Zamiast gulaszowej, podaję na domówkach zupę bigosową. Goście aż cmokają z zachwytu

Zaskocz swoich gości! Zapomnij o tradycyjnej zupie gulaszowej i postaw na nieoczywistą, a zarazem wyśmienitą zupę bigosową. Ten aromatyczny, rozgrzewający przysmak to idealna propozycja na domowe przyjęcie, która z pewnością podbije serca wszystkich obecnych. Przygotuj się na salwy zachwytów i prośby o dokładkę!

Przepis na zupę bigosowąPrzepis na zupę bigosową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy organizuję domówkę lub rodzinne spotkanie, zawsze szukam pomysłu na coś oryginalnego i pysznego, co zaskoczy moich gości. Tradycyjna zupa gulaszowa owszem, smakuje dobrze, ale ile można ją serwować? Ostatnio odkryłam genialny patent – zupa bigosowa! Brzmi nietypowo? Być może. Ale wystarczyło raz podać ją na stole, by wszyscy pytali o przepis. Aromatyczna, treściwa i rozgrzewająca – to prawdziwy hit wśród zup. Zwłaszcza, gdy w lodówce zalega słoik domowego bigosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Sekret aromatycznej zupy bigosowej

Przygotowanie idealnej zupy bigosowej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto przepis, który krok po kroku poprowadzi Cię przez proces tworzenia tego wyjątkowego dania:

Składniki:

  • 3-4 kawałki skóry wieprzowej (lub inne mięso),
  • 1 marchew, pokrojona w dowolny sposób,
  • 1 słoik (800 g) bigosu z kapusty słodko-kwaśnej,
  • 0,5 łyżki przyprawy do bigosu,
  • kawałek pora, pokrojony w plasterki,
  • 8 ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżka majeranku,
  • ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.

Jak przygotowuję zupę bigosową krok po kroku:

  1. Do garnka wlewam wodę i wrzucam skóry oraz pokrojoną marchewkę. Gotuję, aż zmiękną.
  2. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotuję.
  3. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaję pokrojonego pora i cały słoik bigosu.
  4. Doprawiam całość majerankiem, przyprawą do bigosu oraz solą i ulubionymi przyprawami.
  5. Gotuję jeszcze kilka minut, by wszystko nabrało aromatu.

Zupa bigosowa – prosta, sycąca i niezwykle smaczna

Nie sądziłam, że zupa bigosowa zrobi taką furorę w mojej kuchni. Teraz podaję ją nie tylko na domówkach, ale również wtedy, gdy potrzebuję czegoś konkretnego i rozgrzewającego na chłodniejsze dni. To świetny pomysł na tani i prosty obiad, który zachwyci każdego.

Jeśli masz w domu słoik bigosu i zastanawiasz się, co z nim zrobić, koniecznie wypróbuj przepis na zupę bigosową. Gwarantuję, że twoi goście będą pytać o dokładkę, a rodzina poprosi o przepis. To zupełnie inne spojrzenie na klasyczny bigos, które sprawi, że nawet najwięksi sceptycy będą zachwyceni.

Zupa bigosowa udowadnia, że czasem najlepsze pomysły kulinarne rodzą się z przypadku. A kiedy efekt jest tak smaczny, naprawdę warto go powtarzać!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt