WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Kilka składników i 15 minut. Tak w sprytny sposób przemycam kaszę do obiadu

Bliscy grymaszą, kiedy na ich talerzach ląduje kasza? Spokojnie, nie wszystko stracone. Wypróbuj ten patent na przemycenie do diety większej ilości kaszy i warzyw. Bo przecież zdrowo nie znaczy niesmacznie.

Obiad z kaszą kuskusObiad z kaszą kuskus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuskus, produkt zbożowy o bogatym profilu odżywczym, jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ze względu na swoje właściwości, może być polecany jako element diety bezglutenowej oraz lekkotrawnej. Jego uniwersalność sprawia, że można go wykorzystać jako dodatek do różnych dań obiadowych, również tych ekspresowych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na cieście francuskim rozprowadzam kremową mieszankę, po czym zawijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Po prostu pycha

Kasza na obiad? Zrób szybkie danie z kuskusem w roli głownej

Kasza kuskus znana jest ludzkości już od ponad 5000 lat. Jej uniwersalny smak i delikatne orzechowe nuty sprawiają, że doskonale sprawdza się jako baza lub dodatek do dań zarówno słonych, jak i słodkich. Wbrew powszechnym przekonaniom kuskus nie jest kaszą, a makaronem, choć łączy w sobie cechy obu tych produktów.

Jak więc powstaje ten niezwykły produkt? Kuskus jest efektem mielenia twardej pszenicy durum, z której wytwarza się również włoski makaron. Mąka uzyskana w wyniku tego procesu jest następnie łączona z wodą, a z powstałej masy formuje się małe kuleczki. Aby przygotować kuskus do spożycia, należy zalać go wrzątkiem lub bulionem i odczekać kilka minut.

Kuskus z warzywami i kurczakiem to pomysł na zdrowy i szybki obiad
Kuskus z warzywami i kurczakiem to pomysł na zdrowy i szybki obiad © Pixabay

Szybki obiad. Przepis na kuskus z warzywami

Składniki:

  • pół szklanki kaszy kuskus,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • mała cukinia,
  • marchewka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • zielona papryka,
  • cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry,
  • olej lub oliwa do smażenia.
  1. Kuskus zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy). Kuskus odstaw na 4 - 5 minut, aż napęcznieje.
  2. Mięso oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na patelni z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw.
  3. Cukinię, pieczarki, cebulę, marchew, paprykę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni podsmaż pieczarki, następnie dodaj cebulę. Smaż całość, aż składniki zarumienią się.
  5. Marchewkę i paprykę podsmaż na inne patelni.
  6. Kiedy cebula z pieczarkami będzie już podsmażona, a woda wyparuje, dodać pokrojoną cukinię i podsmażoną marchewkę z papryką. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
  7. Na koniec dodaj przyprawę curry, kurczaka i kuskus. W razie potrzeby dopraw całość i dodaj nieco oleju, jeśli danie będzie zbyt suche.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze