PrzepisKuchnia polskaZerwij na spacerze i usmaż. Takim przysmakiem nie powstydzi się nawet dobra restauracja

Zerwij na spacerze i usmaż. Takim przysmakiem nie powstydzi się nawet dobra restauracja

Smażony bez -  Pyszności
Smażony bez - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.06.2024 12:56, aktual.: 04.06.2024 13:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na ten rarytas znany jest w Polsce od wielu lat. Skrzętnym, drobnym pismem zapisany był również w zeszycie mojej babci. Niepozorne kwiaty bzu w prosty sposób zamieniają się w przekąskę, która smakuje i wygląda naprawdę efektownie.

Czarny bez kojarzy się przede wszystkim z prozdrowotnym sokiem, nalewką lub dżemem. Zanim jednak ciemne owoce pojawią się na krzewach, rozjaśniają się one białymi drobnymi kwiatami na rozłożystych baldachach. Nie przechodź obok niech obojętnie i zabierz je ze sobą do domu. Bynajmniej do bukietu, a do kuchni, gdzie w prosty sposób zamienisz je w pyszną przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Kwiaty czarnego bzu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale też pyszny składnik prostej przekąski. Kwiaty bzu kwitną tylko przez krótki czas w czerwcu, więc warto wykorzystać je w kuchni, póki są dostępne.

Smażony bez -  Pyszności
Smażony bez - Pyszności© Getty Images, | Madeleine_Steinbach

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a efekt zachwyci każdego. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i już możemy cieszyć się tą słodką przyjemnością. Baldachy bzu nie wymagają mycia, jedynie oczyszczenia ich z owadów. Gdy odłożysz je na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy kwiatem do dołu, a niechciani lokatorzy sami wyjdą.

Składniki:

  • kilka baldachów czarnego bzu,
  • cukier puder do posypania,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sok z cytryny do polania.

Ciasto naleśnikowe

  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • ćwierć szklanki wody gazowanej,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko oraz wodę. Dodaj jajka, sól oraz cukier i wymieszaj.
  2. Dosyp mąkę i wymieszaj, aby nie było grudek i powstało gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto naleśnikowe na 30 minut.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Zanurz baldachy kwiatów czarnego bzu. Potrzymaj chwilkę za łodyżkę nad miską, aby pozbyć się nadmiaru ciasta naleśnikowego.
  6. Smaż, aż będą złociste.
  7. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Po przełożeniu na talerz odetnij ogonek - jest gorzki. Posyp smażony bez cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także