InspiracjeSą w każdym sklepie. Mało kto zna przepis na ich smażenie

Są w każdym sklepie. Mało kto zna przepis na ich smażenie

Smażone banany to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Chrupiąca skórka i delikatne, rozpływające się wnętrze podbije podniebienie każdego łasucha. W kuchni azjatyckiej znajdziemy mnogość wariacji na temat tego dania. Zainspiruj się i zobacz, w jak wielu wspaniałych wersjach podać można smażone banany.

Smażone banany to świetny pomysł na szybki deser - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Smażone banany to świetny pomysł na szybki deser - Pyszności; Fot. Adobe Stock

20.07.2023 12:37

W ciście z miodem, dżemem, sezamem, wanilią - wszelkiego rodzaju kombinacje są dozwolone, a nawet wskazane. Niemniej, smażone banany będą doskonale smakowały nawet w tej najprostszej wersji. Przepisem na łatwy i szybki deser podzieliła się Ania Starmach. Ta receptura może być inspiracją do stworzenia własnej, ulubionej mieszaki smaków i - co za tym idzie - nietuzinkowego deseru.

Smażone banany. Azjatycki przysmak

Niezliczona jest liczba wersji smażonych bananów, jakie serwuje się w Azji. Danie to (nie w każdym przypadku występuje w roli deseru) jest najbardziej popularne w Azji Południowo-Wschodniej. Smażone banany w cieście zjemy w Brunei, a także w Malezji i Indonezji (tam nierzadko w wariacji z dodatkiem miodu). W Kambodży spłaszczone banany macza się w gęstej mieszance mąki ryżowej, sezamu, białek jaj i mleka kokosowego doprawionej solą i cukrem. Tak przygotowane lądują w głębokim, gorącym tłuszczu. Najczęściej podaje się je jako przekąskę z lodami kokosowymi.

Nieco inną mieszanką traktuje się banany przyrządzane w południowych Indiach. Tam owoce te są cięte wzdłuż i maczane w cieście zrobionym z uniwersalnej mąki (lub strączkowej), soli, kurkumy w proszku i cukru. Usmażone w głębokim tłuszczu za złoty kolor banany podaje się zazwyczaj wraz z herbatą jako przekąskę wieczorem. Co ciekawe, niektóre restauracje serwują smażone banany z wołowiną.

Smażone banany sprzedawane na targu w Kambodży - Pyszności;
Fot. Turaids, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Smażone banany sprzedawane na targu w Kambodży - Pyszności; Fot. Turaids, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

W Indonezji istnieje wiele odmian smażonych bananów. Jedna z wariacji podpowiada, by owoce pokroić w kształt wachlarza, opanierować i usmażyć na złoty kolor, a następnie podać z dodatkiem dżemu kaya (czyli pasty na bazie mleka kokosowego, jajek i cukru). Według innego przepisu banan jest przyrządzany w cieście składającym się z mąki ryżowej, ekstraktu waniliowego i mleka kokosowego. W kolejnym zaś do ciasta dodaje się miód.

Przepis na smażone banany Ani Starmach

Składniki:

  • 500 g bananów,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • pół szklanki wody,
  • 1 limonka,
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy).

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Następnie otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
  3. Wodę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, a także ze stopniowo dodanymi mąkami.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Każdy kawałek banana obtocz ciastem i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.