Jak szybko umyć brokuły? Wiele osób popełnia błąd, bo nie zna tego prostego triku
Jak szybko umyć brokuły? Jesteśmy pewni, że potrzebowaliście tego niezwykle prostego triku. W końcu lato zbliża się wielkimi krokami, a warzywo to coraz częściej gości na naszych talerzach. Podpowiadamy więc, jak umyć brokuły szybko, a jednocześnie dokładnie. Dzięki temu sposobowi pożegnacie się z wodą rozpryskującą się po całej kuchni.
04.06.2023 | aktual.: 04.06.2023 14:47
Brokuły to rewelacyjny składnik wielu sałatek i surówek. Świetnie smakuje też z bułką i jako dodatek do mięs czy sosów. Niemal wszędzie znajdzie swoje zastosowanie. Często mamy jednak problem z dokładnym umyciem tego warzywa. Jak zatem to robić, by skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń? Podpowiadamy.
Jak szybko umyć brokuły? To prostsze niż się wydaje
Mycie warzyw i owoców przed jedzeniem jest niezwykle ważne. Pozwala pozbyć się zanieczyszczeń, chemikaliów oraz owadów, które mogą zamieszkiwać powierzchnię danego warzywa. Szczególnie trudne mogłoby wydawać się dokładne umycie brokuła. Jest jednak sposób, by zrobić to szybko i dokładnie. Wystarczy trzymać go pod bieżącą wodą za nóżkę główką do góry. Dzięki temu zapobiegniemy chlapaniu wody i dotrze ona do wszelkich zakamarków.
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw?
Aby pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców nie wystarczy umycie ich pod bieżącą wodą. Potrzebna jest do tego specjalna mikstura. Aby ją przygotować, należy rozpuścić w litrze wody pół szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, a następnie wypłukać w roztworze przygotowane owoce. Czynność powinna trwać kilka minut. Drugi krok to wypłukanie warzyw bądź owoców w wodzie o odczynie alkalicznym również przez kilka minut. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Po ukończeniu tych dwóch etapów należy wypłukać je raz jeszcze - tym razem w czystej wodzie. Po wykonaniu tych wszystkich kroków możesz mieć pewność, że na warzywach i owocach nie ma już żadnych pestycydów, a ich spożywanie jest bezpieczne.