Polacy często dodają ją do makaronu. Nie mają świadomości, jak sobie szkodzą

Włoska pasta to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Włosi wyspecjalizowali się w makaronie i nie wyobrażają sobie wrzucenia go do nieosolonej wody. Okazuje się, że to błąd, który możne kosztować nas... zdrowie.

Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą. Gotujesz tak makaron? Możesz mieć problem z wątrobą.
Źródło zdjęć: © Getty Images | skaman306
SKOMENTUJ

Czy jest coś gorszego niż niesłony makaron? Temperamentni Włosi mogliby się o to wykłócać. Przyjęło się, że makaron należy ugotować w osolonej wodzie. To błąd, który może przyczynić się do wielu problemów z układem trawiennym. Jak gotować makaron, żeby był smaczny i zdrowy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Dlaczego nie powinniśmy solić makaronu?

Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Wynaleziono go ponad 4 tys. lat temu w... Chinach. Tak, makaron pochodzi z Chin, choć to Włosi rozpopularyzowali go na pozostałych kontynentach, stając się światowymi specjalistami od makaronu. Kiedy zapytasz Włocha, jak gotować makaron, odpowie ci, żeby wrzucać go do wrzącej i osolonej wody.

Według naukowców z Environmental Science & Technology firmy ACS gotowanie makaronu w osolonej wodzie może przyczynić się do problemów z wątrobą i sercem. Dlaczego? Sól jodowana połączona z wrzącą wodą uzdatnianą chloraminami prowadzi do powstania szkodliwych trihalometanów. To substancja rakotwórcza, która przyczynia się do rozwoju nowotworów, a także uszkodzenia wątroby i serca. Choć wodę można przefiltrować, dodatek soli sprawi, że substancja się aktywuje.

Jak gotować makaron, żeby sobie nie zaszkodzić?

Trihalometany spożywane w małych ilościach nie są niebezpieczne, jednak mogą negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia, jeśli przyjmujemy je regularnie. Jak gotować makaron, żeby sobie nie zaszkodzić? Naukowcy z ACS wyjaśnili, że można ograniczyć powstawanie szkodliwych substancji, jeśli ugotujemy makaron, nie używając przy tym pokrywki. W ten sposób trihalomeanty będą miały szansę odparować.

Sól należy dodać dopiero po ugotowaniu. Rodzaj użytej soli ma znacznie — najlepsza będzie sól niejodowana, np. himalajska. Specjaliści poradzili też, aby unikać gotowania w garnkach aluminiowych — najbezpieczniejsze będą garnki emaliowane. Gotując makaron w ten sposób, unikniesz poważnych problemów ze zdrowiem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Wystarczą ziemniaki i 4 dodatki. Najlepsze frytki przy nich mogą się schować
Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu
Dodaj odrobinę do gotowania kalafiora. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu
Kurki mrożę tylko w ten sposób. Po przygotowaniu smakują jak świeże i nie są gorzkie
Kurki mrożę tylko w ten sposób. Po przygotowaniu smakują jak świeże i nie są gorzkie