Nie musisz już gotować kapusty na gołąbki. Wypróbuj sprytny myk, a liście zmiękną raz-dwa
Uwielbiamy gołąbki, ale ich przygotowanie trudno nazwać prostym i szybkim. Przede wszystkim trzeba starannie przygotować kapustę, co wymaga trochę czasu i staranności. Można jednak ułatwić sobie to zadanie.
Przygotowanie kapusty do klasycznych gołąbków to czasochłonne zadanie. Dlatego sporą popularnością cieszą się przepisy alternatywne, w których nie zawija się mięsa w liście. To na przykład gołąbki po cygańsku. Jednak trzeba przyznać, że to jednak trochę inne dania. Często po ich spróbowaniu i tak tęsknimy za smakiem klasycznych gołąbków. Chcesz je zrobić sprawniej? Podpowiadamy, jak obchodzić się z kapustą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jak przygotować kapustę do gołąbków?
Tradycyjne przygotowanie kapusty składa się z kilku etapów. Zaczynamy od sparzenia główki, a potem delikatnie oddzielamy liście, tak by ich nie uszkodzić. Do tego potrzebny jest duży garnek, w którym zmieści się warzywo w całości. Wyjmowanie go z wrzątku wymaga uwagi, trzeba robić to ostrożnie. Jak sobie z tym poradzić w inny sposób?
Szybsze metody na kapustę do gołąbków
Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, możesz wykorzystać ją do przygotowania kapusty. Po prostu po usunięciu zewnętrznych liści i głąba, całą główkę umieść w misce z odrobiną wody i podgrzewaj na maksymalnej mocy przez 10 minut. Czas parzenia zależy od wielkości kapusty. Obróbkę kapusty ułatwia też jej wcześniejsza zamrożenie. Tę metodę stosuje Jagna Niedzielska. Niska temperatura sprawia, że liście stają się miękkie i elastyczne. Ten proces jest dłuższy, bo kapustę trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin, zanim zawinie się w nią mięsną masę. Jagna Niedzielska przyznała, że przygotowanie w ten sposób gołąbków wymaga zaplanowania, ale według niej świetnie się sprawdza.
Jaką kapustę wybrać do gołąbków?
Do gołąbków najczęściej stosujemy białą kapustę. Nie powinna być zbyt twarda ani zbita. Dostaniemy ją na każdym straganie. Jednak warto rozejrzeć się i poszukać specjalnej odmiany kapusty o spłaszczonej główce i rozłożystych liściach. Łatwo się one rozdzielają i nie pękają podczas gotowania. To tzw. odmiana holenderska, która idealnie sprawdza się do gołąbków. Można też wypróbować kapustę pekińską czy włoską. Ich liście szybciej miękną niż w przypadku klasycznej, białej kapusty.