Najlepszy sos do postnych gołąbków. Robię co piątek jeszcze przed świętami

Gołąbki najczęściej serwuje się w towarzystwie sosu pomidorowego, ale w czasie przedświątecznych przygotowań warto skusić się na inny dodatek. Pyszny sos grzybowy podkręci smak i sprawi, że postne gołąbki będą smakowały wybitnie.

Postne gołąbki w sosiePostne gołąbki w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jak gołąbki z mięsem i ryżem, to do tego sos pomidorowy. W przypadku postnych gołąbków bez mięsa warto postawić na aromatyczny sos grzybowy. To pyszna odmiana od klasycznego podania tego dania, która zachwyca smakiem. Gołąbki w sosie grzybowym świetnie sprawdzą się również na wigilijnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Sos grzybowy do gołąbków

Grzyby nierozerwalnie kojarzą się ze Świętami. Trafiają do krokietów, są składnikiem farszu i oczywiście podstawą zupy grzybowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić się w nastój już teraz. Do postnych gołąbków przygotuj kremowy i aromatyczny sos grzybowy z dodatkiem śmietany. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich bliskich.

Sos grzybowy
Sos grzybowy © Canva | Jan Mach

Grzyby nadają sosowi głęboki, wyrazisty smak, który doskonale uzupełnia delikatność farszu bez mięsa. Śmietana sprawia, że sos jest gęsty i kremowy, idealnie oblewając gołąbki. Sos grzybowy pasuje do wielu rodzajów farszu, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej wymyślnych.

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowym
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź grzyby, a wywar zachowaj.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj odsączone grzyby i podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Zalej wszystko wywarem z grzybów, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.

W razie potrzeby sos możesz odrobiną mąki. Warto jednak dać mu czas, by się zredukować i zachował cały smak bez tego dodatku. Teraz wystarczy tylko polać postne gołąbki i cieszyć się pysznym aromatem. Sos jest tak smaczny, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥