Najlepszy sos do postnych gołąbków. Robię co piątek jeszcze przed świętami

Gołąbki najczęściej serwuje się w towarzystwie sosu pomidorowego, ale w czasie przedświątecznych przygotowań warto skusić się na inny dodatek. Pyszny sos grzybowy podkręci smak i sprawi, że postne gołąbki będą smakowały wybitnie.

Postne gołąbki w sosiePostne gołąbki w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jak gołąbki z mięsem i ryżem, to do tego sos pomidorowy. W przypadku postnych gołąbków bez mięsa warto postawić na aromatyczny sos grzybowy. To pyszna odmiana od klasycznego podania tego dania, która zachwyca smakiem. Gołąbki w sosie grzybowym świetnie sprawdzą się również na wigilijnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Sos grzybowy do gołąbków

Grzyby nierozerwalnie kojarzą się ze Świętami. Trafiają do krokietów, są składnikiem farszu i oczywiście podstawą zupy grzybowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić się w nastój już teraz. Do postnych gołąbków przygotuj kremowy i aromatyczny sos grzybowy z dodatkiem śmietany. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich bliskich.

Sos grzybowy
Sos grzybowy © Canva | Jan Mach

Grzyby nadają sosowi głęboki, wyrazisty smak, który doskonale uzupełnia delikatność farszu bez mięsa. Śmietana sprawia, że sos jest gęsty i kremowy, idealnie oblewając gołąbki. Sos grzybowy pasuje do wielu rodzajów farszu, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej wymyślnych.

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowym
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na około 30 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź grzyby, a wywar zachowaj.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj odsączone grzyby i podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną.
  4. Zalej wszystko wywarem z grzybów, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Gotuj sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje.

W razie potrzeby sos możesz odrobiną mąki. Warto jednak dać mu czas, by się zredukować i zachował cały smak bez tego dodatku. Teraz wystarczy tylko polać postne gołąbki i cieszyć się pysznym aromatem. Sos jest tak smaczny, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej