Są w każdym sklepie. Mało kto zna przepis na ich smażenie

Smażone banany to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Chrupiąca skórka i delikatne, rozpływające się wnętrze podbije podniebienie każdego łasucha. W kuchni azjatyckiej znajdziemy mnogość wariacji na temat tego dania. Zainspiruj się i zobacz, w jak wielu wspaniałych wersjach podać można smażone banany.

ObrazekSmażone banany to świetny pomysł na szybki deser - Pyszności; Fot. Adobe Stock

W ciście z miodem, dżemem, sezamem, wanilią - wszelkiego rodzaju kombinacje są dozwolone, a nawet wskazane. Niemniej, smażone banany będą doskonale smakowały nawet w tej najprostszej wersji. Przepisem na łatwy i szybki deser podzieliła się Ania Starmach. Ta receptura może być inspiracją do stworzenia własnej, ulubionej mieszaki smaków i - co za tym idzie - nietuzinkowego deseru.

Smażone banany. Azjatycki przysmak

Niezliczona jest liczba wersji smażonych bananów, jakie serwuje się w Azji. Danie to (nie w każdym przypadku występuje w roli deseru) jest najbardziej popularne w Azji Południowo-Wschodniej. Smażone banany w cieście zjemy w Brunei, a także w Malezji i Indonezji (tam nierzadko w wariacji z dodatkiem miodu). W Kambodży spłaszczone banany macza się w gęstej mieszance mąki ryżowej, sezamu, białek jaj i mleka kokosowego doprawionej solą i cukrem. Tak przygotowane lądują w głębokim, gorącym tłuszczu. Najczęściej podaje się je jako przekąskę z lodami kokosowymi.

Nieco inną mieszanką traktuje się banany przyrządzane w południowych Indiach. Tam owoce te są cięte wzdłuż i maczane w cieście zrobionym z uniwersalnej mąki (lub strączkowej), soli, kurkumy w proszku i cukru. Usmażone w głębokim tłuszczu za złoty kolor banany podaje się zazwyczaj wraz z herbatą jako przekąskę wieczorem. Co ciekawe, niektóre restauracje serwują smażone banany z wołowiną.

Obrazek
Smażone banany sprzedawane na targu w Kambodży - Pyszności; Fot. Turaids, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

W Indonezji istnieje wiele odmian smażonych bananów. Jedna z wariacji podpowiada, by owoce pokroić w kształt wachlarza, opanierować i usmażyć na złoty kolor, a następnie podać z dodatkiem dżemu kaya (czyli pasty na bazie mleka kokosowego, jajek i cukru). Według innego przepisu banan jest przyrządzany w cieście składającym się z mąki ryżowej, ekstraktu waniliowego i mleka kokosowego. W kolejnym zaś do ciasta dodaje się miód.

Przepis na smażone banany Ani Starmach

Składniki:

  • 500 g bananów,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • pół szklanki wody,
  • 1 limonka,
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy).

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Następnie otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.
  3. Wodę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, a także ze stopniowo dodanymi mąkami.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Każdy kawałek banana obtocz ciastem i smaż na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy