Gdy nie mam czasu na pieczenie, robię schab wielkanocny na patelni. W 15 minut jest kruchy i soczysty
Złocisty, aromatyczny, kruchy, soczysty, o doskonale chrupiącej skórce... Pozytywnych epitetów na ten schab nie brakuje, ale szkoda na nie czasu: o wiele lepiej jest zakasać rękawy i przygotować to smaczne mięso na Wielkanoc. Jeszcze nikt się na tym nie zawiódł!
29.03.2024 10:19
Wielkanoc za pasem i to już ostatni dzwonek, żeby pozmieniać jeszcze szczegóły w naszym świątecznym menu. Przepisów nie brakuje, a to wcale nie ułatwia kwestii wyboru. Ciasta — okej, to już mam zapięte na ostatni guzik. Gorzej z przekąskami, bo co chwile przychodzi mi do głowy coś nowego. Myślę wtedy: "dobrze, to już ostatnia". I nagle ponownie pojawia się coś, czemu nie sposób odmówić. Na przykład soczysty schab z patelni, który za moment ci pokażę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z góry uprzedzamy, że dalsze czytanie tego artykułu grozi niechybnym przeprowadzeniem rewolucji w wielkanocnym jadłospisie. Już sam przepis sprawia, że tej przekąsce nie można się oprzeć. Zwłaszcza że cała sprawa jest absolutnie nieangażująca, ponieważ nasz schab nie jest pieczony, lecz smażony. Wystarczy kwadrans, żeby go przygotować — tak, to możliwe!
Zobacz także
Ponadto schab jest cudownie kruchy z wierzchu, idealnie soczysty w środku, smakuje bosko, a zapach, który rozniesie się po całym domu, bije na głowę najlepsze perfumy. Chyba widać, że jestem zachwycony tym schabem? Zobacz recepturę i daj znać, czy czujesz to samo!
Ekspresowy schab na Wielkanoc
Składniki:
- 500 g schabu bez kości,
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- sól, pierz,
- 150 ml białego wina,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Schab oczyść i pokrój w plastry. Oregano, paprykę w proszku, sól, pieprz i rozdrobniony czosnek wymieszaj w odrobinie oleju. Taką marynatą wysmaruj plastry schabu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie smaż na niej schab przez kilka minut. Wlej wino, zagotuj, żeby pozbyć się alkoholu.
- Kiedy tak się stanie, przykryj patelnie pokrywką i smaż kolejne 5-7 minut. Następnie zdejmij mięso z patelni, odsącz z tłuszczu. Posyp natką pietruszki. Smacznego!