Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku

Jak szybko umyć brokuły? Jesteśmy pewni, że potrzebowaliście tego niezwykle prostego triku. W końcu lato zbliża się wielkimi krokami, a warzywo to coraz częściej gości na naszych talerzach. Podpowiadamy więc, jak umyć brokuły szybko, a jednocześnie dokładnie. Dzięki temu sposobowi pożegnacie się z wodą rozpryskującą się po całej kuchni.

Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku. Fot. Pixabay, Facebook/Andre LifeJak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku. Fot. Pixabay, Facebook/Andre Life

Brokuły to rewelacyjny składnik wielu sałatek i surówek. Świetnie smakuje też z bułką i jako dodatek do mięs czy sosów. Niemal wszędzie znajdzie swoje zastosowanie. Często mamy jednak problem z dokładnym umyciem tego warzywa. Jak zatem to robić, by skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń? Podpowiadamy.

Jak szybko umyć brokuły? To prostsze niż się wydaje

Mycie warzyw i owoców przed jedzeniem jest niezwykle ważne. Pozwala pozbyć się zanieczyszczeń, chemikaliów oraz owadów, które mogą zamieszkiwać powierzchnię danego warzywa. Szczególnie trudne mogłoby wydawać się dokładne umycie brokuła. Jest jednak sposób, by zrobić to szybko i dokładnie. Wystarczy trzymać go pod bieżącą wodą za nóżkę główką do góry. Dzięki temu zapobiegniemy chlapaniu wody i dotrze ona do wszelkich zakamarków.

Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku. Fot. Facebook/ Andre Life Hack
Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku. Fot. Facebook/ Andre Life Hack

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw?

Aby pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców nie wystarczy umycie ich pod bieżącą wodą. Potrzebna jest do tego specjalna mikstura. Aby ją przygotować, należy rozpuścić w litrze wody pół szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, a następnie wypłukać w roztworze przygotowane owoce. Czynność powinna trwać kilka minut. Drugi krok to wypłukanie warzyw bądź owoców w wodzie o odczynie alkalicznym również przez kilka minut. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Po ukończeniu tych dwóch etapów należy wypłukać je raz jeszcze - tym razem w czystej wodzie. Po wykonaniu tych wszystkich kroków możesz mieć pewność, że na warzywach i owocach nie ma już żadnych pestycydów, a ich spożywanie jest bezpieczne.

Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku. Fot. Pixabay
Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy