Nie musisz już gotować kapusty na gołąbki. Wypróbuj sprytny myk, a liście zmiękną raz-dwa

Uwielbiamy gołąbki, ale ich przygotowanie trudno nazwać prostym i szybkim. Przede wszystkim trzeba starannie przygotować kapustę, co wymaga trochę czasu i staranności. Można jednak ułatwić sobie to zadanie.

GołąbkiNa smak gołąbków duży wpływ ma kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przygotowanie kapusty do klasycznych gołąbków to czasochłonne zadanie. Dlatego sporą popularnością cieszą się przepisy alternatywne, w których nie zawija się mięsa w liście. To na przykład gołąbki po cygańsku. Jednak trzeba przyznać, że to jednak trochę inne dania. Często po ich spróbowaniu i tak tęsknimy za smakiem klasycznych gołąbków. Chcesz je zrobić sprawniej? Podpowiadamy, jak obchodzić się z kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak przygotować kapustę do gołąbków?

Tradycyjne przygotowanie kapusty składa się z kilku etapów. Zaczynamy od sparzenia główki, a potem delikatnie oddzielamy liście, tak by ich nie uszkodzić. Do tego potrzebny jest duży garnek, w którym zmieści się warzywo w całości. Wyjmowanie go z wrzątku wymaga uwagi, trzeba robić to ostrożnie. Jak sobie z tym poradzić w inny sposób?

Szybsze metody na kapustę do gołąbków

Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, możesz wykorzystać ją do przygotowania kapusty. Po prostu po usunięciu zewnętrznych liści i głąba, całą główkę umieść w misce z odrobiną wody i podgrzewaj na maksymalnej mocy przez 10 minut. Czas parzenia zależy od wielkości kapusty. Obróbkę kapusty ułatwia też jej wcześniejsza zamrożenie. Tę metodę stosuje Jagna Niedzielska. Niska temperatura sprawia, że liście stają się miękkie i elastyczne. Ten proces jest dłuższy, bo kapustę trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin, zanim zawinie się w nią mięsną masę. Jagna Niedzielska przyznała, że przygotowanie w ten sposób gołąbków wymaga zaplanowania, ale według niej świetnie się sprawdza.

Jaką kapustę wybrać do gołąbków?

Do gołąbków najczęściej stosujemy białą kapustę. Nie powinna być zbyt twarda ani zbita. Dostaniemy ją na każdym straganie. Jednak warto rozejrzeć się i poszukać specjalnej odmiany kapusty o spłaszczonej główce i rozłożystych liściach. Łatwo się one rozdzielają i nie pękają podczas gotowania. To tzw. odmiana holenderska, która idealnie sprawdza się do gołąbków. Można też wypróbować kapustę pekińską czy włoską. Ich liście szybciej miękną niż w przypadku klasycznej, białej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło