PrzepisObiadNie męczę się z zawijaniem liści, ale pamiętam o jednym szczególe. Tak robię gołąbki z młodą kapustą

Nie męczę się z zawijaniem liści, ale pamiętam o jednym szczególe. Tak robię gołąbki z młodą kapustą

Gołąbki to jeden z klasyków polskiej kuchni, który od lat cieszy się ogromną sympatią wśród pokoleń. Chociaż tradycyjne gołąbki nie są trudne w przygotowaniu, to ich zawijanie zajmuje sporo czasu. Od kiedy poznałam ten przepis, robię ten obiad na okrągło. Rodzina nie narzeka, a prośby o dokładki nie ustają.

Gołąbki bez zawijania - Pyszności
Gołąbki bez zawijania - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.07.2024 12:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kocham gołąbki, ale ich przygotowanie to często pół dnia stania w kuchni. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionego dania, wystarczy postawić na sprytne rozwiązanie i przygotować gołąbki bez zawijania. Wyglądają jak małe kotleciki, ale smakują znacznie lepiej niż zwykłe mielone. Po przekrojeniu od razu widać, o co chodzi - jet ryż i jest kapusta, więc są i gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty

Gołąbki bez zawijania to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Ten przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Młoda kapusta to smak lata. Jest delikatna, słodka i pełna witamin idealnie nadaje się do przygotowania nie tylko letniego bigosu.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Pyszne i znacznie mniej pracochłonne!
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Pyszne i znacznie mniej pracochłonne!© Adobe Stock | 5ph

Ważnym elementem przygotowania gołąbków bez zawijania jest rozdrobnienie kapusty i zasypanie jej solą. Dzięki temu stanie się ona miękka i świetnie wkomponuje się w mielone mięso. Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty smakują świetnie również po podgrzaniu, więc sprawdzą się jako obiad na kilka dni.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki,
  • 130 g suchego ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mielona słodka papryka,
  • przecier lub passata pomidorowa.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą i odstaw na 15 minut, aby puściła sok. Następnie odciśnij kapustę z płynu.
  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
  4. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, ugotowany ryż, odsączoną kapustę, cebulę, jajka oraz przyprawy.
  5. Z masy formuj kotleciki. Obsmaż je na oleju na złoty kolor.
  6. Przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej przecierem pomidorowym lub passatą - powinny być prawie całkowicie zakryte.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusz przez 1 godzinę.

Gotowe gołąbki bez zawijania z młodą kapustą podawaj z sosem pomidorowym w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, chleba lub bez dodatków. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl