Jutro upiekę pierogi z kurczakiem. Po powrocie z cmentarza wszyscy będą się zajadać

Pieczone pierogi to ciekawa alternatywa dla klasycznych, gotowanych pierogów. Z chrupiącą skórką i aromatycznym nadzieniem z kurczaka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Planuję je przygotować na dzień Wszystkich Świętych, by po powrocie z cmentarza podać coś ciepłego i sycącego. To danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także świetnie się prezentuje.

Pierogi pieczone z kurczakiem Pierogi pieczone z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczone pierogi z kurczakiem to pomysł na danie, które łączy tradycyjny smak z nowoczesnym twistem. Idealnie sprawdzają się jako szybki obiad czy kolacja na wyjątkowe okazje. Dzięki pieczeniu, pierogi nabierają złocistego koloru i chrupkości, a aromatyczne nadzienie z kurczaka, przypraw i warzyw dodaje im głębi smaku. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, spróbuj tej wersji pierogów i przekonaj się, jak pyszne mogą być!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na stole postaw pyszną przekąskę. W cieście schował się mały psikus

Przepis na pieczone pierogi z kurczakiem

Pieczone pierogi z kurczakiem to świetny pomysł na sycący i smaczny posiłek. Idealnie sprawdzają się jako szybki obiad po dniu pełnym wrażeń, a ich wyjątkowy smak sprawia, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Spróbuj tej wersji pierogów i ciesz się prostym, a zarazem wykwintnym daniem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 300 g ugotowanego kurczaka (np. z rosołu),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko do posmarowania pierogów.

Pieczone pierogi to nie tylko smakowita, ale i wygodna opcja na obiad, ponieważ można je przygotować wcześniej, a potem tylko upiec przed podaniem. Nadzienie z kurczaka nadaje pierogom wyjątkowej soczystości, a przyprawy podkreślają smak.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszam mąkę, wodę, jajko oraz sól, zagniatam ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  2. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na 15 minut, by odpoczęło. W tym czasie drobno siekam cebulę i czosnek, podsmażam je na oleju na złoty kolor.
  3. Dodaję pokrojonego na kawałki kurczaka, przyprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem, a następnie mieszam z posiekaną natką pietruszki.
  4. Rozwałkowuję ciasto, wykrawam z niego krążki albo kwadraty, na każdy nakładam łyżkę farszu i zlepiam brzegi.
  5. Układam pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę w temperaturze 180°C przez około 20–25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Dodatkowe wskazówki:

  • jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, do farszu możesz dodać odrobinę ostrej papryki lub ulubione zioła;
  • możesz również przygotować pierogi wcześniej i zamrozić – wystarczy je rozmrozić przed pieczeniem, by mieć gotowy obiad na później.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem