PrzepisWegetariańskaW ostatnią wigilię podałam te pyszne gołąbki. Zniknęły w mig, bo wszystkich zachwycił jeden dodatek

W ostatnią wigilię podałam te pyszne gołąbki. Zniknęły w mig, bo wszystkich zachwycił jeden dodatek

Chociaż z wigilijną kolacją nie od razu kojarzą się gołąbki, to w moim domu szybko stały się hitem. Kiedy postawiłam je na świątecznym stole, szybko został po nich tylko pusty półmisek. Są sycące, ciekawe i tak smaczne, że nie sposób odmówić dokładki.

Gołąbki na święta
Gołąbki na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.11.2024 08:15

W wielu polskich domach wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami są stałym elementem kolacji wigilijnej, zwłaszcza na Lubelszczyźnie, gdzie przygotowuje się je z kaszy gryczanej i suszonych grzybów. W zeszłym roku udało mi się nieco zmodyfikować tradycyjny przepis, co zakończyło się sukcesem. Podczas gdy wiele dań zostaje na następne dni świąt, te gołąbki szybko zniknęły ze stołu. Kluczem do sukcesu okazały się pieczarki, które dodały farszowi soczystości i intensywniejszego smaku grzybowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne gołąbki z grzybami

Zgodnie z tradycją na wigilię serwuje się potrawy bezmięsne, więc popularne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym nie znajdą sobie tam miejsca. Te z grzybami z kolei znakomicie sprawdzą się na świątecznym stole, zaskakując smakiem i głębokim aromatem.

Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce
Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce© Adobe Stock | vivoo

Połączenie kaszy, pieczarek i suszonych grzybów doskonale oddaje istotę Wigilii, gdzie królują proste, postne składniki. Można oczywiście wykorzystać jedynie leśne grzyby, jednak pieczarki odgrywają tutaj naprawdę ważną rolę, dodając objętości i soczystości farszowi. Korzystając ze świeżych ziół, takich jak posiekana natka pietruszki i koperek, można jeszcze bardziej podkreślić smak i aromat potrawy. Kluczowe jest, aby gołąbki były odpowiednio długo duszone lub pieczone, co pozwala kapuście nabrać miękkości i delikatności.

Składniki:

  • 1 biała kapusta,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej suszone grzyby wrzątkiem i pozostaw na 20-30 minut, by namiękły.
  2. Usuń głąb z kapusty i obgotuj ją, aby łatwiej było oddzielić liście.
  3. Sparz kapustę i usuń zgrubienia z liści.
  4. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Namoczone grzyby oraz pieczarki pokrój ma małe kawałki i dodaj do cebuli.
  7. Dodaj do tej mieszaniny ugotowaną kaszę, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, majeranek i koperek.
  8. Nałóż farsz na liście kapusty i ciasno je zwiń, aby nic nie wypadło.
  9. Wyłóż naczynie żaroodporne lub blaszkę liśćmi kapusty i ułóż w nim ciasno przygotowane gołąbki.
  10. Wlej bulion do naczynia, aby sięgał do 1/3 wysokości gołąbków.
  11. Na koniec przykryj całość kilkoma liśćmi kapusty.
  12. Piecz gołąbki około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Po tym czasie gołąbki są już gotowe do jedzenia. Możesz je łatwo odgrzać w piekarniku lub garnku i podać z sosem grzybowym. Smacznego!

przepispotrawy wigilijnegołąbki
Wybrane dla Ciebie