Quiche na ryżowym spodzie

Quiche na ryżowym spodzie połączyliśmy z sezonowymi warzywami oraz pysznym łososiem. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Nasze danie przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 1/3 łyżeczki pieprz
  2. 5 szt. jajka
  3. 150 g śmietana 22%
  4. 150 g filet z łososia usmażony
  5. 1/2 szt. brokuł blanszowany
  6. 100 g groszek zielony ugotowany
  7. 40 g szpinak
  8. 1 łyżeczka sól

Spód ryżowy

  1. 200 g ryż biały
  2. 100 g ser mozzarella tarta
  3. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania spodu ryżowego. W tym celu połącz w misce ugotowany ryż, jajka i ser.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż mieszankę do formy do pieczenia, wypełniając spód i boki formy.

Obrazek

3. Następnie podziel usmażonego łososia na mniejsze kawałki.

Obrazek

4. Teraz przygotuj jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: jajka, śmietanę, sól oraz pieprz.

Obrazek

5. Do mieszanki dodaj jeszcze: szpinak, brokuła, zielony groszek oraz wcześniej przygotowaną rybę.

Obrazek

6. Przelej mieszankę do formy z ryżem, po czym wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯