Nie męczę się z zawijaniem liści, ale pamiętam o jednym szczególe. Tak robię gołąbki z młodą kapustą

Gołąbki to jeden z klasyków polskiej kuchni, który od lat cieszy się ogromną sympatią wśród pokoleń. Chociaż tradycyjne gołąbki nie są trudne w przygotowaniu, to ich zawijanie zajmuje sporo czasu. Od kiedy poznałam ten przepis, robię ten obiad na okrągło. Rodzina nie narzeka, a prośby o dokładki nie ustają.

Gołąbki bez zawijania - PysznościGołąbki bez zawijania - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kocham gołąbki, ale ich przygotowanie to często pół dnia stania w kuchni. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionego dania, wystarczy postawić na sprytne rozwiązanie i przygotować gołąbki bez zawijania. Wyglądają jak małe kotleciki, ale smakują znacznie lepiej niż zwykłe mielone. Po przekrojeniu od razu widać, o co chodzi - jet ryż i jest kapusta, więc są i gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty

Gołąbki bez zawijania to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Ten przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Młoda kapusta to smak lata. Jest delikatna, słodka i pełna witamin idealnie nadaje się do przygotowania nie tylko letniego bigosu.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Pyszne i znacznie mniej pracochłonne!
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Pyszne i znacznie mniej pracochłonne! © Adobe Stock | 5ph

Ważnym elementem przygotowania gołąbków bez zawijania jest rozdrobnienie kapusty i zasypanie jej solą. Dzięki temu stanie się ona miękka i świetnie wkomponuje się w mielone mięso. Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty smakują świetnie również po podgrzaniu, więc sprawdzą się jako obiad na kilka dni.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 130 g suchego ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mielona słodka papryka,
  • przecier lub passata pomidorowa.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na 15 minut, aby puściła sok. Następnie odciśnij kapustę z płynu.
  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
  4. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ugotowany ryż, odsączoną kapustę, cebulę, jajka oraz przyprawy.
  5. Z masy formuj kotleciki. Obsmaż je na oleju na złoty kolor.
  6. Przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej przecierem pomidorowym lub passatą - powinny być prawie całkowicie zakryte.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusz przez 1 godzinę.

Gotowe gołąbki bez zawijania z młodą kapustą podawaj z sosem pomidorowym w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, chleba lub bez dodatków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę