Są w każdym sklepie. Mało kto zna przepis na ich smażenie

Smażone banany to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Chrupiąca skórka i delikatne, rozpływające się wnętrze podbije podniebienie każdego łasucha. W kuchni azjatyckiej znajdziemy mnogość wariacji na temat tego dania. Zainspiruj się i zobacz, w jak wielu wspaniałych wersjach podać można smażone banany.

ObrazekSmażone banany to świetny pomysł na szybki deser - Pyszności; Fot. Adobe Stock

W ciście z miodem, dżemem, sezamem, wanilią - wszelkiego rodzaju kombinacje są dozwolone, a nawet wskazane. Niemniej, smażone banany będą doskonale smakowały nawet w tej najprostszej wersji. Przepisem na łatwy i szybki deser podzieliła się Ania Starmach. Ta receptura może być inspiracją do stworzenia własnej, ulubionej mieszaki smaków i - co za tym idzie - nietuzinkowego deseru.

Smażone banany. Azjatycki przysmak

Niezliczona jest liczba wersji smażonych bananów, jakie serwuje się w Azji. Danie to (nie w każdym przypadku występuje w roli deseru) jest najbardziej popularne w Azji Południowo-Wschodniej. Smażone banany w cieście zjemy w Brunei, a także w Malezji i Indonezji (tam nierzadko w wariacji z dodatkiem miodu). W Kambodży spłaszczone banany macza się w gęstej mieszance mąki ryżowej, sezamu, białek jaj i mleka kokosowego doprawionej solą i cukrem. Tak przygotowane lądują w głębokim, gorącym tłuszczu. Najczęściej podaje się je jako przekąskę z lodami kokosowymi.

Nieco inną mieszanką traktuje się banany przyrządzane w południowych Indiach. Tam owoce te są cięte wzdłuż i maczane w cieście zrobionym z uniwersalnej mąki (lub strączkowej), soli, kurkumy w proszku i cukru. Usmażone w głębokim tłuszczu za złoty kolor banany podaje się zazwyczaj wraz z herbatą jako przekąskę wieczorem. Co ciekawe, niektóre restauracje serwują smażone banany z wołowiną.

Obrazek
Smażone banany sprzedawane na targu w Kambodży - Pyszności; Fot. Turaids, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

W Indonezji istnieje wiele odmian smażonych bananów. Jedna z wariacji podpowiada, by owoce pokroić w kształt wachlarza, opanierować i usmażyć na złoty kolor, a następnie podać z dodatkiem dżemu kaya (czyli pasty na bazie mleka kokosowego, jajek i cukru). Według innego przepisu banan jest przyrządzany w cieście składającym się z mąki ryżowej, ekstraktu waniliowego i mleka kokosowego. W kolejnym zaś do ciasta dodaje się miód.

Przepis na smażone banany Ani Starmach

Składniki:

  • 500 g bananów,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • pół szklanki wody,
  • 1 limonka,
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy).

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Następnie otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
  3. Wodę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, a także ze stopniowo dodanymi mąkami.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Każdy kawałek banana obtocz ciastem i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok