Zbierają je tylko wprawieni grzybiarze. Smaku nie da się zapomnieć

W lesie spotkać można wiele okazów, które na pierwszy rzut oka wyglądają na trujące. Wprawieni grzybiarze potrafią jednak dostrzec perły wśród niebezpieczeństw i wybrać grzyby, które zachwycą smakiem i zaskoczą wyglądem.

Czernidlak kołpakowatyCzernidlak kołpakowaty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To grzyby, przy których wiek odgrywa rolę - młode są przysmakiem, za to dojrzałe nie nadają się do spożycia. Wyglądają trochę jak z bajki, przypominają nieco pieczarkę, a wiele osób nawet się po nie nie schyla. Czernidlak kołpakowaty to przysmak, na który zdecydowanie wart jest zatrzymania się w lesie.

Czernidlak kołpakowaty - nieodkryty skarb

Chociaż znany jest od dawna, bo sklasyfikowano go w 1780 roku, to wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to naprawdę smaczny okaz. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznej cechy - z czasem owocnik czernieje i rozpływa się, tworząc ciemną, atramentową ciecz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Często pojawia się na kompostownikach lub w miejscach, gdzie gleba jest bogata w materię organiczną. Lubi rosnąć na wilgotnych, żyznych glebach, wilgotnych łąkach i obrzeżach lasów. Młody czernidłak ma kształt cylindra, przypominający kołpak. Powierzchnia kapelusza jest biała i pokryta delikatnymi łuskami. Kapelusz stopniowo rozszerza się i przybiera kształt dzwonu wraz ze starzeniem się grzyba. Następnie zaczyna pękać promieniście i czernieć od brzegów ku środkowi. Blaszki pod kapeluszem również ciemnieją, aż cały grzyb zamienia się w czarną, rozpływającą się maź.

Czernidłak kołpakowaty
Czernidłak kołpakowaty © Adobe Stock | Timo Hukkanen

Młode owocniki czernidłaka kołpakowatego są jadalne i smaczne. Najlepiej zbierać je, gdy są jeszcze całkowicie białe i zamknięte. Starsze okazy, które zaczynają czernieć, są już niejadalne.

Pamiętaj - zbieraj tylko grzyby, których jesteś pewien w 100 proc. W przeciwnym miejscu zostaw je w lesie lub skonsultuj zbiory w pobliskim sanepidzie.

Jak smakuje czernidłak?

Gdy spotkasz go w lesie, możesz poczuć charakterystyczny, nieco ziemisty zapach pieczarek. Czernidłak kołpakowaty ma intensywny, nieco orzechowy smak pełen umami, z delikatnie wyczuwalną słodyczą. Niektórzy porównują go do cielęciny, inni mówią, że ma w sobie coś z łoju.

Czernidłak kołpakowaty często rośnie w dużych skupiskach
Czernidłak kołpakowaty często rośnie w dużych skupiskach © Adobe Stock | Timo Hukkanen

To grzyb dla tych, którzy lubią się spieszyć. Nie dość, że trzeba zbierać tylko młode osobniki, to po zerwaniu trzeba go przygotować w ciągu 4-6 godzin. Później następuje już jego rozkład. Opłucz je pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby, dodaj sól oraz pieprz i podsmażaj przez 15 minut. Następnie podlej wodą i duś przez 10 minut. Gotowe grzybki możesz dodać do zapiekanek lub podać z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo