PrzepisPrzepis na kebab w 30 minut. Przepyszne i szybkie danie, które pokochasz

Przepis na kebab w 30 minut. Przepyszne i szybkie danie, które pokochasz

Ten przepis na kebab na pewno wyląduje w twoim notatniku. Szybkie, bardzo łatwe w wykonaniu i przepyszne danie pokochają nawet przeciwnicy fastfoodowych rozwiązań. Domowej roboty kebab jest zdrowszy od swojego kupnego odpowiednika, a własnoręcznie wykonaną mieszankę przypraw wykorzystasz do wielu innych dań. Pokochasz ten przepis. 

Pokochasz ten przepis na kebab - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Pokochasz ten przepis na kebab - Pyszności; Fot. Adobe Stock

20.07.2023 13:42

Ta wersja deklasuje kupną. Przepis na kebab nie należy do skomplikowanych, nie potrzebujesz też dodatkowego sprzętu, by przyrządzić to danie. Przygotowany własnoręcznie w domu będzie nie tylko smaczniejszym, ale też zdrowszym wyborem. Możesz dodać więcej warzyw, "odchudzony" sos oraz chude mięso. My proponujemy kebab z udek kurczaka. Zakochasz się w tym daniu.

Jak zrobić przyprawę do mięsa na kebab?

W sklepie znajdziesz mnóstwo gotowych mieszanek specjalnie przeznaczonych do tego typu dań. W składach takich produktów, prócz przypraw, lądują też inne, niepotrzebne dodatki, takie jak glutaminian sodu. Najlepszą przyprawę do kebaba zrobisz w domu, łącząc ze sobą kilka przypraw w odpowiedniej proporcji. Pierwsze skrzypce powinna grać woń:

  • kolendry,
  • kminu rzymskiego (kuminu),
  • rozmarynu,
  • tymianku,
  • oregano.

To jednak niejedyna wersja mieszanki przypraw do mięsa na kebab. Taką warto wzbogacić o np. czosnek, paprykę w proszku, mielony cynamon oraz sól i pieprz. Jakub Kuroń proponuje, by marynatę do mięsa na kebab przygotować, mieszając jogurt ze startym czosnkiem oraz własnoręcznie wykonaną mieszanką przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną marynatę do mięsa. 

Składniki: 

  • 300 g gęstego jogurtu np. greckiego,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku (starte na tarce o drobnych oczkach),
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.
Pokochasz ten przepis na kebab. Danie będzie dużo lepsze niż to kupne - Pyszności; Fot. Pixabay
Pokochasz ten przepis na kebab. Danie będzie dużo lepsze niż to kupne - Pyszności; Fot. Pixabay

Przepis na kebab. Będzie lepszy niż kupny

W wersji domowej trudno będzie przygotować prawdziwy kebab z pieczonej na obrotowym ruszcie baraniny czy cielęciny. Bez obaw, nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu, żeby przyrządzić pyszny domowy kebab. W tej wersji najlepiej wykorzystać mięso drobiowe, a konkretniej udka z kury. Udka nie są tak chude, jak np. pierś, która często wychodzi przesuszona. Zobacz przepis na kebab. 

Składniki: 

  • 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
  • marynata zrobiona według powyższego przepisu,
  • połowa małej młodej kapusty,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe,
  • 1 czerwona cebula,
  • sos czosnkowy (przepis TUTAJ),
  • gotowe placki tortilli.

Przygotowanie: 

  1. Mięso zanurz w przygotowanej według powyższego przepisu marynacie. Następnie odstaw je do lodówki najlepiej na ok. 12 godzin.
  2. Po tym czasie udka nabij na szpadki do szaszłyków.
  3. Naczynie/blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i ułóż na nim mięso nabite na szpadki.
  4. Przygotowane w tej sposób mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Mięso piecz w górnej części piekarnika.
  5. Po 15 minutach obróć szpadki z mięsem (tak by było równomiernie upieczone) i piecz kolejne 15 minut.
  6. Gotowe kebaby pokrój w cienkie plastry.
  7. Poszatkuj kapustę, a cebulę, pomidory i ogórki pokrój w półplastry.
  8. Placki tortilli podpiecz chwilę na suchej patelni. Następnie wyłóż na nie porcję warzyw, mięsa i sos czosnkowy w ilości według unzania.
  9. Następnie zwiń tortillę w rulon, spód zawijając do środka.
Wybrane dla Ciebie