PrzepisPrzekąskiResztki ziemniaków zagniatam z mąką i smażę. Dzieci zajadają, aż się trzęsą uszy

Resztki ziemniaków zagniatam z mąką i smażę. Dzieci zajadają, aż się trzęsą uszy

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować większej ilości ziemniaków niż planowana, niech pierwszy rzuci kartoflem. Zamiast jednak marnować jedzenie, zamień je w pyszne, chrupiące przekąski, które skradną podniebienia dzieci i dorosłych. To jeden z moich ulubionych przepisów na danie w stylu zero waste.

Chrupiące kuleczki ziemniaczane - Pyszności
Chrupiące kuleczki ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2024 13:40

Ziemniaki najchętniej trafią na talerze, zostawiając w tyle kaszę i ryż. Nic w tym dziwnego, bo świetnie pasują do wielu mięs i wegetariańskich kotletów. Moje dzieci śmieją się, że ziemniaki to trochę takie kameleony, bo wyczarować z nich można wiele różnych przysmaków. Wśród domowych ulubieńców królują chrupiące kąski w panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Masz w lodówce ugotowane ziemniaki, które już trochę poleżały? Zamiast wyrzucać je do kosza czy po raz kolejny odsmażać na kolację, przygotuj z nich pyszne i pożywne kuleczki ziemniaczane! To świetny sposób na to, aby nadać drugie życie resztkom jedzenia i stworzyć smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Kuleczki ziemniaczane znikają z talerzy w ognieniu oka
Kuleczki ziemniaczane znikają z talerzy w ognieniu oka© Canva | fundementalm

Przygotowanie kuleczek ziemniaczanych zajmuje niewiele czasu i nie wymaga skomplikowanych ani drogich składników. Kiedy robię je w moim domu, wszyscy zajadają ze smakiem i w misce szybko widać pustki.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Masa powinna być gładka i bez grudek.
  2. Do ziemniaków dodaj rozbite jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dorzucić również inne przyprawy, jak słodka i ostra papryka, granulowany czosnek czy oregano.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być ono dość gęste, podobne do ciasta na kluski śląskie.
  4. Z ciasta formuj niewielkie kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
  5. Obtocz je w bułce tartej i wrzucaj do rozgrzanego, głębokiego oleju.
  6. Smaż, aż się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je samodzielnie, zaserwować wraz z dipem lub podać do obiadu zamiast ziemniaków. Smacznego!

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?

Poza kulkami, z ugotowanych ziemniaków stworzyć można wiele różnych przysmaków. Sprawdzą się do przygotowania placków ziemniaczanych bez tarcia czy klasycznych kopytek, jakie robiły nasze mamy i babcie.

Kopytka - Pyszności
Kopytka - Pyszności© Adobe Stock | eyecon

Ugotowane ziemniaki zamienić można również w ekspresową zapiekankę. Pokrój ziemniaki w grube plastry i ułóż naprzemiennie z warzywami w naczyniu żaroodpornym, dodaj ser, pieczarki, boczek oraz cebulę i piecz przez około 30 minut. To pyszne i sycące danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

przepisInspiracjeziemniaki
Wybrane dla Ciebie