Zerwij na spacerze i usmaż. Takim przysmakiem nie powstydzi się nawet dobra restauracja
Przepis na ten rarytas znany jest w Polsce od wielu lat. Skrzętnym, drobnym pismem zapisany był również w zeszycie mojej babci. Niepozorne kwiaty bzu w prosty sposób zamieniają się w przekąskę, która smakuje i wygląda naprawdę efektownie.
04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 13:45
Czarny bez kojarzy się przede wszystkim z prozdrowotnym sokiem, nalewką lub dżemem. Zanim jednak ciemne owoce pojawią się na krzewach, rozjaśniają się one białymi drobnymi kwiatami na rozłożystych baldachach. Nie przechodź obok niech obojętnie i zabierz je ze sobą do domu. Bynajmniej do bukietu, a do kuchni, gdzie w prosty sposób zamienisz je w pyszną przekąskę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Kwiaty czarnego bzu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale też pyszny składnik prostej przekąski. Kwiaty bzu kwitną tylko przez krótki czas w czerwcu, więc warto wykorzystać je w kuchni, póki są dostępne.
Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a efekt zachwyci każdego. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i już możemy cieszyć się tą słodką przyjemnością. Baldachy bzu nie wymagają mycia, jedynie oczyszczenia ich z owadów. Gdy odłożysz je na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy kwiatem do dołu, a niechciani lokatorzy sami wyjdą.
Składniki:
- kilka baldachów czarnego bzu,
- cukier puder do posypania,
- olej roślinny do smażenia,
- sok z cytryny do polania.
Ciasto naleśnikowe
- pół szklanki mąki,
- 1 jajko,
- ćwierć szklanki wody gazowanej,
- ćwierć szklanki mleka,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej mleko oraz wodę. Dodaj jajka, sól oraz cukier i wymieszaj.
- Dosyp mąkę i wymieszaj, aby nie było grudek i powstało gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto naleśnikowe na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Zanurz baldachy kwiatów czarnego bzu. Potrzymaj chwilkę za łodyżkę nad miską, aby pozbyć się nadmiaru ciasta naleśnikowego.
- Smaż, aż będą złociste.
- Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po przełożeniu na talerz odetnij ogonek - jest gorzki. Posyp smażony bez cukrem pudrem. Smacznego!