PrzepisPrzekąskiFrytek w takiej formie jeszcze nie jadłeś. Podaj na stół, a goście oniemieją

Frytek w takiej formie jeszcze nie jadłeś. Podaj na stół, a goście oniemieją

Przepis na zakręcone frytki, które robią furorę na każdym przyjęciu.
Przepis na zakręcone frytki, które robią furorę na każdym przyjęciu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
18.10.2023 15:43

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a co najlepsze, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu. Przedstawiamy przepis na zakręcone frytki w wersji "fit", które na przyjęciach robią prawdziwą furorę.

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Kochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Pokrojone ziemniaki po zanurzeniu w gorącym oleju stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wciągają już od pierwszego kęsa i mało kto poprzestaje na jednej frytce.

Przedstawiamy przepis na zakręcone frytki, które cieszą się ogromną popularnością w nadmorskich kurortach. W odróżnieniu od wakacyjnych gotowców nasz przepis jest niskokaloryczny, bowiem nie wymaga użycia tłuszczu. Aby nadać im pożądany kształt, musisz zaopatrzyć się krajalnicę spiralną. Kupisz ją w dobrze zaopatrzonym sklepie z akcesoriami kuchennymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone frytki w wersji fit — przepis

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki nadające się na frytki (najlepsza będzie odmiana Russet Burbank),
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki sproszkowanej cebuli,
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • opcjonalnie: sproszkowany ser cheddar, oregano, suszone płatki chilli, przyprawa do ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie, potnij je spiralną krajalnicą, aby zyskały spiralny kształt.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół.
  3. W niewielkiej miseczce zmieszaj ze sobą sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek oraz sól i paprykę.
  4. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie obsyp ziemniaki. Po przyprawieniu przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz je przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Porady:

  1. Jeśli nie masz krajalnicy spiralnej, możesz użyć klasycznej obieraczki. Wystarczy, że pokroisz nią ziemniaki w grube kawałki, a te pod wpływem wysokiej temperatury powinny się lekko zakręcić.
  2. Nie masz obieraczki? Pokrój ziemniaki w cienkie słupki i wydłuż czas pieczenia o 5 minut.
  3. Dodatek sproszkowanego cheddara w połączeniu ze sproszkowaną cebulą sprawi, że frytki będą smakować niczym popularne chipsy serowo-cebulowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także