Nie musisz już gotować kapusty na gołąbki. Wypróbuj sprytny myk, a liście zmiękną raz-dwa

Uwielbiamy gołąbki, ale ich przygotowanie trudno nazwać prostym i szybkim. Przede wszystkim trzeba starannie przygotować kapustę, co wymaga trochę czasu i staranności. Można jednak ułatwić sobie to zadanie.

GołąbkiNa smak gołąbków duży wpływ ma kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przygotowanie kapusty do klasycznych gołąbków to czasochłonne zadanie. Dlatego sporą popularnością cieszą się przepisy alternatywne, w których nie zawija się mięsa w liście. To na przykład gołąbki po cygańsku. Jednak trzeba przyznać, że to jednak trochę inne dania. Często po ich spróbowaniu i tak tęsknimy za smakiem klasycznych gołąbków. Chcesz je zrobić sprawniej? Podpowiadamy, jak obchodzić się z kapustą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak przygotować kapustę do gołąbków?

Tradycyjne przygotowanie kapusty składa się z kilku etapów. Zaczynamy od sparzenia główki, a potem delikatnie oddzielamy liście, tak by ich nie uszkodzić. Do tego potrzebny jest duży garnek, w którym zmieści się warzywo w całości. Wyjmowanie go z wrzątku wymaga uwagi, trzeba robić to ostrożnie. Jak sobie z tym poradzić w inny sposób?

Szybsze metody na kapustę do gołąbków

Jeśli masz kuchenkę mikrofalową, możesz wykorzystać ją do przygotowania kapusty. Po prostu po usunięciu zewnętrznych liści i głąba, całą główkę umieść w misce z odrobiną wody i podgrzewaj na maksymalnej mocy przez 10 minut. Czas parzenia zależy od wielkości kapusty. Obróbkę kapusty ułatwia też jej wcześniejsza zamrożenie. Tę metodę stosuje Jagna Niedzielska. Niska temperatura sprawia, że liście stają się miękkie i elastyczne. Ten proces jest dłuższy, bo kapustę trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin, zanim zawinie się w nią mięsną masę. Jagna Niedzielska przyznała, że przygotowanie w ten sposób gołąbków wymaga zaplanowania, ale według niej świetnie się sprawdza.

Jaką kapustę wybrać do gołąbków?

Do gołąbków najczęściej stosujemy białą kapustę. Nie powinna być zbyt twarda ani zbita. Dostaniemy ją na każdym straganie. Jednak warto rozejrzeć się i poszukać specjalnej odmiany kapusty o spłaszczonej główce i rozłożystych liściach. Łatwo się one rozdzielają i nie pękają podczas gotowania. To tzw. odmiana holenderska, która idealnie sprawdza się do gołąbków. Można też wypróbować kapustę pekińską czy włoską. Ich liście szybciej miękną niż w przypadku klasycznej, białej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji