PoradyDodaj chrzan w odpowiednim momencie. Takiego żurku nie powstydziłaby się Magda Gessler

Dodaj chrzan w odpowiednim momencie. Takiego żurku nie powstydziłaby się Magda Gessler

Żurek z chrzanem - Pyszności; Foto Canva.com
Żurek z chrzanem - Pyszności; Foto Canva.com

06.04.2023 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Żurek z chrzanem to pozycja obowiązkowa na każdym wielkanocnym stole. Podstawą jest tu żytni zakwas oraz oczywiście chrzan, który podkreśla smak tej wielkanocnej zupy. A jaki jest właściwy moment na dodanie chrzanu, by gotowany żurek był najlepszy? Uzyskaj fantastyczny efekt i zrób to w odpowiednim momencie.

Najlepszy żurek na Wielkanoc wymaga czasu i cierpliwości oraz tych najlepszych składników. Aby podkreślić smak tej wielkanocnej zupy, warto zadbać o każdy drobny szczegół. Niewątpliwie jest nim chrzan, który podkreśla smak żurku. Nie może zabraknąć też białej kiełbasy, dodatków warzywnych, zakwasu żytniego, jajek oraz serca i chęci, które włożysz w przygotowanie tej zupy na Wielkanoc. Poznaj przepis na żurek z chrzanem i szczegóły, związane z tym, kiedy dodać chrzan do żurku. Dzięki temu zupa będzie wyróżniać się fantastycznym smakiem i aromatem.

Żurek z chrzanem - obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole

Co prawda, niektórzy decydują się gotować barszcz biały, ale to żurek na Wielkanoc króluje w wielu polskich domach. Można go ugotować błyskawicznie lub w tradycyjny sposób, z bardziej wyszukanymi dodatkami lub podstawowymi przyprawami. Ciekawostkę stanowi również fakt, że istnieje możliwość ugotowania żurku bez zakwasu - o tej recepturze Tomasza Strzelczyka, wspominaliśmy w jednym z artykułów. Żurek z chrzanem i kiełbasą smakuje wyjątkowo.

Żurek na Wielkanoc w nowej odsłonie - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Żurek na Wielkanoc w nowej odsłonie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Ale zanim będziesz zachwycał się jego smakiem, warto zadbać o pewne szczegóły, związane z jego gotowaniem. Kiedy dodać chrzan do żurku?Jakiego mięsa i przypraw użyć? To pytania, które pojawiają się najczęściej, gdy chcesz znaleźć przepis na wielkanocny żurek. Mimo że te kwestie wydają się banalne, to mają ten najważniejszy wpływ na to, jaki będzie żurek na Wielkanoc. Robiąc wszystko w odpowiednim momencie, twoi goście będą zachwyceni smakiem tej zupy.

Kiedy dodać chrzan do żurku?

Nie można tego zrobić zbyt wcześnie, ani za późno. Jeśli zamierzasz dodać chrzan do żurku, to wiedz, że tym najlepszym momentem będzie chwila, gdy zupa się już zagotuje. Ten popularny produkt dodaje się wówczas ze śmietaną i popularnymi przyprawami, takimi jak sól i pieprz. Pod sam koniec gotowania dobrze jest przyprawić żurek odrobiną cukru. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty. Do żurku możesz wykorzystać domowy chrzan lub wykorzystać ten zakupiony w sklepie.

domowy chrzan Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
domowy chrzan Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Jaki chrzan dodać do żurku? Zobacz, który produkt wypadł najlepiej w naszym rankingu: Ranking chrzanów z supermarketów 2023. Który ma najlepszy skład?

Żurek z chrzanem - najlepszy przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić żurek na święta? To bardzo proste! Przestrzegając poniższych wskazówek, uda ci się ugotować wyróżniającą się smakiem zupę. Każdy podczas Wielkanocy będzie nią zachwycony!

Składniki:

  • około 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1,5 l zakwasu na żurek
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • 200 g boczku
  • garść suszonych grzybów
  • kiełbasa śląska
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki chrzanu
  • cebula
  • majeranek
  • pół szklanki śmietany 30 proc.
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz suszone grzyby w naczyniu z gorącą wodą i odstaw na 10 minut.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go z kiełbasą śląską na patelni. Gdy mięso będzie gotowe, to przełóż je do gotującego się bulionu. Gotuj na małym ogniu.
  3. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć do garnka i dopraw majerankiem.
  4. Ponacinaj białe kiełbasy, wrzuć je do garnka, a gdy będą miękkie, to pokrój je w plastry i ponownie wrzuć do zupy.
  5. Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek.
  6. Namoczone grzyby odsącz z wody i dodaj do garnka z wywarem. Dodaj zakwas i zamieszaj.
  7. Gdy żurek się zagotuje i będzie odpowiednio kwaśny, dodaj chrzan.
  8. Zabiel zupę śmietaną. W połowie szklanki wymieszaj ją z kilkoma łyżkami zupy i wlej do garnka. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj sól. Smacznego!

A może staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: