Dodaj 1 łyżkę do ciasta na pierogi. Wyjdzie delikatne i elastyczne jak nigdy

Pierogi to jedno z najbardziej lubianych dań polskiej kuchni. Ich smak zależy nie tylko od pysznego farszu, ale również od jakości ciasta. Chrupiące, a jednocześnie delikatne ciasto to podstawa udanych pierogów. Jakie są sekrety jego przygotowania?

Ciasto na pierogi.Ciasto na pierogi.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ciasto na pierogi to prawdziwy fundament tej klasycznej potrawy, uwielbianej w całej Polsce i poza jej granicami. Bez względu na to, czy wolisz pierogi z owocowym nadzieniem, aromatyczne ruskie, czy może z mięsem, kluczowym elementem zawsze pozostaje idealnie przygotowane ciasto. Miękkie, elastyczne i aksamitne – takie powinno być, aby pierogi nie tylko wyglądały apetycznie, ale także rozpływały się w ustach. Co zrobić, aby uzyskać ciasto na pierogi, które spełni te oczekiwania? Wystarczy jeden prosty składnik, który odmieni jego strukturę i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Dlaczego dodatek masła jest tak ważny?

Choć wiele osób przyrządza ciasto na pierogi z samych podstawowych składników, czyli mąki i wody, to właśnie dodatek masła sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo delikatne i elastyczne. Tłuszcz zawarty w maśle sprawia, że gluten w mące lepiej się wiąże, tworząc elastyczną strukturę, która nie pęka podczas wałkowania i gotowania. Dzięki temu pierogi zachowują swój kształt i nie rozpadają się.

Przepis na perfekcyjne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i zrób w środku niewielkie wgłębienie.
  2. Do wgłębienia wlej roztopione masło.
  3. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, zagniatając ciasto.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  5. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  6. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrój krążki.

Kilka wskazówek dla perfekcyjnego ciasta na pierogi:

  1. Nie pomijaj ciepłej wody – temperatura wody ma kluczowe znaczenie. Ciepła woda pomaga uzyskać elastyczną konsystencję ciasta.
  2. Dostosuj grubość placków – zbyt cienkie ciasto może pękać podczas lepienia, a zbyt grube sprawi, że pierogi będą ciężkie.
  3. Unikaj przesuszania ciasta – pamiętaj o przykrywaniu ciasta, którego aktualnie nie używasz, aby nie wyschło.

Dodatek masła do ciasta na pierogi to prosty trik, który pozwoli ci uzyskać idealne, delikatne i elastyczne ciasto. Dzięki temu Twoje pierogi będą nie tylko pięknie wyglądać, ale również wyśmienicie smakować.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇