PrzepisZupyZamiast do gołąbków, dodaj do zupy i zblenduj. Tak pyszne, że aż wylizuję talerz

Zamiast do gołąbków, dodaj do zupy i zblenduj. Tak pyszne, że aż wylizuję talerz

Krem z białej kapusty -  Pyszności
Krem z białej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nickola_Che

04.06.2024 13:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest idealnie kremowa, delikatna w smaku, ale niepozbawiona wyrazu. Ta zupa krem to pyszna propozycja na lekki, wiosenno-letni obiad dla całej rodziny. Kiedy podaję ją moim bliskim, z radości zacierają ręce. Polecam przygotować większą porcję, bo chętnych na dokładkę nie zabraknie.

Bazą tej zupy jest biała kapusta, która niekoniecznie kojarzyć się może z kremami. Pierwszą rolę gra tutaj jednak wręcz koncertowo. Delikatna konsystencja w połączeniu ze słodką śmietanką z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest pysznie, lekko i prosto, bo przygotowanie tej zupy to naprawdę bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krem z białej kapusty

Zupa krem na bazie białek kapusty to jeden z moich ulubionych przepisów na lekki obiad. Najczęściej dorzucam do niej grzanki lub groszek ptysiowy, ale świetnie sprawdzają się również uprażone pestki słonecznika lub dyni. Urozmaicą one konsystencję dania, dodając chrupkości. Grzanki sprawią również, że będzie bardziej sycąca i treściwa.

Krem z białej kapusty -  Pyszności
Krem z białej kapusty - Pyszności© Getty Images, | Julia Nagy

Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Moja rodzina przepada za tym kremem, a i ja nie potrafię odmówić sobie dokładki. Ta zupa krem z białej kapusty to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również lekką i pyszną kolację.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Do podania

  • natka pietruszki,
  • grzanki lub pestki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, a cebulę i ziemniaka pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj kapustę i ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  7. Dodaj śmietankę, sok z wyciśnięty z cytryny, kminek, sól i pieprz do smaku.
  8. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą pietruszką i z grzankami.

Zamiast klasycznej śmietanki możesz dodać tę kokosową lub sojową, zamieniąc zupę krem w pyszne danie wegańskie. Zupę możesz doprawić też innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, papryka słodka lub curry. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiszupakrem