Polskie gołąbki są pyszne, ale długo zalegają w żołądku. Grecy znaleźli rozwiązanie

Chociaż gołąbki wydają się być naszym daniem narodowym, to podobne do nich potrawy znaleźć można również w innych kuchniach świata. Szczególnie popularne są w Grecji, jednak w nieco innej, lżejszej odsłonie. Przygotowanie ich nie jest trudne, a będą pyszną i zdrową odskocznią od klasycznego przepisu.

Greckie gołąbki - PysznościGreckie gołąbki - Pyszności
Źródło zdjęć: © via Getty Images | Esin Deniz
Ewa Malinowska

Babcine gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w podgotowane liście białej kapusty to danie, które doskonale znamy z rodzinnych domów. Niemal każdy, kto w wakacje odwiedzał Grecję, miał okazję spotkać na kulinarnej drodze dolmades, południowe gołąbki. Nawet jeśli jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować, to warto postawić na nowość w kuchni i przygotować lżejsze gołąbki w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamroziłam pomidora i podałam z burratą. To viralowy hit lata

Greckie gołąbki - przepis na dolmades

Choć dolmades i polskie gołąbki łączy podobna idea (zawinięty farsz w liściu), to różnice między nimi są spore. Przede wszystkim chodzi tutaj o liść. Zamiast smacznej, ale ciężkostrawnej kapusty, Grecy sięgają po liście winogron. Są o wiele cieńsze i lżejsze, dzięki czemu nie zalegają tak w żołądku.

Greckie dolmades - Pyszności
Greckie dolmades - Pyszności © via Getty Images | Esin Deniz

Ich farsz, tradycyjnie przygotowywany z baraniny i ryżu, wzbogacony jest aromatycznymi ziołami, takimi jak mięta, kolendra i pietruszka. To właśnie ten wyjątkowy zestaw smaków sprawia, że dolmades są niezwykle aromatyczne i lekkie.

Składniki:

  • około 50-60 marynowanych liści winogron,
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto,
  • 400 g mielonej jagnięciny lub baraniny,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki lub kolendry,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 pęczek świeżej mięty,
  • 2 pomidory,
  • 2 cytryny,
  • sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, listki laurowe, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Smaż do rozpadnięcia się pomidorów.
  2. Ryż dokładnie przepłucz na sitku.
  3. Dodaj ryż, mięso, posiekane zioła, sok z połowy cytryny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na każdy liść winogron połóż porcję farszu i zwiń jak gołąbek. Nie zawijaj zbyt ciasno, aby ryż miał miejsce do napęcznienia.
  5. Na dno garnka wyłóż gałązki ziół (np. selera, lubczyku) i kilka liści winogron.
  6. Układaj dolmades warstwami, przekładając plastrami cytryny.
  7. Zalej wodą lub bulionem, dodaj sól, pieprz, listki laurowe i sok z pozostałej połowy cytryny.
  8. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Czas gotowania zależy od wielkości przygotowanych gołąbków. Sprawdzaj, czy są już miękkie.

Dolmades podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz je również podsmażyć na oliwie lub zapiekać w piekarniku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze