Ani polskie, ani greckie, ormiańskie gołąbki to mistrzostwo świata. Zaskakują patentem na faszerowanie

Kuchnia azjatycka zwykle kojarzy nam się z sushi, tajskimi daniami z woka, ewentualnie spolszczoną kuchnią wietnamską z barów, które Polacy dość niefrasobliwie nazywają ,,chińczykami". Takie skojarzenie, choć oczywiście poprawne, jest niepełne. Kuchnia ormiańska jest równie ciekawa co japońska, a kapusta faszerowana po ormiańsku to prawdziwy hit.

Kapusta faszerowana po ormiańskuKapusta faszerowana po ormiańsku - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Heghineh Cooking Show
Kapusta
Kapusta - Pyszności; Foto: Canva

Jak tłumaczy prowadząca kanału na YouTube Heighineh Cooking Show (która, swoją drogą, jest znakomitą specjalistką od kuchni ormiańskiej), zaprezentowana przez nią kapusta faszerowana po ormiańsku jest zbliżona do dania, które być może znacie pod nazwą tołma.

Tołma to danie podobne do polskich gołąbków, z tą tylko różnicą, że zamiast kapusty używa się w niej liści winogron. Jeśli wolno nam wprowadzić pewną dygresję: to ciekawe, jak wiele dań w kuchniach z różnych zakątków świata przypomina właśnie gołąbki. Na przykład w Grecji jest to dolmades.

Ciekawi ormiańskiej wersji gołąbków? Oto ona.

Kapusta faszerowana po ormiańsku

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 0,5 kg mielonego mięsa - po połowie wołowego i drobiowego.
  • 1/4 szklanki ryżu - najlepiej średnioziarnistego ryżu okrągłego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 obrane i posiekane marchewki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona kolendra, mielona papryka, pieprz cayenne
  • 1/4 szklanki posiekanych ziół: bazylii, koperku i pietruszki.

Sposób przygotowania:

Dzień przed gotowaniem zamroź kapustę. Po jej wyjęciu i rozmrożeniu oddziel liście i odłóż na bok.

Ryż opłucz kilka razy (aż woda będzie przeźroczysta), następnie przesyp do garnuszka, dodaj wody, zagotuj i zdejmij z ognia.

Obrazek
Kapusta faszerowana po ormiańsku - Pyszności; foto: Canva

Cebulę podsmaż razem z marchwią na oliwie. Dodaj na patelnie mix ziół i czosnek. Teraz przełóż wszystko do dużej miski, dodaj mięso i ryż. Dopraw szczyptą soli, pieprzu, pieprzu cayenne, suszoną kolendrą i mieloną papryką.

W drugiej misce rozłóż ściereczkę tetrową, a na nią liście kapusty. Teraz rozprowadź tam trochę farszu i przykryj od góry kolejnymi liśćmi. Teraz zrób kolejne dwie - trzy identyczne warstwy. Zawiń ścierkę, podnieś i dociśnij z każdej ze stron, formując kształt kuli. Kiedy kapusta mocno przywrze do farszy, wyjmij tak uformowaną kulę i zawiń w folię aluminiową.

Piecz w 180 stopniach przez godzinę i 40 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 30 minut.

Tak przygotowana kapusta faszerowana po ormiańsku powinna być podana z jogurtem czosnkowym.

Skoro była już kuchnia ormiańska, to może czas na holenderską? Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat