Polacy jedzą codziennie na śniadanie i tyją. Dietetyk załamuje ręce

Eksperci od żywienia bardzo chętnie wypowiadają się na temat śniadania. W końcu to ważny posiłek, od którego zależy, jak funkcjonujemy w pierwszej części dnia. W tej kwestii wypowiedział się też znany w sieci dietetyk, Bartek Szemraj.

Drożdżówki To co zjesz na śniadanie ma bardzo duże znaczenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadanie ma na pewno duży wpływ na samopoczucie i zdrowie. Odpowiednio skomponowane powinno sprawić, że nie zabraknie nam energii, a także wspierać pracę serca i mózgu. Czy jednak nie przeceniamy jego znaczenia? Dietetyk Bartek Szemraj w filmiku na Instagramie twierdzi, że każdy posiłek ma znaczenie i każdy powinien dostarczać nam witamin oraz makro i mikro składników. Jednak przy komponowaniu porannego posiłku często popełniamy błędy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Najgorsze śniadanie według eksperta

Dietetyk twierdzi, że najgorsze śniadanie, jakie możemy sobie zaserwować, jest na słodko. Kawa i ciastko? Kto by się nie skusił, a to kiepski wybór.

- Mamy kawę, do niej dodajemy sobie mleko, niektórzy dodają jeszcze śmietankę albo jakiś sos, więc to już jest mnóstwo kalorii. A do tego dajemy sobie jeszcze ciasteczko, czyli dużo cukru w postaci węglowodanów. I nie ma białka – powiedział w opublikowanym przez siebie nagraniu Bartek Szemraj, dietetyk kliniczny.

To sprzyja tyciu

Wyjaśnia to w prosty sposób. Kawa podnosi ciśnienie, a to ma wpływ na to, że cukier szybciej odkłada się do tkanki tłuszczowej. Słodkie śniadanie jest smaczne, jednak powinno być w naszej diecie wyjątkiem. Można sobie na nie pozwolić na wakacjach, ale na pewno nie na co dzień. Kolejny minus takiego posiłku? Nie jest sycące i właściwie chwilę po nim pojawia się głód. Jemy więc znacznie częściej. Dietetyk zdradził, że sam najczęściej je na śniadanie jajka.

Tak odżywia się dietetyk

Bartek Szemraj podzielił się swoim profilu na Instagramie najważniejszymi zasadami diety, które stosuje na co dzień:

  1. Jem wszystko. 90 proc. mojej diety to jajka, mięso, warzywa, owoce.
  2. Nie liczę kalorii. Jem intuicyjnie, tak robi większość dietetyków.
  3. Jem tyle, żeby się najeść. Gdy czuję się syty, kończę posiłek.
  4. Jem węglowodany raz dziennie. Są to przede wszystkim warzywa i owoce, jako ostatni posiłek.
  5. Jem dwa razy dziennie, czasami trzy. Nie mam czasu na częstsze posiłki.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku