Są w każdym sklepie. Mało kto zna przepis na ich smażenie
Smażone banany to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Chrupiąca skórka i delikatne, rozpływające się wnętrze podbije podniebienie każdego łasucha. W kuchni azjatyckiej znajdziemy mnogość wariacji na temat tego dania. Zainspiruj się i zobacz, w jak wielu wspaniałych wersjach podać można smażone banany.
20.07.2023 12:37
W ciście z miodem, dżemem, sezamem, wanilią - wszelkiego rodzaju kombinacje są dozwolone, a nawet wskazane. Niemniej, smażone banany będą doskonale smakowały nawet w tej najprostszej wersji. Przepisem na łatwy i szybki deser podzieliła się Ania Starmach. Ta receptura może być inspiracją do stworzenia własnej, ulubionej mieszaki smaków i - co za tym idzie - nietuzinkowego deseru.
Smażone banany. Azjatycki przysmak
Niezliczona jest liczba wersji smażonych bananów, jakie serwuje się w Azji. Danie to (nie w każdym przypadku występuje w roli deseru) jest najbardziej popularne w Azji Południowo-Wschodniej. Smażone banany w cieście zjemy w Brunei, a także w Malezji i Indonezji (tam nierzadko w wariacji z dodatkiem miodu). W Kambodży spłaszczone banany macza się w gęstej mieszance mąki ryżowej, sezamu, białek jaj i mleka kokosowego doprawionej solą i cukrem. Tak przygotowane lądują w głębokim, gorącym tłuszczu. Najczęściej podaje się je jako przekąskę z lodami kokosowymi.
Nieco inną mieszanką traktuje się banany przyrządzane w południowych Indiach. Tam owoce te są cięte wzdłuż i maczane w cieście zrobionym z uniwersalnej mąki (lub strączkowej), soli, kurkumy w proszku i cukru. Usmażone w głębokim tłuszczu za złoty kolor banany podaje się zazwyczaj wraz z herbatą jako przekąskę wieczorem. Co ciekawe, niektóre restauracje serwują smażone banany z wołowiną.
W Indonezji istnieje wiele odmian smażonych bananów. Jedna z wariacji podpowiada, by owoce pokroić w kształt wachlarza, opanierować i usmażyć na złoty kolor, a następnie podać z dodatkiem dżemu kaya (czyli pasty na bazie mleka kokosowego, jajek i cukru). Według innego przepisu banan jest przyrządzany w cieście składającym się z mąki ryżowej, ekstraktu waniliowego i mleka kokosowego. W kolejnym zaś do ciasta dodaje się miód.
Przepis na smażone banany Ani Starmach
Składniki:
- 500 g bananów,
- 120 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ryżowej,
- pół szklanki wody,
- 1 limonka,
- olej do smażenia (najlepiej kokosowy).
Przygotowanie:
- Banany obierz i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Następnie otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
- Wodę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, a także ze stopniowo dodanymi mąkami.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Każdy kawałek banana obtocz ciastem i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.