparować.

Sól należy dodać dopiero po ugotowaniu. Rodzaj użytej soli ma znacznie — najlepsza będzie sól niejodowana, np. himalajska. Specjaliści poradzili też, aby unikać gotowania w garnkach aluminiowych — najbezpieczniejsze będą garnki emaliowane. Gotując makaron w ten sposób, unikniesz poważnych problemów ze zdrowiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀