PrzepisPrzekąskiResztki ziemniaków zagniatam z mąką i smażę. Dzieci zajadają, aż się trzęsą uszy

Resztki ziemniaków zagniatam z mąką i smażę. Dzieci zajadają, aż się trzęsą uszy

Chrupiące kuleczki ziemniaczane - Pyszności
Chrupiące kuleczki ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.10.2024 13:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować większej ilości ziemniaków niż planowana, niech pierwszy rzuci kartoflem. Zamiast jednak marnować jedzenie, zamień je w pyszne, chrupiące przekąski, które skradną podniebienia dzieci i dorosłych. To jeden z moich ulubionych przepisów na danie w stylu zero waste.

Ziemniaki najchętniej trafią na talerze, zostawiając w tyle kaszę i ryż. Nic w tym dziwnego, bo świetnie pasują do wielu mięs i wegetariańskich kotletów. Moje dzieci śmieją się, że ziemniaki to trochę takie kameleony, bo wyczarować z nich można wiele różnych przysmaków. Wśród domowych ulubieńców królują chrupiące kąski w panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Masz w lodówce ugotowane ziemniaki, które już trochę poleżały? Zamiast wyrzucać je do kosza czy po raz kolejny odsmażać na kolację, przygotuj z nich pyszne i pożywne kuleczki ziemniaczane! To świetny sposób na to, aby nadać drugie życie resztkom jedzenia i stworzyć smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Kuleczki ziemniaczane znikają z talerzy w ognieniu oka
Kuleczki ziemniaczane znikają z talerzy w ognieniu oka© Canva | fundementalm

Przygotowanie kuleczek ziemniaczanych zajmuje niewiele czasu i nie wymaga skomplikowanych ani drogich składników. Kiedy robię je w moim domu, wszyscy zajadają ze smakiem i w misce szybko widać pustki.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Masa powinna być gładka i bez grudek.
  2. Do ziemniaków dodaj rozbite jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dorzucić również inne przyprawy, jak słodka i ostra papryka, granulowany czosnek czy oregano.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być ono dość gęste, podobne do ciasta na kluski śląskie.
  4. Z ciasta formuj niewielkie kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
  5. Obtocz je w bułce tartej i wrzucaj do rozgrzanego, głębokiego oleju.
  6. Smaż, aż się zarumienią.

Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je samodzielnie, zaserwować wraz z dipem lub podać do obiadu zamiast ziemniaków. Smacznego!

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?

Poza kulkami, z ugotowanych ziemniaków stworzyć można wiele różnych przysmaków. Sprawdzą się do przygotowania placków ziemniaczanych bez tarcia czy klasycznych kopytek, jakie robiły nasze mamy i babcie.

Kopytka - Pyszności
Kopytka - Pyszności© Adobe Stock | eyecon

Ugotowane ziemniaki zamienić można również w ekspresową zapiekankę. Pokrój ziemniaki w grube plastry i ułóż naprzemiennie z warzywami w naczyniu żaroodpornym, dodaj ser, pieczarki, boczek oraz cebulę i piecz przez około 30 minut. To pyszne i sycące danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

przepisInspiracjeziemniaki