Resztki ziemniaków zagniatam z mąką i smażę. Dzieci zajadają, aż się trzęsą uszy
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować większej ilości ziemniaków niż planowana, niech pierwszy rzuci kartoflem. Zamiast jednak marnować jedzenie, zamień je w pyszne, chrupiące przekąski, które skradną podniebienia dzieci i dorosłych. To jeden z moich ulubionych przepisów na danie w stylu zero waste.
24.10.2024 13:40
Ziemniaki najchętniej trafią na talerze, zostawiając w tyle kaszę i ryż. Nic w tym dziwnego, bo świetnie pasują do wielu mięs i wegetariańskich kotletów. Moje dzieci śmieją się, że ziemniaki to trochę takie kameleony, bo wyczarować z nich można wiele różnych przysmaków. Wśród domowych ulubieńców królują chrupiące kąski w panierce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące kuleczki ziemniaczane
Masz w lodówce ugotowane ziemniaki, które już trochę poleżały? Zamiast wyrzucać je do kosza czy po raz kolejny odsmażać na kolację, przygotuj z nich pyszne i pożywne kuleczki ziemniaczane! To świetny sposób na to, aby nadać drugie życie resztkom jedzenia i stworzyć smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu.
Przygotowanie kuleczek ziemniaczanych zajmuje niewiele czasu i nie wymaga skomplikowanych ani drogich składników. Kiedy robię je w moim domu, wszyscy zajadają ze smakiem i w misce szybko widać pustki.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Masa powinna być gładka i bez grudek.
- Do ziemniaków dodaj rozbite jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dorzucić również inne przyprawy, jak słodka i ostra papryka, granulowany czosnek czy oregano.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Powinno być ono dość gęste, podobne do ciasta na kluski śląskie.
- Z ciasta formuj niewielkie kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
- Obtocz je w bułce tartej i wrzucaj do rozgrzanego, głębokiego oleju.
- Smaż, aż się zarumienią.
Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je samodzielnie, zaserwować wraz z dipem lub podać do obiadu zamiast ziemniaków. Smacznego!
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?
Poza kulkami, z ugotowanych ziemniaków stworzyć można wiele różnych przysmaków. Sprawdzą się do przygotowania placków ziemniaczanych bez tarcia czy klasycznych kopytek, jakie robiły nasze mamy i babcie.
Ugotowane ziemniaki zamienić można również w ekspresową zapiekankę. Pokrój ziemniaki w grube plastry i ułóż naprzemiennie z warzywami w naczyniu żaroodpornym, dodaj ser, pieczarki, boczek oraz cebulę i piecz przez około 30 minut. To pyszne i sycące danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.