Nie musisz już gotować kapusty na gołąbki. Wypróbuj sprytny myk, a liście zmiękną raz-dwa

Uwielbiamy gołąbki, ale ich przygotowanie trudno nazwać prostym i szybkim. Przede wszystkim trzeba starannie przygotować kapustę, co wymaga trochę czasu i staranności. Można jednak ułatwić sobie to zadanie.

GołąbkiNa smak gołąbków duży wpływ ma kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Przygotowanie kapusty do klasycznych gołąbków to czasochłonne zadanie. Dlatego sporą popularnością cieszą się przepisy alternatywne, w których nie zawija się mięsa w liście. To na przykład gołąbki po cygańsku. Jednak trzeba przyznać, że to jednak trochę inne dania. Często po ich spróbowaniu i tak tęsknimy za smakiem klasycznych gołąbków. Chcesz je zrobić sprawniej? Podpowiadamy, jak obchodzić się z kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak przygotować kapustę do gołąbków?

Tradycyjne przygotowanie kapusty składa się z kilku etapów. Zaczynamy od sparzenia główki, a potem delikatnie oddzielamy liście, tak by ich nie uszkodzić. Do tego potrzebny jest duży garnek, w którym zmieści się warzywo w całości. Wyjmowanie go z wrzątku wymaga uwagi, trzeba robić to ostrożnie. Jak sobie z tym poradzić w inny sposób?

Szybsze metody na kapustę do gołąbków

Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, możesz wykorzystać ją do przygotowania kapusty. Po prostu po usunięciu zewnętrznych liści i głąba, całą główkę umieść w misce z odrobiną wody i podgrzewaj na maksymalnej mocy przez 10 minut. Czas parzenia zależy od wielkości kapusty. Obróbkę kapusty ułatwia też jej wcześniejsza zamrożenie. Tę metodę stosuje Jagna Niedzielska. Niska temperatura sprawia, że liście stają się miękkie i elastyczne. Ten proces jest dłuższy, bo kapustę trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin, zanim zawinie się w nią mięsną masę. Jagna Niedzielska przyznała, że przygotowanie w ten sposób gołąbków wymaga zaplanowania, ale według niej świetnie się sprawdza.

Jaką kapustę wybrać do gołąbków?

Do gołąbków najczęściej stosujemy białą kapustę. Nie powinna być zbyt twarda ani zbita. Dostaniemy ją na każdym straganie. Jednak warto rozejrzeć się i poszukać specjalnej odmiany kapusty o spłaszczonej główce i rozłożystych liściach. Łatwo się one rozdzielają i nie pękają podczas gotowania. To tzw. odmiana holenderska, która idealnie sprawdza się do gołąbków. Można też wypróbować kapustę pekińską czy włoską. Ich liście szybciej miękną niż w przypadku klasycznej, białej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu