Znajomy kucharz powiedział mi, jak właściwie przygotować pieczarki. Płukanie i obieranie to mało

Pieczarki to grzyby hodowane, po które sięgać można przez cały rok, bez większych ubytków w portfelu. Świetnie sprawdzają się w roli farszu do krokietów, w aromatycznym sosie śmietanowym czy jako dodatek na domową pizzę. Żeby smakowały jeszcze lepiej niż zwykle, warto zadbać o ich odpowiednią obróbkę.

Najlepszy sposób na przygotowanie pieczarekNajlepszy sposób na przygotowanie pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska


Po pieczarki sięgamy przez cały rok, nie brakuje ich również w okresie świątecznym. W przeciwieństwie do grzybów leśnych mogą pojawić się w diecie nawet najmłodszych domowników, już po pierwszych urodzinach. Dzięki temu świetnie sprawdzają się wigilijnych krokietach czy pierogach z kapustą i grzybami. Wiele osób po prostu wrzuca je do zlewu i namacza w wodzie. Jest jednak lepszy sposób na ich przygotowania, z którego korzystają zawodowi szefowie kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Jak przygotować pieczarki?

Jedni wrzucają je do zlewu pełnego wody, by wszystkie zabrudzenia zmiękły i łatwo odpadły od grzybów. Inni jedynie chwytają za mały nożyk i usuwają skórkę. Są i też tacy, którzy najpierw dokładnie szorują, a później jeszcze obierają. Kto z nich ma rację i najlepiej obchodzi się z pieczarkami?

Pieczarki mają dużo witamin i składników odżywczych
Pieczarki mają dużo witamin i składników odżywczych © Adobe Stock

Jeśli na powierzchni grzybów nie ma za dużo zabrudzeń, wystarczy wrzucić je na sitko i opłukać. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy i osusz. Pieczarki, podobnie zresztą jak inne grzyby, zachowują się jak gąbka. Jeśli zatem wrzucisz je na długo do wody, zaczną ją chłonąć, tracąc przy tym swój aromat.

Czy trzeba obierać pieczarki?

Skórka z kapeluszy odchodzi bez większego problemu, ale nie musisz ściągać jej za każdym razem. Obierać pieczarki należy wtedy, gdy chcemy zjeść je na surowo lub gdy spędziły w lodówce już trochę czasu, tracąc na jakości. W przeciwnym wypadku wystarczy jedynie opłukać białe grzyby pod bieżącą wodą i pokroić, bez marnowania czasu na obieranie. Jeśli chcesz pieczarki usmażyć, upiec lub poddusić, skóra na spokojnie może pozostać na ich powierzchni.

Pieczarki - Pyszności
Pieczarki - Pyszności © Canva | Aleksei Isachenko

Szefowie kuchni sięgają jeszcze po jeden patent - miękki pędzelek. Wymiatają nim resztki ziemi z kapelusza i znajdujących się pod nim blaszek, a brudną lub wysuszoną nóżkę po prostu usuwają. Bez moczenia, płukania czy tym bardziej szorowania. Potem już tylko krojenie na potrzebny kształt i pieczarki są gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟