WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Gulasz gotuję raz i robię zapas. Żaden słoik "nie strzeli" dzięki metodzie 3:2:1

Gulasz w słoikach to ratunek, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy odkręcić, podgrzać i obiad gotowy. Odpowiedni sposób pasteryzowania sprawi, że słoiki postoją długie miesiące.

Przepis na gulasz do słoikaPrzepis na gulasz do słoika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa gulaszowa to klasyk polskiej kuchni, który kojarzy się z domowym ciepłem. A co powiesz na gulasz, który możesz przygotować raz, a cieszyć się nim przez wiele miesięcy? Wystarczy sięgnąć po metodę 3:2:1, pod którą skrywa się proces tyndalizacji. Do tego prosty przepis na pyszny gulasz i domowa spiżarka uzupełniona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czym jest tyndalizacja?

Tyndalizacja, to nic innego jak wielokrotna pasteryzacja żywności. Niektóre bakterie potrafią tworzyć specjalne osłonki, które chronią je przed wysokimi temperaturami. Dzięki tyndalizacji mamy pewność, że zniszczymy wszystkie bakterie, nawet te najbardziej odporne. Dzięki temu masz pewność, że wszystkie, nawet te najbardziej odporne, zostaną zniszczone.

Eliminuje ryzyko zatrucia pokarmowego, ponieważ zabija wszystkie szkodliwe mikroorganizmy. Dzięki tyndalizacji potrawy mogą być przechowywane znacznie dłużej, nawet przez kilka miesięcy i to bez lodówki.

Przepis na gulasz do słoików

Gulasz w słoikach to ratunek na zabiegane dni, gdy nie ma ani czasu, ani chęci na gotowanie. Wystarczy raz przygotować zapas słoików, tyndalizować je zgodnie z zasadą 3:2:1, a później tylko wyciągnąć z zapasów, gdy najdzie ochota na pyszny, domowy gulasz.

Konserwa w słoiku - Pyszności
W słoiki zapakować można nie tylko konserwy - Pyszności © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 kg mięsa wieprzowego z łopatki, szynki lub karkówki,
  • 500 g boczku parzonego, wędzonego,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1,5 łyżki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4-5 liści laurowych,
  • 4-5 kulek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w średniej wielkości kawałki, boczek w plastry.
  2. Przełóż mięso do miski i dodaj pieprz czarny oraz ziołowy, sól, majeranek i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy równomiernie pokryły mięso.
  3. Odstaw do lodówki na całą noc.
  4. Na dno słoika wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodaj kilka plastrów boczku i wypełnij pozostałą przestrzeń mięsem.
  5. Mocno zakręć słoiki.
  6. Dno dużego garnka wyłóż czystą ściereczką i wstaw do środka słoiki. Wypełnij garnek zimną wodą tak, by sięgała do 2/3 wysokości słoika.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 3 godziny od zagotowania się wody.
  8. Po tym czasie wyłącz grzanie i zostaw słoiki do wystudzenia.
  9. Następnego dnia ponownie gotuj słoiki, tym razem przez 2 godziny. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
  10. Trzeciego dnia gotuj słoiki przez godzinę.

Po 3 dniach gotowania słoiki z pysznym mięsem są już gotowe. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu, nie musi to być lodówka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory