NewsyLubisz banany? Oto co się stanie, gdy będziesz jadł dwa dziennie

Lubisz banany? Oto co się stanie, gdy będziesz jadł dwa dziennie

Banany - Pyszności; foto: Canva
Banany - Pyszności; foto: Canva
29.06.2023 11:13, aktualizacja: 29.06.2023 13:38

Banany są pożywne i zawierają duże ilości niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu potasu. Mają też wszechstronne zastosowanie w kuchni, stąd też tak chętnie po nie sięgamy. Są świetną przekąską na szybko oraz idealnym składnikiem domowych energetyków. Warto włączyć je do swojej diety. Sprawdź, jak spożycie dwóch bananów dziennie wpłynie na twój organizm.

Wystarczą dwa banany dziennie, by dostarczyć organizmowi sporą ilość potasu i błonnika. Owoce te świetnie odnajdują się również w koktajlach dodających energii. To jednak niejedyne zalety wynikające z regularnego spożywania bananów. Warto bliżej im się przyjrzeć i wdrożyć je do diety nawet w niewielkich ilościach. Szybko poczujesz pozytywne skutki.

Co daje jedzenie dwóch bananów dziennie?

Po pierwsze, banany są doskonałym źródłem energii. Zawierają naturalne cukry, takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza, które są szybko przyswajane przez organizm. Dlatego owoce te są często zalecane jako przekąska przed treningiem lub intensywnym wysiłkiem fizycznym. Po drugie, banany są bogate w błonnik. Jest on niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego, ponieważ pomaga regulować trawienie i zapobiega zaparciom. Dzienne spożycie błonnika pokarmowego w ilości 25 gramów umożliwia prawidłową pracę jelit u zdrowych osób dorosłych. Dwa banany zawierają łącznie około 11 gramów tego związku.

Dodatkowo, banany są wolne od cholesterolu i zawierają bardzo niewielką ilość tłuszczu, co czyni je zdrowym wyborem dla osób zmagających się z problemami z sercem lub wysokim poziomem cholesterolu. Nie można również pominąć łatwości wchłaniania i strawności bananów. Są one dobrze tolerowane przez większość osób, w tym także przez niemowlęta i dzieci. Na owoce te powinny natomiast uważać osoby cierpiące na cukrzycę - banan ma wysoki indeks glikemiczny (IG 51).

Banany - Pyszności; Foto Canva.com
Banany - Pyszności; Foto Canva.com

Banany to spora dawka potasu i witamin

Ponadto, banany zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i utrzymuje równowagę elektrolitową. Dzienne zapotrzebowanie na potas dla dorosłego człowieka wynosi 3500-4700 mg. Natomiast dwa średniej wielkości owoce dostarczą około 900 mg tego składnika mineralnego. Co więcej, owoce te mogą również mieć pozytywny wpływ na nastrój i samopoczucie oraz zdrowy sen. Zawierają aminokwas tryptofan, który jest prekursorem serotoniny - hormonu odpowiedzialnego za regulację nastroju oraz melatoniny, odpowiedzialnej za regulowanie dobowego cyklu snu i czuwania.

Banany są źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają witaminy takie jak witamina C, która wzmacnia system odpornościowy i działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Owoce te są również dobrym źródłem witaminy B6, która odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek i utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Banany zawierają prebiotyki, które mają istotną rolę w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego. Prebiotyki, ulegając fermentacji w jelicie grubym, stymulują rozwój przydatnych dla ludzkiego organizmu bakterii probiotycznych. Te natomiast spełniają ważną rolę - zmniejszając poziom pH w jelitach, regulują procesy gnilne. To zaś wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także