Zerwij na spacerze i usmaż. Takim przysmakiem nie powstydzi się nawet dobra restauracja

Przepis na ten rarytas znany jest w Polsce od wielu lat. Skrzętnym, drobnym pismem zapisany był również w zeszycie mojej babci. Niepozorne kwiaty bzu w prosty sposób zamieniają się w przekąskę, która smakuje i wygląda naprawdę efektownie.

Smażony bez -  PysznościSmażony bez - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czarny bez kojarzy się przede wszystkim z prozdrowotnym sokiem, nalewką lub dżemem. Zanim jednak ciemne owoce pojawią się na krzewach, rozjaśniają się one białymi drobnymi kwiatami na rozłożystych baldachach. Nie przechodź obok niech obojętnie i zabierz je ze sobą do domu. Bynajmniej do bukietu, a do kuchni, gdzie w prosty sposób zamienisz je w pyszną przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Kwiaty czarnego bzu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale też pyszny składnik prostej przekąski. Kwiaty bzu kwitną tylko przez krótki czas w czerwcu, więc warto wykorzystać je w kuchni, póki są dostępne.

Smażony bez -  Pyszności
Smażony bez - Pyszności © Getty Images, | Madeleine_Steinbach

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a efekt zachwyci każdego. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i już możemy cieszyć się tą słodką przyjemnością. Baldachy bzu nie wymagają mycia, jedynie oczyszczenia ich z owadów. Gdy odłożysz je na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy kwiatem do dołu, a niechciani lokatorzy sami wyjdą.

Składniki:

  • kilka baldachów czarnego bzu,
  • cukier puder do posypania,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sok z cytryny do polania.

Ciasto naleśnikowe

  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • ćwierć szklanki wody gazowanej,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko oraz wodę. Dodaj jajka, sól oraz cukier i wymieszaj.
  2. Dosyp mąkę i wymieszaj, aby nie było grudek i powstało gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto naleśnikowe na 30 minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Zanurz baldachy kwiatów czarnego bzu. Potrzymaj chwilkę za łodyżkę nad miską, aby pozbyć się nadmiaru ciasta naleśnikowego.
  6. Smaż, aż będą złociste.
  7. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Po przełożeniu na talerz odetnij ogonek - jest gorzki. Posyp smażony bez cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"