Kilka składników i 15 minut. Tak w sprytny sposób przemycam kaszę do obiadu

Kilka składników i 15 minut. Tak w sprytny sposób przemycam kaszę do obiadu

Obiad z kaszą kuskus
Obiad z kaszą kuskus
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.03.2024 19:55

Bliscy grymaszą, kiedy na ich talerzach ląduje kasza? Spokojnie, nie wszystko stracone. Wypróbuj ten patent na przemycenie do diety większej ilości kaszy i warzyw. Bo przecież zdrowo nie znaczy niesmacznie.

Kuskus, produkt zbożowy o bogatym profilu odżywczym, jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Ze względu na swoje właściwości, może być polecany jako element diety bezglutenowej oraz lekkotrawnej. Jego uniwersalność sprawia, że można go wykorzystać jako dodatek do różnych dań obiadowych, również tych ekspresowych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasza na obiad? Zrób szybkie danie z kuskusem w roli głownej

Kasza kuskus znana jest ludzkości już od ponad 5000 lat. Jej uniwersalny smak i delikatne orzechowe nuty sprawiają, że doskonale sprawdza się jako baza lub dodatek do dań zarówno słonych, jak i słodkich. Wbrew powszechnym przekonaniom kuskus nie jest kaszą, a makaronem, choć łączy w sobie cechy obu tych produktów.

Jak więc powstaje ten niezwykły produkt? Kuskus jest efektem mielenia twardej pszenicy durum, z której wytwarza się również włoski makaron. Mąka uzyskana w wyniku tego procesu jest następnie łączona z wodą, a z powstałej masy formuje się małe kuleczki. Aby przygotować kuskus do spożycia, należy zalać go wrzątkiem lub bulionem i odczekać kilka minut.

Kuskus z warzywami i kurczakiem to pomysł na zdrowy i szybki obiad
Kuskus z warzywami i kurczakiem to pomysł na zdrowy i szybki obiad© Pixabay

Szybki obiad. Przepis na kuskus z warzywami

Składniki:

  • pół szklanki kaszy kuskus,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • mała cukinia,
  • marchewka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • zielona papryka,
  • cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry,
  • olej lub oliwa do smażenia.
  1. Kuskus zalej wrzątkiem (woda powinna sięgać ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy). Kuskus odstaw na 4 - 5 minut, aż napęcznieje.
  2. Mięso oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na patelni z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw.
  3. Cukinię, pieczarki, cebulę, marchew, paprykę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni podsmaż pieczarki, następnie dodaj cebulę. Smaż całość, aż składniki zarumienią się.
  5. Marchewkę i paprykę podsmaż na inne patelni.
  6. Kiedy cebula z pieczarkami będzie już podsmażona, a woda wyparuje, dodać pokrojoną cukinię i podsmażoną marchewkę z papryką. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
  7. Na koniec dodaj przyprawę curry, kurczaka i kuskus. W razie potrzeby dopraw całość i dodaj nieco oleju, jeśli danie będzie zbyt suche.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także