Nie męczę się z zawijaniem liści, ale pamiętam o jednym szczególe. Tak robię gołąbki z młodą kapustą
Gołąbki to jeden z klasyków polskiej kuchni, który od lat cieszy się ogromną sympatią wśród pokoleń. Chociaż tradycyjne gołąbki nie są trudne w przygotowaniu, to ich zawijanie zajmuje sporo czasu. Od kiedy poznałam ten przepis, robię ten obiad na okrągło. Rodzina nie narzeka, a prośby o dokładki nie ustają.
23.07.2024 12:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kocham gołąbki, ale ich przygotowanie to często pół dnia stania w kuchni. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionego dania, wystarczy postawić na sprytne rozwiązanie i przygotować gołąbki bez zawijania. Wyglądają jak małe kotleciki, ale smakują znacznie lepiej niż zwykłe mielone. Po przekrojeniu od razu widać, o co chodzi - jet ryż i jest kapusta, więc są i gołąbki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty
Gołąbki bez zawijania to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Ten przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Młoda kapusta to smak lata. Jest delikatna, słodka i pełna witamin idealnie nadaje się do przygotowania nie tylko letniego bigosu.
Ważnym elementem przygotowania gołąbków bez zawijania jest rozdrobnienie kapusty i zasypanie jej solą. Dzięki temu stanie się ona miękka i świetnie wkomponuje się w mielone mięso. Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty smakują świetnie również po podgrzaniu, więc sprawdzą się jako obiad na kilka dni.
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty,
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki,
- 130 g suchego ryżu,
- 1 duża cebula,
- olej,
- 2 jajka,
- sól, pieprz do smaku,
- mielona słodka papryka,
- przecier lub passata pomidorowa.
Sposób przygotowania:
- Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na 15 minut, aby puściła sok. Następnie odciśnij kapustę z płynu.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
- W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ugotowany ryż, odsączoną kapustę, cebulę, jajka oraz przyprawy.
- Z masy formuj kotleciki. Obsmaż je na oleju na złoty kolor.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej przecierem pomidorowym lub passatą - powinny być prawie całkowicie zakryte.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusz przez 1 godzinę.
Gotowe gołąbki bez zawijania z młodą kapustą podawaj z sosem pomidorowym w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, chleba lub bez dodatków. Smacznego!