Do wytrawnej zapiekanki dorzucam szpinak i ser. Od razu mam kolację na dwa dni

Roztopiony ser i szpinak wyłożony na popularnym i łatwo dostępnym cieście tworzą pyszną wytrawną zapiekankę, która świetnie nada się na elegancką i smaczną kolację.

Francuska tarta ze szpinakiem i serem pleśniowymFrancuska tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Quiche to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej. Tradycyjnie przygotowywane na kruchym cieście, z czasem zyskało wiele wariantów, w tym popularną wersję z ciastem francuskim. W tej odsłonie quiche jest znacznie szybsza i prostsza i dzięki niej nie musisz spędzać czasu na wyrabianiu samodzielnie ciast, chociaż oczywiście jeśli zależy ci na oryginalnym francuskim smaku i masz więcej czasu, to możesz poświęcić go na przygotowanie ciasta.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym

Sery są jednym z tych produktów, które kojarzą się z kuchnią francuską i właśnie dlatego w tym przepisie warto sięgnąć po ser pleśniowy. Jego charakterystyczny, intensywny smak świetnie podkręca całość i dodaje zapiekance głębi. Wiem, że wiele osób woli łagodniejsze opcje jak mozzarella i oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wykorzystać. Jednak jeśli chcesz, żeby quiche miała bardziej wyrazisty smak, spróbuj choć raz z serem pleśniowym. W połączeniu ze szpinakiem tworzy duet, który smakuje równie dobrze na świeżo, jak i odgrzany następnego dnia.

Przepis na quiche ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g sera twarogowego,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 1 średnia szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 białka jaj,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozmroź szpinak i odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną szalotkę i podsmaż ją delikatnie, aż stanie się miękka i lekko szklista.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wrzuć szpinak i wlej śmietankę.
  4. Duś całość na małym ogniu, aż większość płynu odparuje.
  5. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj rozkruszony twaróg, pokruszony ser pleśniowy oraz łyżkę masła, wymieszaj dokładnie.
  6. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i gałką muszkatołową, a na koniec wlej łyżeczkę soku z cytryny, która doda lekkości i świeżości.
  7. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz ją ze szpinakowo-serową masą, starając się nie zniszczyć puszystości piany.
  8. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, dokładnie nakłuj widelcem, aby podczas pieczenia nie napuchło.
  9. Podpiecz ciasto przez około 10 minut w 180 stopni Celsjusza, aż zacznie się lekko rumienić.
  10. Po podpieczeniu wyłóż na spód masę ze szpinakiem i serami, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut, aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀