Weź czerwoną cebulę i zrób z niej obłędną sałatkę. Będzie gotowa w 10 minut

Czerwona cebula, choć często pomijana, to prawdziwy skarb w naszej kuchni. Nie tylko dodaje potrawom wyrazistego smaku i pięknego koloru, ale również jest bogata w cenne składniki odżywcze. Wystarczy kilka prostych składników i 10 minut, by wyczarować z niej obłędną sałatkę, która zachwyci Twoje kubki smakowe i wzbogaci dietę o cenne witaminy i minerały.

Weź czerwoną cebulę i zrób z niej obłędną sałatkęWeź czerwoną cebulę i zrób z niej obłędną sałatkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sałatka z czerwonej cebuli to doskonały sposób na wydobycie najlepszego smaku z tego intensywnego warzywa. Choć wielu unika cebuli ze względu na jej ostry aromat, odpowiednio przygotowana może zaskoczyć delikatnym smakiem i orzeźwiającą nutą. Co więcej, jest bogata w cenne składniki odżywcze, takie jak witamina C, magnez, potas i wapń. Spożywanie czerwonej cebuli może wspomagać odporność, obniżać ciśnienie tętnicze oraz korzystnie wpływać na układ krążenia. Przygotowanie tej sałatki zajmuje jedynie kilka minut, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza z blachy - jak zrobić ją niczym w czasach PRL-u

Jak przygotować sałatkę z czerwonej cebuli w kilka minut?

Aby stworzyć wyjątkowo smaczną sałatkę z czerwonej cebuli, potrzebujesz tylko kilku prostych składników:

Składniki:

  • 4 średnie czerwone cebule,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub octu winnego dla bardziej wyrazistego smaku).

Przygotowanie:

  1. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki lub pórka, co nada sałatce lekkiej tekstury.
  2. Natkę pietruszki drobno posiekaj, aby wydobyć jej aromat.
  3. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Możesz dodać szczyptę soli, aby lepiej połączyć smaki.
  4. Połącz cebulę z natką pietruszki w jednej misce, dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. Całość skrop przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
  6. Aby smaki się przegryzły, odstaw sałatkę do lodówki na kilka minut.

Dlaczego warto jeść sałatkę z czerwonej cebuli?

Poza tym, że sałatka z czerwonej cebuli jest szybka i prosta w przygotowaniu, to również idealny wybór dla osób dbających o zdrowie. Czerwona cebula zawiera antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto działa przeciwzapalnie, wspiera układ trawienny i może przyczynić się do poprawy pracy serca. Jej niskokaloryczność sprawia, że idealnie wpisuje się w lekką, zdrową dietę.

Sałatkę można serwować jako dodatek do mięsnych dań, grillowanych warzyw lub kanapek. Jej prostota i bogactwo smaku sprawiają, że to jedno z tych dań, które zawsze warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej