Przepis na kebab w 30 minut. Przepyszne i szybkie danie, które pokochasz
Ten przepis na kebab na pewno wyląduje w twoim notatniku. Szybkie, bardzo łatwe w wykonaniu i przepyszne danie pokochają nawet przeciwnicy fastfoodowych rozwiązań. Domowej roboty kebab jest zdrowszy od swojego kupnego odpowiednika, a własnoręcznie wykonaną mieszankę przypraw wykorzystasz do wielu innych dań. Pokochasz ten przepis.
20.07.2023 13:42
Ta wersja deklasuje kupną. Przepis na kebab nie należy do skomplikowanych, nie potrzebujesz też dodatkowego sprzętu, by przyrządzić to danie. Przygotowany własnoręcznie w domu będzie nie tylko smaczniejszym, ale też zdrowszym wyborem. Możesz dodać więcej warzyw, "odchudzony" sos oraz chude mięso. My proponujemy kebab z udek kurczaka. Zakochasz się w tym daniu.
Zobacz także
Jak zrobić przyprawę do mięsa na kebab?
W sklepie znajdziesz mnóstwo gotowych mieszanek specjalnie przeznaczonych do tego typu dań. W składach takich produktów, prócz przypraw, lądują też inne, niepotrzebne dodatki, takie jak glutaminian sodu. Najlepszą przyprawę do kebaba zrobisz w domu, łącząc ze sobą kilka przypraw w odpowiedniej proporcji. Pierwsze skrzypce powinna grać woń:
- kolendry,
- kminu rzymskiego (kuminu),
- rozmarynu,
- tymianku,
- oregano.
To jednak niejedyna wersja mieszanki przypraw do mięsa na kebab. Taką warto wzbogacić o np. czosnek, paprykę w proszku, mielony cynamon oraz sól i pieprz. Jakub Kuroń proponuje, by marynatę do mięsa na kebab przygotować, mieszając jogurt ze startym czosnkiem oraz własnoręcznie wykonaną mieszanką przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na przepyszną marynatę do mięsa.
Składniki:
- 300 g gęstego jogurtu np. greckiego,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku (starte na tarce o drobnych oczkach),
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- pół łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.
Przepis na kebab. Będzie lepszy niż kupny
W wersji domowej trudno będzie przygotować prawdziwy kebab z pieczonej na obrotowym ruszcie baraniny czy cielęciny. Bez obaw, nie potrzebujesz dodatkowego sprzętu, żeby przyrządzić pyszny domowy kebab. W tej wersji najlepiej wykorzystać mięso drobiowe, a konkretniej udka z kury. Udka nie są tak chude, jak np. pierś, która często wychodzi przesuszona. Zobacz przepis na kebab.
Składniki:
- 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
- marynata zrobiona według powyższego przepisu,
- połowa małej młodej kapusty,
- 2 duże pomidory,
- 1 ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe,
- 1 czerwona cebula,
- sos czosnkowy (przepis TUTAJ),
- gotowe placki tortilli.
Przygotowanie:
- Mięso zanurz w przygotowanej według powyższego przepisu marynacie. Następnie odstaw je do lodówki najlepiej na ok. 12 godzin.
- Po tym czasie udka nabij na szpadki do szaszłyków.
- Naczynie/blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i ułóż na nim mięso nabite na szpadki.
- Przygotowane w tej sposób mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Mięso piecz w górnej części piekarnika.
- Po 15 minutach obróć szpadki z mięsem (tak by było równomiernie upieczone) i piecz kolejne 15 minut.
- Gotowe kebaby pokrój w cienkie plastry.
- Poszatkuj kapustę, a cebulę, pomidory i ogórki pokrój w półplastry.
- Placki tortilli podpiecz chwilę na suchej patelni. Następnie wyłóż na nie porcję warzyw, mięsa i sos czosnkowy w ilości według unzania.
- Następnie zwiń tortillę w rulon, spód zawijając do środka.