Wlej odrobinę do garnka z gulaszem. Mięso stanie się mięciutkie i kruche

Rozgrzewający, mięsny gulasz to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Aby smakował jeszcze lepiej, warto sięgnąć po sprytny patent. Wystarczy odrobina tego płynu, by mięso rozpadało się w ustach.

Gulasz będzie rozpływał się w ustachGulasz będzie rozpływał się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Ewa Malinowska

Pod hasłem "gulasz" skrywa się wiele różnych potraw. Jedni stawiają na mięso z łopatki, inni chętnie dorzucają do środka wołowinę. Czasami goszczą tam warzywa, jak papryka, a i nie brakuje fanów gulaszów z samego mięsa. Wszystkie powinny mieć jedną cechę - być delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach. Łatwo to osiągnąć dodając do dania sprytny akcent w postaci octu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Miękki gulasz - jak zrobić?

Każda gospodyni powtarza to samo: gulasz powinien długo się gotować, by mięso zdążyło zmięknąć. Wysoka temperatura powoduje rozkład twardych włókien kolagenowych, nadających mięsu sztywność. Jednak nie musimy czekać tak długo, aby cieszyć się rozpływającym się w ustach gulaszem.

Gulasz
Gulasz © Adobe Stock

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na przyspieszenie procesu zmiękczania mięsa jest dodanie octu. Zawarte w nim kwasy działają na mięso jak naturalny rozpuszczalnik. Rozbijają one wiązania między włóknami kolagenowymi, sprawiając, że mięso staje się bardziej delikatne i kruche.

Ocet do gulaszu

Rozsądne dodanie octu nie zepsuje smaku potrawy, a nawet dodatkowo go podbije. Warto sięgnąć po ocet na bazie czerwonego wina lub jabłkowy, które ciekawie uzupełnią smak. Dzięki octowi mięso zmięknie znacznie szybciej niż podczas tradycyjnego długiego gotowania, a on sam dodaje potrawie głębi smaku, nie zakwaszając przy tym nadmiernie całego dania.

Dodaj do gulaszu, a mięso będzie miękkie i delikatne
Dodaj do gulaszu, a mięso będzie miękkie i delikatne © Adobe Stock

Jak dodać ocet do gulaszu? Gdy mięso będzie już obsmażone, dodaj 2 łyżki octu, zanim jeszcze do środka trafią dodatki takie jak warzywa. Pozostaw na kilka minut, by ocet się zredukował i zajmij się dalszym przygotowaniem dania.

Można również sięgnąć po nieco inną metodę. Na gorącą patelnię, na której przed chwilą obsmażało się mięso, wlej ocet, rozprowadź go po całej powierzchni, a następnie zlej wszystko do garnka, w którym czeka już obsmażone mięso.

Dodanie octu do gulaszu jest sprytnym trikiem, który sprawia, że nawet twardsze kawałki mięsa stają się miękkie w mgnieniu oka. Dzięki temu każda próba przyrządzenia gulaszu kończy się sukcesem, nawet jeśli daleko ci do eksperta.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇