Wlej odrobinę do garnka z gulaszem. Mięso stanie się mięciutkie i kruche
Rozgrzewający, mięsny gulasz to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Aby smakował jeszcze lepiej, warto sięgnąć po sprytny patent. Wystarczy odrobina tego płynu, by mięso rozpadało się w ustach.
Pod hasłem "gulasz" skrywa się wiele różnych potraw. Jedni stawiają na mięso z łopatki, inni chętnie dorzucają do środka wołowinę. Czasami goszczą tam warzywa, jak papryka, a i nie brakuje fanów gulaszów z samego mięsa. Wszystkie powinny mieć jedną cechę - być delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach. Łatwo to osiągnąć dodając do dania sprytny akcent w postaci octu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzień z Mistrzem. Joanna Jóźwik nawiązała do początków przygody ze sportem
Miękki gulasz - jak zrobić?
Każda gospodyni powtarza to samo: gulasz powinien długo się gotować, by mięso zdążyło zmięknąć. Wysoka temperatura powoduje rozkład twardych włókien kolagenowych, nadających mięsu sztywność. Jednak nie musimy czekać tak długo, aby cieszyć się rozpływającym się w ustach gulaszem.
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na przyspieszenie procesu zmiękczania mięsa jest dodanie octu. Zawarte w nim kwasy działają na mięso jak naturalny rozpuszczalnik. Rozbijają one wiązania między włóknami kolagenowymi, sprawiając, że mięso staje się bardziej delikatne i kruche.
Ocet do gulaszu
Rozsądne dodanie octu nie zepsuje smaku potrawy, a nawet dodatkowo go podbije. Warto sięgnąć po ocet na bazie czerwonego wina lub jabłkowy, które ciekawie uzupełnią smak. Dzięki octowi mięso zmięknie znacznie szybciej niż podczas tradycyjnego długiego gotowania, a on sam dodaje potrawie głębi smaku, nie zakwaszając przy tym nadmiernie całego dania.
Jak dodać ocet do gulaszu? Gdy mięso będzie już obsmażone, dodaj 2 łyżki octu, zanim jeszcze do środka trafią dodatki takie jak warzywa. Pozostaw na kilka minut, by ocet się zredukował i zajmij się dalszym przygotowaniem dania.
Można również sięgnąć po nieco inną metodę. Na gorącą patelnię, na której przed chwilą obsmażało się mięso, wlej ocet, rozprowadź go po całej powierzchni, a następnie zlej wszystko do garnka, w którym czeka już obsmażone mięso.
Dodanie octu do gulaszu jest sprytnym trikiem, który sprawia, że nawet twardsze kawałki mięsa stają się miękkie w mgnieniu oka. Dzięki temu każda próba przyrządzenia gulaszu kończy się sukcesem, nawet jeśli daleko ci do eksperta.