Zamiast do gołąbków, dodaj do zupy i zblenduj. Tak pyszne, że aż wylizuję talerz

Jest idealnie kremowa, delikatna w smaku, ale niepozbawiona wyrazu. Ta zupa krem to pyszna propozycja na lekki, wiosenno-letni obiad dla całej rodziny. Kiedy podaję ją moim bliskim, z radości zacierają ręce. Polecam przygotować większą porcję, bo chętnych na dokładkę nie zabraknie.

Krem z białej kapusty -  PysznościKrem z białej kapusty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nickola_Che
Ewa Malinowska

Bazą tej zupy jest biała kapusta, która niekoniecznie kojarzyć się może z kremami. Pierwszą rolę gra tutaj jednak wręcz koncertowo. Delikatna konsystencja w połączeniu ze słodką śmietanką z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest pysznie, lekko i prosto, bo przygotowanie tej zupy to naprawdę bułka z masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek

Krem z białej kapusty

Zupa krem na bazie białek kapusty to jeden z moich ulubionych przepisów na lekki obiad. Najczęściej dorzucam do niej grzanki lub groszek ptysiowy, ale świetnie sprawdzają się również uprażone pestki słonecznika lub dyni. Urozmaicą one konsystencję dania, dodając chrupkości. Grzanki sprawią również, że będzie bardziej sycąca i treściwa.

Krem z białej kapusty -  Pyszności
Krem z białej kapusty - Pyszności © Getty Images, | Julia Nagy

Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Moja rodzina przepada za tym kremem, a i ja nie potrafię odmówić sobie dokładki. Ta zupa krem z białej kapusty to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również lekką i pyszną kolację.

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 ziemniak,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Do podania

  • natka pietruszki,
  • grzanki lub pestki.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, a cebulę i ziemniaka pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj kapustę i ziemniaki i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  7. Dodaj śmietankę, sok z wyciśnięty z cytryny, kminek, sól i pieprz do smaku.
  8. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą pietruszką i z grzankami.

Zamiast klasycznej śmietanki możesz dodać tę kokosową lub sojową, zamieniąc zupę krem w pyszne danie wegańskie. Zupę możesz doprawić też innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, papryka słodka lub curry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇