Ani polskie, ani greckie, ormiańskie gołąbki to mistrzostwo świata. Zaskakują patentem na faszerowanie
Kuchnia azjatycka zwykle kojarzy nam się z sushi, tajskimi daniami z woka, ewentualnie spolszczoną kuchnią wietnamską z barów, które Polacy dość niefrasobliwie nazywają ,,chińczykami". Takie skojarzenie, choć oczywiście poprawne, jest niepełne. Kuchnia ormiańska jest równie ciekawa co japońska, a kapusta faszerowana po ormiańsku to prawdziwy hit.
03.11.2022 | aktual.: 03.11.2022 13:59
Jak tłumaczy prowadząca kanału na YouTube Heighineh Cooking Show (która, swoją drogą, jest znakomitą specjalistką od kuchni ormiańskiej), zaprezentowana przez nią kapusta faszerowana po ormiańsku jest zbliżona do dania, które być może znacie pod nazwą tołma.
Tołma to danie podobne do polskich gołąbków, z tą tylko różnicą, że zamiast kapusty używa się w niej liści winogron. Jeśli wolno nam wprowadzić pewną dygresję: to ciekawe, jak wiele dań w kuchniach z różnych zakątków świata przypomina właśnie gołąbki. Na przykład w Grecji jest to dolmades.
Ciekawi ormiańskiej wersji gołąbków? Oto ona.
Kapusta faszerowana po ormiańsku
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 0,5 kg mielonego mięsa - po połowie wołowego i drobiowego.
- 1/4 szklanki ryżu - najlepiej średnioziarnistego ryżu okrągłego
- 1 drobno posiekana cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 obrane i posiekane marchewki
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- przyprawy: sól, pieprz, suszona kolendra, mielona papryka, pieprz cayenne
- 1/4 szklanki posiekanych ziół: bazylii, koperku i pietruszki.
Sposób przygotowania:
Dzień przed gotowaniem zamroź kapustę. Po jej wyjęciu i rozmrożeniu oddziel liście i odłóż na bok.
Ryż opłucz kilka razy (aż woda będzie przeźroczysta), następnie przesyp do garnuszka, dodaj wody, zagotuj i zdejmij z ognia.
Cebulę podsmaż razem z marchwią na oliwie. Dodaj na patelnie mix ziół i czosnek. Teraz przełóż wszystko do dużej miski, dodaj mięso i ryż. Dopraw szczyptą soli, pieprzu, pieprzu cayenne, suszoną kolendrą i mieloną papryką.
W drugiej misce rozłóż ściereczkę tetrową, a na nią liście kapusty. Teraz rozprowadź tam trochę farszu i przykryj od góry kolejnymi liśćmi. Teraz zrób kolejne dwie - trzy identyczne warstwy. Zawiń ścierkę, podnieś i dociśnij z każdej ze stron, formując kształt kuli. Kiedy kapusta mocno przywrze do farszy, wyjmij tak uformowaną kulę i zawiń w folię aluminiową.
Piecz w 180 stopniach przez godzinę i 40 minut, zdejmij folię i piecz kolejne 30 minut.
Tak przygotowana kapusta faszerowana po ormiańsku powinna być podana z jogurtem czosnkowym.
Skoro była już kuchnia ormiańska, to może czas na holenderską? Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.