Zamiast do gołąbków, dodaj do zupy i zblenduj. Tak pyszne, że aż wylizuję talerz

Jest idealnie kremowa, delikatna w smaku, ale niepozbawiona wyrazu. Ta zupa krem to pyszna propozycja na lekki, wiosenno-letni obiad dla całej rodziny. Kiedy podaję ją moim bliskim, z radości zacierają ręce. Polecam przygotować większą porcję, bo chętnych na dokładkę nie zabraknie.

Krem z białej kapusty -  PysznościKrem z białej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nickola_Che
Ewa Malinowska

Bazą tej zupy jest biała kapusta, która niekoniecznie kojarzyć się może z kremami. Pierwszą rolę gra tutaj jednak wręcz koncertowo. Delikatna konsystencja w połączeniu ze słodką śmietanką z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest pysznie, lekko i prosto, bo przygotowanie tej zupy to naprawdę bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Krem z białej kapusty

Zupa krem na bazie białek kapusty to jeden z moich ulubionych przepisów na lekki obiad. Najczęściej dorzucam do niej grzanki lub groszek ptysiowy, ale świetnie sprawdzają się również uprażone pestki słonecznika lub dyni. Urozmaicą one konsystencję dania, dodając chrupkości. Grzanki sprawią również, że będzie bardziej sycąca i treściwa.

Krem z białej kapusty -  Pyszności
Krem z białej kapusty - Pyszności © Getty Images, | Julia Nagy

Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Moja rodzina przepada za tym kremem, a i ja nie potrafię odmówić sobie dokładki. Ta zupa krem z białej kapusty to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również lekką i pyszną kolację.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Do podania

  • natka pietruszki,
  • grzanki lub pestki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, a cebulę i ziemniaka pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj kapustę i ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  7. Dodaj śmietankę, sok z wyciśnięty z cytryny, kminek, sól i pieprz do smaku.
  8. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą pietruszką i z grzankami.

Zamiast klasycznej śmietanki możesz dodać tę kokosową lub sojową, zamieniąc zupę krem w pyszne danie wegańskie. Zupę możesz doprawić też innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, papryka słodka lub curry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥