Frytek w takiej formie jeszcze nie jadłeś. Podaj na stół, a goście oniemieją
18.10.2023 15:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a co najlepsze, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu. Przedstawiamy przepis na zakręcone frytki w wersji "fit", które na przyjęciach robią prawdziwą furorę.
Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Kochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Pokrojone ziemniaki po zanurzeniu w gorącym oleju stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wciągają już od pierwszego kęsa i mało kto poprzestaje na jednej frytce.
Przedstawiamy przepis na zakręcone frytki, które cieszą się ogromną popularnością w nadmorskich kurortach. W odróżnieniu od wakacyjnych gotowców nasz przepis jest niskokaloryczny, bowiem nie wymaga użycia tłuszczu. Aby nadać im pożądany kształt, musisz zaopatrzyć się krajalnicę spiralną. Kupisz ją w dobrze zaopatrzonym sklepie z akcesoriami kuchennymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakręcone frytki w wersji fit — przepis
Składniki:
- 3 duże ziemniaki nadające się na frytki (najlepsza będzie odmiana Russet Burbank),
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki sproszkowanej cebuli,
- pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- opcjonalnie: sproszkowany ser cheddar, oregano, suszone płatki chilli, przyprawa do ziemniaków.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i obierz, a następnie, potnij je spiralną krajalnicą, aby zyskały spiralny kształt.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół.
- W niewielkiej miseczce zmieszaj ze sobą sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek oraz sól i paprykę.
- Tak przygotowaną mieszanką dokładnie obsyp ziemniaki. Po przyprawieniu przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Piecz je przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
Porady:
- Jeśli nie masz krajalnicy spiralnej, możesz użyć klasycznej obieraczki. Wystarczy, że pokroisz nią ziemniaki w grube kawałki, a te pod wpływem wysokiej temperatury powinny się lekko zakręcić.
- Nie masz obieraczki? Pokrój ziemniaki w cienkie słupki i wydłuż czas pieczenia o 5 minut.
- Dodatek sproszkowanego cheddara w połączeniu ze sproszkowaną cebulą sprawi, że frytki będą smakować niczym popularne chipsy serowo-cebulowe.