WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Frytek w takiej formie jeszcze nie jadłeś. Podaj na stół, a goście oniemieją

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a co najlepsze, nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu. Przedstawiamy przepis na zakręcone frytki w wersji "fit", które na przyjęciach robią prawdziwą furorę.

Przepis na zakręcone frytki, które robią furorę na każdym przyjęciu.Przepis na zakręcone frytki, które robią furorę na każdym przyjęciu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Kochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Pokrojone ziemniaki po zanurzeniu w gorącym oleju stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wciągają już od pierwszego kęsa i mało kto poprzestaje na jednej frytce.

Przedstawiamy przepis na zakręcone frytki, które cieszą się ogromną popularnością w nadmorskich kurortach. W odróżnieniu od wakacyjnych gotowców nasz przepis jest niskokaloryczny, bowiem nie wymaga użycia tłuszczu. Aby nadać im pożądany kształt, musisz zaopatrzyć się krajalnicę spiralną. Kupisz ją w dobrze zaopatrzonym sklepie z akcesoriami kuchennymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Zakręcone frytki w wersji fit — przepis

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki nadające się na frytki (najlepsza będzie odmiana Russet Burbank),
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki sproszkowanej cebuli,
  • pół łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • opcjonalnie: sproszkowany ser cheddar, oregano, suszone płatki chilli, przyprawa do ziemniaków.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie, potnij je spiralną krajalnicą, aby zyskały spiralny kształt.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół.
  3. W niewielkiej miseczce zmieszaj ze sobą sproszkowaną cebulę, sproszkowany czosnek oraz sól i paprykę.
  4. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie obsyp ziemniaki. Po przyprawieniu przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  5. Piecz je przez 20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.

Porady:

  1. Jeśli nie masz krajalnicy spiralnej, możesz użyć klasycznej obieraczki. Wystarczy, że pokroisz nią ziemniaki w grube kawałki, a te pod wpływem wysokiej temperatury powinny się lekko zakręcić.
  2. Nie masz obieraczki? Pokrój ziemniaki w cienkie słupki i wydłuż czas pieczenia o 5 minut.
  3. Dodatek sproszkowanego cheddara w połączeniu ze sproszkowaną cebulą sprawi, że frytki będą smakować niczym popularne chipsy serowo-cebulowe.
Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯