Grzybnię kupisz w internecie. Dietetycy się zachwycają, bo to jedne z najzdrowszych grzybów

To jedne z najpopularniejszych grzybów hodowlanych, które w sklepach można dostać przez cały rok. Można je dusić, smażyć, piec i dodawać do zupy - są naprawdę wdzięcznym materiałem do eksperymentów kulinarnych. W prosty sposób można je wyhodować we własnym domu.

Domowa hodowla boczniakówDomowa hodowla boczniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Boczniaki są łatwe w hodowli i nie wymagają skomplikowanej opieki. W sklepach dostępne są grzybnie, które można umieścić na tzw. kołkach czy balotach w wilgotnym środowisku. Cena nie jest wygórowana, za zestaw startowy zapłacimy od 40-50 zł. Po około 2-3 tygodniach możemy spodziewać się pierwszych zbiorów (ok. 2 kg grzybów). Nie dość, że zaoszczędzimy czas na chodzenie do sklepu, pieniądze na kolejne opakowania grzybów, to jeszcze zawsze będziemy je mieć pod ręką. Zdecydowanie warto spróbować, bo nie wymaga to żadnych specjalnych umiejętności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Dlaczego warto jeść boczniaki?

Boczniaki są pełne wartości odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B czy minerały jak magnez. Boczniaki stały się cenionymi składnikami w dietach roślinnych. Ich smak i konsystencja doskonale sprawdzają się jako zamiennik mięsa w wielu potrawach.

Warto jeść boczniaki
Warto jeść boczniaki © Getty Images | Miljan Zivkovic

Delikatne kapelusze, mięsista konsystencja, a wszystko to okraszone nutą zdrowia – boczniaki to prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji. Lowastatyna zawarta w tych grzybach dodaje im nie tylko smaku, ale i wartości odżywczych. Redukuje bowiem poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się tym samym do poprawy pracy układu krwionośnego.

Boczniaki dają wiele możliwości w kuchni - od panierowania delikatnych kapeluszy, przez gotowanie w gulaszach, aż po marynowanie i wykorzystanie jako zamiennik mięsa w egzotycznych daniach.

Jak uprawiać boczniaki w domu?

Uprawa boczniaków w domu to prosty sposób na cieszenie się smakiem tych pysznych grzybów przez cały rok. Wystarczy niewielka inwestycja i zapewnienie odpowiedniej wilgotności. Nie potrzebują dużo miejsca ani specjalnych umiejętności. Boczniaki najlepiej czują się w chłodnym, wilgotnym i lekko zacienionym miejscu. Optymalna temperatura to około 15 stopni Celsjusza. Doskonała do tego celu będzie piwnica, garaż lub chłodny kącik w kuchni.

Boczniaki wyhodujesz w domu
Boczniaki wyhodujesz w domu © Adobe Stock

Zacznijmy od balotu. To właśnie on jest naszą wyjściową bazą do uprawy boczniaków. Możesz go kupić w sklepach ogrodniczych lub specjalistycznych sklepach z artykułami dla grzybiarzy. Balot to zazwyczaj worek wypełniony słomą, na którym rozwinęła się już grzybnia boczniaka. Za pomocą ostrego noża wykonaj kilka nacięć w kształcie krzyżyka na powierzchni balotu. Dzięki temu grzybnia będzie miała więcej miejsca, by wypuścić swoje owocniki. Regularnie zraszaj okolice balotu wodą, utrzymując wysoki poziom wilgotności. Unikaj jednak bezpośredniego zraszania grzybów, aby zapobiec rozwojowi pleśni.

boczniaki
boczniaki © Adobe Stock

Po pojawieniu się pierwszych owocników zapewnij balotowi rozproszone światło przez około 8 godzin dziennie. Boczniaki są gotowe do zbioru, gdy ich kapelusze są rozwinięte i mają charakterystyczny kształt. Zrywaj grzyby delikatnie, skręcając je. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej