Gdy nie mam czasu na pieczenie, robię schab wielkanocny na patelni. W 15 minut jest kruchy i soczysty

Złocisty, aromatyczny, kruchy, soczysty, o doskonale chrupiącej skórce... Pozytywnych epitetów na ten schab nie brakuje, ale szkoda na nie czasu: o wiele lepiej jest zakasać rękawy i przygotować to smaczne mięso na Wielkanoc. Jeszcze nikt się na tym nie zawiódł!

Smażony schab idealny na świętaSmażony schab idealny na święta
Źródło zdjęć: © Canva | Edalin

Wielkanoc za pasem i to już ostatni dzwonek, żeby pozmieniać jeszcze szczegóły w naszym świątecznym menu. Przepisów nie brakuje, a to wcale nie ułatwia kwestii wyboru. Ciasta — okej, to już mam zapięte na ostatni guzik. Gorzej z przekąskami, bo co chwile przychodzi mi do głowy coś nowego. Myślę wtedy: "dobrze, to już ostatnia". I nagle ponownie pojawia się coś, czemu nie sposób odmówić. Na przykład soczysty schab z patelni, który za moment ci pokażę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Z góry uprzedzamy, że dalsze czytanie tego artykułu grozi niechybnym przeprowadzeniem rewolucji w wielkanocnym jadłospisie. Już sam przepis sprawia, że tej przekąsce nie można się oprzeć. Zwłaszcza że cała sprawa jest absolutnie nieangażująca, ponieważ nasz schab nie jest pieczony, lecz smażony. Wystarczy kwadrans, żeby go przygotować — tak, to możliwe!

Ponadto schab jest cudownie kruchy z wierzchu, idealnie soczysty w środku, smakuje bosko, a zapach, który rozniesie się po całym domu, bije na głowę najlepsze perfumy. Chyba widać, że jestem zachwycony tym schabem? Zobacz recepturę i daj znać, czy czujesz to samo!

Ekspresowy schab na Wielkanoc

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pierz,
  • 150 ml białego wina,
  • natka pietruszki.
Schab pokrój w plastry i natrzyj przyprawami. Kwadrans na patelni i gotowe
Schab pokrój w plastry i natrzyj przyprawami. Kwadrans na patelni i gotowe © Canva | Lcc54613

Sposób przygotowania:

  1. Schab oczyść i pokrój w plastry. Oregano, paprykę w proszku, sól, pieprz i rozdrobniony czosnek wymieszaj w odrobinie oleju. Taką marynatą wysmaruj plastry schabu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie smaż na niej schab przez kilka minut. Wlej wino, zagotuj, żeby pozbyć się alkoholu.
  3. Kiedy tak się stanie, przykryj patelnie pokrywką i smaż kolejne 5-7 minut. Następnie zdejmij mięso z patelni, odsącz z tłuszczu. Posyp natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej