Quiche na ryżowym spodzie

Quiche na ryżowym spodzie połączyliśmy z sezonowymi warzywami oraz pysznym łososiem. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Nasze danie przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Farsz

  1. 1/3 łyżeczki pieprz
  2. 5 szt. jajka
  3. 150 g śmietana 22%
  4. 150 g filet z łososia usmażony
  5. 1/2 szt. brokuł blanszowany
  6. 100 g groszek zielony ugotowany
  7. 40 g szpinak
  8. 1 łyżeczka sól

Spód ryżowy

  1. 200 g ryż biały
  2. 100 g ser mozzarella tarta
  3. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania spodu ryżowego. W tym celu połącz w misce ugotowany ryż, jajka i ser.

Obrazek

2. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż mieszankę do formy do pieczenia, wypełniając spód i boki formy.

Obrazek

3. Następnie podziel usmażonego łososia na mniejsze kawałki.

Obrazek

4. Teraz przygotuj jajeczną mieszankę, łącząc ze sobą: jajka, śmietanę, sól oraz pieprz.

Obrazek

5. Do mieszanki dodaj jeszcze: szpinak, brokuła, zielony groszek oraz wcześniej przygotowaną rybę.

Obrazek

6. Przelej mieszankę do formy z ryżem, po czym wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis